Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) Aynı Çatı Altında Buluşturuyor

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) , Balıkesir Kadın Kuruluşlarını Ve Kadın Kooperatiflerini Destekliyor
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) Pandemi Sonrası Çalışmalarını Hızlandırıyor

Avrupa Birliği finansal desteği ile yürütülen proje ortakları olarak  Oxfam Novib, Kalkınma Analitiği Araştırma ve Eğitim Derneği ve Karesi Belediyesi.nin desteklediği   Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) 'nin etkinliklerine dahil olan kuruluşlarla birlikte ,Sivil Toplum Sektörü çatısı altında yürüttüğü Toplum Temelli Yerel Kuruluşların Katılım ve Savunuculuk Kapasitelerini Geliştirme Projesi ile kadınların karar verme mekanızmalarındaki etkisi artıyor.

Pandemi sürecinden herkesin olduğu kadar kadınlarda ekonomik ve sosyal açıdan fazlasıyla etkilendi. 
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ‘nın yürüttüğü Toplum Temelli Yerel Kuruluşların Katılım ve Savunuculuk Kapasitelerini Güçlendirme Projesi vasıtasıyla bir araya gelen Balıkesir Kadın Kuruluşları bu süreçte dayanışma örneği sergilediler.

Toplum Temelli Yerel Kuruluşların Katılım ve Savunuculuk Kapasitelerini Güçlendirme Projesi  Balıkesir, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul ve İzmir illerinde 24 ay süreyle uygulamalı olarak devam ediyor.. 
Avrupa Birliği finansal desteği ile yürütülen projenin ortakları; Oxfam Novib, Kalkınma Analitiği Araştırma ve Eğitim Derneği ve Karesi Belediyesi. 

Projenin amacı; Türkiye’de kadınların yaşadıkları alanlarda sivil topluma katılımlarını arttırarak, verilen kararlara etki güçlerini arttırmak ve kapasitelerini geliştirmek. Balıkesir’de KEDV’in düzenlediği atölye çalışmaları ve eğitimlerle birlikte kadın kuruluşları birbirlerinin etkin alanlarını daha iyi tanıyıp, kuruluşlar arası ve yerel yönetimlerle ağ geliştirip işbirlikleri oluşturarak birlikte hareket etmenin önemini konusunda uzlaştılar.

Balıkesir’de proje kapsamında KEDV etkinliklerine dahil olan kuruluşlar; Anka Kadın Ve Sanat Derneği, Edremit Kadın Eli Kooperatifi, Susurluk Karapürçek Kadınları Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği, Ocak İzi Derneği, Sil Baştan Derneği, Erdek Engelli Ve Engelli Aileleri Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği, Balıkesir Alzheimer Hastalarını Destekleme Derneği, Nar Kadın Kooperatifi, Bereketli Eller Kooperatifi,OBİDEV, Gönen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Zeytin Kadın Kooperatifi, Sındırgı Akpınar Yaşam Merkezi oldu.

Balıkesir kadın kuruluşlarının dayanışması kolektif çalışma bilincinde pandemi sürecin de de devam etti. 
Kooperatif ve Dernekler, dijital ortamda il strateji belirleme online toplantıları düzenlendi, pandeminin getirdiği olumsuz etkiyi azaltmak ve deneyim paylaşımları için  Anka Kadın Ve Sanat Derneği, Ocak izi Derneği’nin katkılarıyla online el sanatları öğretileri oturumları düzenlendi. Covid-19 sürecinde artan şiddet ve istismar vakalarından dolayı Sil Baştan Derneği  Kadın Kuruluşlarına kadına şiddet ve istismara yönelik online eğitim düzenledi.  Kooperatifler gıda yardımlaşma faaliyetlerine destek oldu, bir çok kadın kuruluşu maske dikimi konusunda kendi yerellerinde yerel yönetimle işbirliğinde bulundu, özel bireylerin spesifik ihtiyaçları konusunda yerel yönetimle birlikte hareket edildi, Balıkesir kadın kooperatifleri arasında şifahi birlik oluşturuldu.  Kadın kuruluşları olarak birlikte yapabilecekleri projeler konusunda çalışmalara başladılar. 
Balıkesir ili bazında oluşan dayanışma ve işbirliği haricinde, pandemi sürecinde kooperatif kurma kararı alan bir Balıkesir Kadın kuruluşu, Izmir/ Urla Kadın Kooperatifini ziyaret ederek karşılıklı deneyimlerini paylaştılar. Böylece Kadın Kuruluşları ve Kadın Kooperatifleri arasında ki dayanışma örneği iller arası da pekişmiş oldu. 
KEDV 4 Haziran da 100 kadın kuruluş temsilcisinin katılımıyla 3.Ulusal Yuvarlak Masa Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, yerel kadın kuruluşlarını ve kooperatiflerini güçlendirme ve yerel kalkınmanın bir parçası haline getirme stratejilerinin, korona virüsün tetiklediği koşulları da göz önüne alarak tartışılması, Geliştirilmesi hedeflenen stratejiler ile birlikte bu süreçte tüm dünyada uygulanan dayanışma modellerinin yaygınlaştırılması ve güçlendirilmesi adına yapılabilecek işbirlikleri, kapasite güçlendirme çalışmaları ve savunuculuk faaliyetleri konusunda yol haritalarının geliştirilmesine yönelik gündeme dair paylaşımlar yapıldı.  Toplantı da Balıkesir ilini Anka Kadın Ve Sanat Derneği temsilcisi Emel Kurt temsil etti. Toplantı kadın kuruluşlarının pandemi sürecine dair ortak fikri kolektif bilincin önemi olarak ortaya çıktı.

Peki Bundan Sonra?

Kadın kuruluşları yapılan toplantı ve deneyim aktarımları sonucunda " Şüphesiz pandemi sonrasında sosyal, ekonomik birçok dinamik yeni değişiklikleri olacak. Önümüzdeki süreçte yerel kadın kuruluşları/kooperatifleri olarak nasıl bir rol üstlenebiliriz,  yeniden inşa süreçlerinde nasıl daha yönlendirici ve aktif olabiliriz? çalışmalarını ortaklaşa yürüteceği ifade edildi..

BANDIRMA GERÇEK /12-06-2020/EMEL KURT - ANKA