Kapıdağı'nın Bitkileri Kitap Oluyor

KAPIDAĞ’ın BİTKİLERİ KİTAP OLUYOR

Kapıdağ Yarımadası’nın florası ile birlikte, tıbbi ve aromatik bitkileri ortaya çıkartılacak. Bu nedenle Kapıdağ’ın “Çiçekli Bitkiler” kitabı basılacak.
Balıkesir Üniversitesi Öğretim üyeleri Prof.Dr. Fatih Satıl, Prof.Dr. Gülendam Tümen ve Prof.Dr. Selami Selvi’nin yanısıra, Belediye Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün birlikte hazırladığı projede; Bölgemiz ekoturizmi için de önemli bir katkı sağlayacak olan resimli çiçekli bitkiler kitabı çıkarılacak.

GEÇİŞ BÖLGESİ VE TAM BİR DOĞAL SIĞINAK; “KAPIDAĞ”
Kapıdağ’ın çiçekli bitkilerini içeren kitapta; Karadeniz, Akdeniz ve Karasal iklimlerinin kesiştiği “Marmara Geçiş Bölgesi” içinde yer aldığı belirtilen Kapıdağ Yarımadası’nın bu nedenle; Akdeniz ve Karadeniz Bitki Coğrafyasına ait iklim ve flora yapısına sahip olduğu ifade edilerek, Kapıdağ florasının oldukça zengin olduğu ve bölgemizde 700 civarında bitki çeşidi bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca projede; Konumu, iklimi ve yer şekilleri itibarıyla, Kapıdağ Yarımadası’nın tam bir doğal sığınak konumunda olduğu belirtildi.

SADECE KAPIDAĞ’DA YETİŞEN BİTKİ TÜRÜ KEŞFEDİLDİ
Araştırma ekiplerinin son yaptığı arazi çalışmasında, ülkemiz için yeni kayıt olan ve Türkiye’de sadece Kapıdağ Yarımadası’nda bulunan “Geranium macrorrhizum” adlı bitki keşfedildi. Erdek Belediyesi’nin öncülüğünde ve bölge ekoturizmi için de önemli bir katkı sağlayacak olan resimli çiçekli bitkiler kitabında bu bitki de yer alacak. Halk arasında “Turna Gagası” olarak da bilinen bu bitki, Türkiye’de sadece Kapıdağ’da bulunması nedeniyle çok özel bir konuma sahip. Bu bitki H.Handan Öner ve ekip arkadaşları tarafından, 2008 yılında Kapıdağ Yarımadası’nda keşfedilerek bilim dünyasına tanıtılmıştı. Yeni yapılan çalışmalarda ise, bu bitkiyi çalışma ekipleri de yerinde keşfedip, fotoğrafladılar. (haber merkezi)

19-06-2020/HABER- ERDEK DOĞUŞ GAZETESİ/https://www.gercekbandirma.com/node/add/haber