Bandırma Şirinçavuş Hidrojen Vadisinde Yeşil Enerji Üretimi Başladı

Bandırma Hidrojen vadisinde yeşil hidrojenin pilot üretimine başlandı

Enerji tüketiminde halen  %75’in üzerinde fosil yakıtlara bağımlı durumda olan Türkiye’nin, gelen yeni dönüşüm sürecine uyum sağlayabilmesi için Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Enerjisa Üretim A.Ş., ASPİLSAN Enerji A.Ş., Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, birlikteliğinde 2030 yılına kadar Avrupa’nın enerji arzında önemli bir yer edinmeye başlayacak “Yeşil Hidrojen” 
Geleceğin temiz enerjisi olarak belirleniyor.  Yeşil hidrojen için Türkiye'nin ilk hidrojen vadisinin hayata geçirileceği "Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Vadi Projesi" kapsamında yenilenebilir kaynaklarla elde edilen yeşil hidrojenin pilot üretimine başlandı.

Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinin yeşil hidrojeni, Enerjisa Üretim’in Bandırma Şirinçavuş' Enerji Üssü’nde pilot olarak üretilmeye ve tesisin jeneratör soğutmasında kullanılmaya başlandı.

Enerjisa Üretim İşletme ve Teknikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan, AA’ya yaptığı açıklamada pilot üretime, içinde Ar-Ge çalışmalarını da barındıran bir şekilde başladıklarını belirterek, “Şu an 10 kilovatlık bir elektrolizörle kendi santralimizde jeneratörün soğutulması için hidrojen kullanıyoruz. Daha öncesinde endüstriyel gaz üretimi yapan şirketler tarafından doğal gazdan elde edilen hidrojeni kullanıyorduk ve bir karbon salımı söz konusuydu. Bunu elimine etmek için kendi ihtiyacımızı elektrolizörle üretmeye başladık.” diye konuştu.

Hedeflerinin, 2025’e gelindiğinde, yıllık ortalama 500 ton yeşil hidrojen üretimi olduğunu dile getiren Erdoğan, bununla birlikte yaklaşık olarak yıllık 12 bin ton mertebesinde bir karbon emisyonunun önüne geçmeyi planladıklarını açıkladı.

Erdoğan, hidrojen vadisi projesinin hayata geçmesiyle beraber üretilecek yeşil hidrojenin kimya, seramik, cam sanayi gibi bölgede kurulu farklı sanayilerde kullanılacağını, yatırımların büyümesiyle demir çelik ve petrokimya sanayisinde ve daha sonrasında enerji, ulaşım gibi sektörlerde de kullanılmasının mümkün olacağını vurguladı.

19-04-2023/TEMİZ ENERJİ