Hal Binası Ayağa Kalkıyor

HAL BİNASI AYAĞA KALKIYOR

Erdem ÖZCAN

Öyle anlaşılıyor ki tahminen 60 yıl önce inşa edilen Sebze Meyve Hali, belediye elinin değmesi sonunda ayağa kalkacak!.. İlk kurulduğu yıllarda (1965) toptancı meyve sebze komisyoncuları yanında kasaplar ve balıkçılar da buradaydı. Üst katlarda cami, kitapçı ve bazı işyerleri vardı.

Çok sayıda kapısı olması nedeniyle dört bir tarafından girip çıkılabiliniyordu. Hal, o yıllarda çok hareketliydi. Daha sonra Sedat Pekel’in ilk belediye başkanı olduğu 1989 -1994 yılları arasında toptancı Hali yeni yeri olan ve o yıllarda kent dışında, bugün kent içinde kalan AVM yakınlarına taşınmıştı.

Toptancılar taşınınca hal kendi haline bırakıldı ve nerdeyse giderek tahribe uğruyordu. Çok az bakıma alınmıştı ama şimdi görüyoruz ki ciddi bir yenileme var.

Dursun Mirza belediyesi çok olumlu bir çalışma içine girdi ve görüldüğü gibi yorgun ve çok acil bakıma muhtaç yapıyı ayağa kaldırmak için hummalı bir çalışma yapılıyor…

Ama keşke tamamen yıkılsaydı ve yerine yepyeni bir projeyle yepyeni bir hal binası yapılsaydı…

KAPALI ÇARŞI “NEDEN KAPALI?”

Bilindiği gibi HAL’den daha eski, 70 yıllık kapalı çarşı da önceki ve şimdiki Belediye Başkanı Dursun Mirza zamanında el atılmış ve giderek tahrip olmaya başlayan üst katları restore edilerek birçok derneğe tahsis edilmişti. Alt katlar da esnafın ilgisi sayesinde canlılığını az da olsa muhafaza ediyor.

Ancak bir iş yeri var ki; ana kapısı Kaşif Acar Caddesi’ne bakan bu işyerinin ayni zamanda çarşı içindeki daha önce 3 kapısı açık olan işyerlerinin kapıları kapatılmış çarşı sanki körlenmiş gibi.

Sanki değil çarşı esnafı da ayni görüşte de yetkililer görmüyor mu?

Bu işyerinin kapıları açık olması halinde çarşı daha hareketli olur bu da tüm çarşı esnafına fayda sağlar. Önceki yıllarda da konu etmiştim; işyerlerinin kapıları kapatılırken izin alınmış mı?

1954 yılında inşa edildiği yıllarda Bandırma’nın ilk alışveriş merkezi olan Kapalı Çarşı’nın orijinal görüntüsü kapıların açık olmasındadır… Erdem ÖZCAN