Sabancı Üniversitesi'nden Bor Endrüstrisi Atağı

Mehmet Leventoğlu

Dünya Bor ve Kolemanit cevherinin tamamına yakınına sahip olan ancak devlet işletmeciliğinde gerekli endrüstriyel yatırım atılımı yapamayan Türkiye'de küçükte olsa sevindirici haber Özel Sektörden geldi. Sabancı Üniversitesi toprakta bitki köklerine yavaş yavaş bor sağlayan kolemanit adlı yeni bor mineralini dünyaya tanıttığını açıkladı.

Bandırma Eti Maden işletmelerinde ön işlemeyle dünyaya satılan Bor madenlerinin tamamına yakınına sahip olarak dünyada tekel konumunu sürdürmesine rağmen  devlet kontrolünde endrüstriyel alanlarda gerekli ve yeterli yatırımı yapamayarak işlenmeden yabancı ülkelere ham olarak ihraç edilebilen değerli cevherin endrüstriyel olarak işlenebildiği taktirde Türk ekonomisindeki cari açığın tamamını kapatabilecek potansiyele  sahip olduğu iddia ediliyor. 

Son yıllarda kurulan BOREN kurumuyla sektörde yeni patent kazanımlarıyla endrüstriyel alanda yapılanmaya çalışan ancak dünyada gelişen teknolojiyle eşdeğer ivme gösteremeyen devlet sektörüne destek Sabancı Üniversitesinden geldi. Kolemanit Tüm Dünyaya Tanıtılıyor
Üniversiteden yapılan açıklamada, Eti Maden'in ürettiği kolemanit ve beş ayrı bor gübre kaynağının Sabancı Üniversitesi tarafından 10 farklı ülkede 15 bitki üzerinde araştırıldığı ve tarımda devrim niteliği taşıdığı aktarıldı.

Dünyadaki kolemanit rezervlerinin tamamına yakınının Türkiye'de bulunduğu, dünyanın kolemanit kaynağı bakımından Türkiye'ye çok büyük bir oranda bağımlılık gösterdiği belirtildi.

Borun yeterli düzeyde bitkisel verime ulaşmada mutlak gerekli olan bir besin elementi olduğuna vurgu yapılan açıklamada şu cümlelere yer verildi:

BOREN DESTEĞİ

"Dünya gübre endüstrisi, artık standart gübrelere bor kaynağı olarak kolemaniti katmaya başladı. Sabancı Üniversitesi ve Eti Maden ortak bor projesi, Brezilya, Güney Afrika, Etiyopya, Uganda, Ukrayna, Hindistan, Tayland, Çin, Malezya ve Türkiye'de değişik tarla ve bahçe bitkilerinde bir yıldır devam eden proje olup, üç yıl içinde tamamlanacak.

Sabancı Üniversitesi, belirtilen ülkelerde çoğunlukla üniversitelerle birlikte ortak çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar, Eti Maden tarafından üretilen başta kolemanit olmak üzere 6 farklı bor kaynağının bitkiler üzerindeki etkisini, bitkisel verimi ve topraktaki dinamiğini incelemeyi kapsıyor. Bu araştırmaların bir bölümü de Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü BOREN tarafından destekleniyor." Bilindiği gibi Bor cehveri uzay teknolojisinden ilaç,siha başta olmak üzere tüm endrüstriyel üretimlerde kullanılması zorunlu alternatifsiz tek maden .ancak dünya Bor ticaretinde her yıl 120 milyar dolarlık pastadan Türkiye sadece 500 milyon dolar katma değer sağlayabiliyor.

BANDIRMA GERÇEK - 28-06-2019 MEHMET LEVENTOĞLU