Sigara Yasağı Uygulaması Genişletiliyor.Tasarı Mecliste

Sağlık Bakanlığınca, tütün ve tütün ürünleriyle mücadele kapsamında "açık alan" düzenlemesinde yenilik yapılarak restoran, kafe gibi mekanların açılabilir camlı veya brandalı kısımlarının bulunduğu yerlerde de sigara içilmesi yasaklanacak. Tasarı komisyonda.

 Sigara yasağı genişliyor. 2015-2018 Tütünle Mücadele Eylem Planı'na göre sigara içmek birçok alanda yasaklanmıştı. Hal böyle olunca bir çok restoran, pastane, lokanta gibi yerlerde ise alternatif yöntemlerle mekanlarda sigara içilebilir alanlar oluşturmuştu. Ancak Sağlık Bakanlığının getirdiği önemli bir değişiklik ile bu yasak genişliyor. Peki sigara içmek başka nerelerde yasak olacak? Sağlık Bakanlığınca, tütün ve tütün ürünleriyle mücadele kapsamında "açık alan" düzenlemesinde yenilik yapılarak restoran, kafe gibi mekanların "açılabilir tüm camlı veya brandalı kısımlarının bulunduğu yerlerde de sigara içilmesi yasaklanacak.

MEKANLARIN AÇILABİLİR ALANLARINDA DA SİGARA İÇİLEMEYECEK

Sağlık Bakanlığının talebine göre  "Lokanta, pastane, restoran gibi yerlerin önünde kapalı yerler yapılıyor, 'Yanları açık' denilerek sigara içilebiliyor. Üstü kapalı olan, tek bir tarafında bile duvar bulunan yerleri kapalı alan sayacağız. Materyalin ne olduğu önemli değil, branda bez ,cam dahi olsa burası da kapalı alan sayılacak. 

Bakanlığın  tütünle mücadele kapsamında sigara içilmesine izin verilen ve açık alan olarak tanımlanan yerlere ilişkin yeni yasal düzenleme yapılacağı  Lokanta, pastane, restoran gibi yerlerin önünde kapalı yerler yapılması üzerine  'Yanları açık' denilerek sigara içilebilen Üstü kapalı olan, tek bir tarafında bile duvar bulunan yerleri kapalı alan sayılacak. Materyalin ne olduğu önemli değil, cam dahi olsa burası da kapalı alan sayılacak.

MEVCUT UYGULAMADA YASAK OLAN YERLER ŞÖYLE

Mevcut uygulama kapsamında illere gönderilen 2015-2018 Tütünle Mücadele Eylem Planı'na göre, çocukların faydalandığı tüm açık alanlar, yürüyüş yolları, spor yapılan aletli egzersiz alanlarında Havaalanı, otobüs terminali, tren garı, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, sağlık kurum ve kuruluşu gibi insanların yoğun olduğu yerlerin giriş kapılarına 5 metre mesafede sigara tüketilmesine izin verilmiyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarının açık alanlarının sadece yüzde 30'unda özel işletmelerin yüzde 49 unda sigara içilmesine izin veriliyor. Aynı kurumlarda sigara içme alanlarının giriş kapısının 10 metre uzağında olması gerekiyor. Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ döneminde hazırlanan tasarının mecliste yasalaşması için komisyonlara havale edildiği öğrenildi.

BANDIRMA GERÇEK - SOSYAL