Tarihi eser kaçakçılığı Dudak Uçuklattı. Müze Doldurur!

TÜRKİYE'NİN HAZİNELERİNİ YURTDIŞINA  KAÇIRAN KAÇAKÇILARA VATAN HAİNLİĞİYLE DAVA AÇILMASI VE  BÜYÜK CEZA VERİLMESİ İSTENİYOR.  

ZEUS operasyonuyla Türkiye'de   bir seferde en çok tarihi eser yakalanarak kaçakçılara büyük darbe vuruldu. Türkiye Tarihinde Bu Kadar Tarihi Eser Yakalanmıştı.

Bir müzeyi dolduracak kadar çok sayıda olan  muhteşem arkeolojik eserler Türkiye'nin en değerli hazinelerinin neden korunamadığı sorusunu yine gündeme getirdi. Emniyet Müdürlüğü KOM ekiplerinin muhteşem gayretiyle yakalanan eserlerin değerine paha biçilemediği ifade ediliyor.

İstanbul polisi, Cumhuriyet tarihinin en büyük tarihi eser kaçakçılığı operasyonuna imza attı. Operasyonunda aralarında Hellenistik Döneme ait taç, eski paralar, sikkeler, yüzükler, heykellerin de bulunduğu 26 bin 456 tarihi eser ele geçirdi. Eserleri yurt dışına kaçırmaya çalışan 13 kişi gözaltına alındı.

Tarihi eser kaçakçılığının önlenmesine yönelik operasyonlarını artıran polis, İstanbul merkezli 5 ilde Bizans, Roma ve Orta Çağ dönemleri ve  Miken Dönemi'ne ait kılıç, 2 bin yıllık Helenistik dönemine ait kraliçe tacı, eski paralar, sikkeler, yüzükler, heykellerin de bulunduğu 26 bin 456 adet sikke, antik heykel kaideleri ve taştan oluşan tarih ve sanat eseri ele geçirdi. Bu eserleri yurt dışına kaçırmaya çalışan kaçakçılık şebekesini çökerten polis, aynı operasyon kapsamında, Türkiye'nin kültür mirasını hedef alarak bu hazineleri yurtdışına kaçırmaya çalışan 13 kaçakçıyı yakaladı.  Yakalanan eserler, İstanbul Arkeoloji Müzelerine teslim edilecek.

 Yakalanan eserler arasında Milattan önce 3'üncü yüzyıla ait Büyük İskender büstü de bulunuyor. Başında fil hortumu ve dişleriyle işlenen büstün, türünün tek örneği olduğu ve paha biçilmez değerde olduğu öğrenildi. Eserleri yurt dışına kaçırmaya çalışan 13 kişi gözaltına alındı.

İstanbul polisi, Cumhuriyet tarihinin en büyük tarihi eser kaçakçılığı operasyonuna imza attı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri aldığı bir ihbarla başlattığı çalışmalarda, yurtdışına tarihi eser kaçırmak isteyen bir şebekeyi belirledi.

İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'in talimatıyla özel bir ekip oluşturuldu. Araştırmaların ardından operasyon kararı alındı. İstanbul, Düzce, Rize, Kars ve Çanakkale'de eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Operasyonlarda Bizans, Roma ve Orta Çağ dönemlerine ait 26 bin 456 adet sikke, antik heykel kaideleri ve taştan oluşan tarih ve sanat eseri ele geçirildi. Operasyonda eserleri yurtıdışı kaçırmak isteyen 13 kaçakçıyı yakaladı.  Yakalanan eserler, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne teslim edilecek.Ele geçirilen eserlerin bir çok müzede bulunandan daha fazla olduğu öğrenildi.  Eserler arasında ilkel çağlardan, Roma Dönemi'ne,  Sümerler Dönemi'nden, yakın tarihe kadar eserler olduğu belirtildi. Istanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sergilenen eserlere paha biçelemediği dile getirildi.  Kaçakçılık Şube Müdürlüğü'nde görevli "Arkeoloji mezunu" polislerin de yer aldığı operasyonda ele geçirilenlerin bugüne kadar tek seferde ele geçirilen en yüksek miktardaki kacak eserler olduğu belirtildi.

Ele geçirilen eserler arasında Hellenistik Döneme ait Helius'un betimlendiği paha biçilmez kraliçe tacı, Yunan haber tanrısı Hermes heykeli ve Miken kültürüne ait kılıç ele geçti. Ele geçen kılıçın Truva filmindeki" Aşil" karakterinin elindeki kılıçla benzerliği dikkat çekerke polisin yaptığı tespitlerde, çetenin bazı ürünleri yasadışı muzaedeye çıkardığı da belirlendi.  Satılmaya çalışılan eserler arasında Heleis'un doneminin kraliçe tacının bulunduğu ve 1 milyon lira fiyat verildiği öğrenildi. Ancak çetenin fiyatı az bularak eseri satmadığı öğrenildi. Operasyonda ele geçirilen sikkeler arasında da çok değerli örneklerin bulunduğu öğrenildi.Sikkeler arasında bulunan Roma Kralı Sezar Dönemi'ne ait bir sikkenin örneğinin bir muzayedede 200 bin dolara satıldığı ifade edildi.

Eserler arasında en dikkat çekenlerden birinin de milattan önce 3'üncü yüzyıla ait Büyük İskender büstü olduğu öğrenildi. Büstün İskender'in Hindistan seferi sonrasında yapıldığı belirtiliyor. Başında fil hortumu ve dişleriyle işlenen büstün, türünün tek örneği olduğu ve paha biçilmez değerde olduğu öğrenildi.Polis ele geçirilen eserlerin incelenmesi için İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkililerine de haber verdi. Ele geçirilen tarihi eserlerden bazılarının örneklerinin müzelerde dahi bulunmadığı belirtildi.Ele geçirilen eserler İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sergilendi. Gözaltına alınan şüphelilerin ise işlemlerinin devam ettiği belirtildi. Çetenin, kurye, toptancı, üst alıcı ve uluslararası bağlantı elemanı olarak yapılandığı öne sürüldü. Soruşturmanın devam ettiği öğrenildi. 

BANDIRMA GERÇEK - KAYNAK HABER http://www.aktuelarkeoloji.com.tr/istanbulda-26-bin-456-tarihi-eser-yurt...