Balıkesir Mopak Kağıt Fabrikasında Termik Santral Sorunu

 

BALIKESİR MOPAK KAĞIT FABRİKASINDA TERMİK SANTRAL SORUNU

 

Zamanında 51 milyon dolar değer biçilen yaklaşık 1000 kişinin çalıştığı kağıt fabrikasının  Albayraklar'a 1,1 milyona satılmasından sonra yılan hikayesine dönüşen Balıkesir Seka Fabrikası alanında özel sektörce yeni bir fabrika kurulması yönünde çalışmalar sürüdürürlürken enerji temini konusunda yatırımcı MOPAK 'ın temiz enerji alternatifleri yerine bölgede çıkarılacak kömürlerin kullanılacağı termik santral  sorunu nedeniyle bölgede yaşayan vatandaşlar karşı çıktı. 

 ÇED SÜRECİ BAŞLADI VATANDAŞLAR İMZA TOPLUYOR

Altıeylül Paşaköy Mahallesi Dumanca mevkiinde, özel bir şirket tarafından, eski kâğıt fabrikası alanına yapılması planlanan eski SEKA fabrika alanı üzerinde yapılacak yeni kağıt üretim tesisi ve enerji santrali, özellikle santralde kömür kullanılacak olması nedeniyle bölge sakinlerinin tepkisini çekti. 
Paşaköy'de yaşayanlar yatırımın durdurulması için imza kampanyası başlatırken, özellikle kadın ve çocuklar 'Biz yaşamak istiyoruz, ölmek istemiyoruz', 'Geleceğimizi elimizden almayın', 'Santral istemiyoruz, havamızı kirletmeyin' yazılı pankartlarla santrale karşı çıktı.

‘KÖYÜN ÜSTÜNE KARBONMONOKSİT YAĞDIRACAKLAR’

Termik santralin havayı zehirleyeceğini dile getiren Perihan Çolpan, "Toprağımız çok az, kalan toprağımız da zehirlenince çocuklarımız ne yapacak. Bu santrali yapmaya çalışanlar utansın" dedi. Paşaköy'ün eski muhtarı Mücahit Can, bu alanın zamanında kâğıt fabrika kurulması amacıyla SEKA'ya verildiğini hatırlatarak çok sayıda köylünün orada çalışarak emekli olduğunu vurguladı. SEKA Kâğıt Fabrikası'nın özelleştirilmesinin ardından Balıkesir Üniversitesi için 3 bin 600 dönümlük alanın istimlak edildiğini söyleyen Can, "Bu zalim düşünce şimdi bu köyün üstüne karbonmonoksit gazı sıkmak istiyor. İş için, eğitim için, sağlık için sesimizi çıkarmadık ama enerji santraline izin vermeyeceğiz. Burası Balıkesir'in kalbi, göbeği, ovasıdır. Balıkesir'in cennetidir. Kısacası Paşaköy'ün dolayısıyla Balıkesir'in zehirlenmesini istemiyoruz" dedi.

‘BALIKESİR’İ BESLEYEN KÖY YOK OLMASIN’

Emekli olduktan sonra köyüne döndüğünü belirten Hakan Erdoğan ise, "Bu köy Balıkesir'i besleyen bir tarım köyü. Santralden çıkacak karbonmonoksit gazı bir karabasan gibi köyümüze çökecek ve belki burada artık buğday, nohut ya da ayçiçeği yetişmeyecek. Bu köylü bu işin aslı ile ilgili bilgilendirilmemiş, bir saklama var. İnsanları üzmesinler, lütfen ellerini vicdanlarına koysunlar, aldıkları kararları gözden geçirsinler. Bu insanları mutsuz etmeye kimsenin hakkı yok" dedi.

‘KÂĞIT FABRİKASI SANIYORDUK, SANTRAL ÇIKTI’

Paşaköy Mahallesi Muhtarı Mustafa İkiz de şöyle konuştu:

"Bize yeni bir tesis için ÇED toplantısı yapılacağını söylediler. Ben de bu konuyla ilgili bir yazı gelmediğini söyledim. Biz bu alana kâğıt üretim tesisi ile birlikte enerji santrali yapılacağını da 7 Mayıs'taki toplantı sırasında öğrendik. Öğrenince de böyle bir yatırım istemediğimizi söyledik, birçok vatandaş toplantıyı terk etti. Valiliğin bu proje ile duyurusunun yer aldığı yazı ise toplantıdan iki gün sonra ulaştı. Biz bugüne kadar hep fedakârlık ettik, arazilerimizi SEKA'ya, Balıkesir Üniversitesi'ne verdik, ancak insanlara zararı olan bir yatırıma da göz yumamayız."

 

İMZALAR BAKANLIĞA ULAŞTIRILACAK

Topladıkları imzaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile birlikte Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na götüreceklerini söyleyen Muhtar İkiz, "Bu santralin kömürle çalışacağı ve günde 300-500 ton kömür kullanılacağı söylendi. Günümüzde güneş enerjisi ve doğalgaz ile çalışan sistemler varken kömür ile Balıkesir'i ve Türkiye'yi doyuran tarım arazilerimizi zehirleyecek santralin yapılmamasını istiyoruz" dedi.

ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 5 Nisan'da, projenin, ÇED başvuru dosyasının Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenerek uygun bulunduğunu ve projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığını duyurdu.

GÜNDE 450 TON KÖMÜR KULLANILACAK

'Kâğıt Üretim Tesisi ve Enerji Santrali Projesi' ÇED başvuru dosyasına göre, 216 milyon 571 bin liraya mal olacak. Tesiste 200 bin ton/yıl kapasiteli kâğıt üretim tesisi ve tesise gerekli buharı sağlamak amacıyla 140 MWt güce sahip enerji santrali kurulacak.140 MWt ısıl güce sahip olarak kurulacak kazanda 450 ton/gün kömürle beslenecek, bu esnada üretilecek buharla birlikte elektrik üretilmiş olacak. Kazanda Kepsut, Balya, Sındırgı, Soma'dan çıkartılan kömürler kullanılacak.