Güney Marmara Dayanışması 3. Toplantısını Gerçekleştirdi

Güney Marmara Dayanışması grubu 3.çevre toplantısı gerçekleştirildi.

Bandırma eski belediye nikah salonunda gerçekleştirilen toplantıda  Şirinçavuş - Beyköy kırsal mahalle sınırları içinde  çoğunluğu tarım arazileri üzerinde yapılması planlanan  Marmara Organize Metal Sanayi bölgesinde  Bandırma başta olmak üzere Gönen, Manyas ,Erdek,Marmara ve diğer çevre  İlçe sınırları içinde yaşanacak olası çevreye zararları ve yaşamsal sorunlarla ilgili görüşler ifade edilirken; Bandırma Belediyesi önceki dönem Belediye Başkanı Dursun Mirza, Başkan yardımcısı Mimar Şerafettin Engüdar ve Cemal Adıgüzel mevcut yerle ilgili geçmişte yaşanan süreçle ilgili bilgiler verdi ve açıklamalarda bulundu.  Toplantıda ayrıca organize sanayinin çevreye vereceği zararlar konusunda katılımcılar söz alarak düşünce ve duygularını dile getirdi.

Kadir Dadan, Aydın Akbal ve Gözde Yaşar'ın divanda yer aldığı toplantıya katılanlar arasında  Bandırma Kadın-Der Başkanı Esen Ersoy ,Erdek Körfezi Dayanışma Platformu üyeleri, CHP Bandırma İlçe yönetim kurulu üyeleri Barış Tütüncü ve Deniz Görkem , Emekli -Sen Bandırma Şb.Başkanı Başkanı Levent Balkış  CHP eski ilçe başkanı harita mühendisi Hüseyin Bahar ve yçnetici  Hakan Kahraman Yüksel Koç , Gümçed Bandırma Yönetim Kurulu Üyesi Cumali Söylemez, Eğitim- Sen  eski başkanı Mustafa Kocataş ve Üyeler, Bandırma Ekoloji Platformu,Bizim Çocuklar Derneği Başkan Alev Şengül, Bandırma Kültür Platformu, Bandırma Kent Konseyi Başkanı Murat Ergöz ve Bandırma Tük-Der Başkanı Neriman Çiçek ve Üyeleri, İYİ Parti Meclis Üyesi Aydilek Gönenç, Erdek Gönüllüleri  temsilcisi Olcay Şalt , Bandırma 17 Eylül Üniversityesi İşletme ve Ekonomi Topluluğu, Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Ozan Onur, Bandırma Blediye Meclis Üyesi  ve Edincik Hizmet Birimi temsilcisi Abdullah Erbay, Bandırma Muhtarlar Derneği Başkanı Nur Demir Hancıoğlu, Salur eski Belediye Başkanı Fethi Kilercioğlu , Bandırma Belediye eski Başkan Yardımcısı  Mehmet Sert, ve encümen eski üyesi Sami Türkmen , Emekçi Kadın Platformu İpek Çetinkuş  ve çok sayıda duyarlı vatandaş yer alırken toplantının açılış konuşmasını Dayanışma Gurubu sözcülerinden Erol Yıldız yapttı ve  Erdek Körfezi Çevre Dayanışma Platformu sözcüsü Kadir Dadan konuyla ilgili bilgilendici konuşmasını slayt eşliğinde gerçekleştirdi.

Toplantıda Bandırma Belediyesi önceki dönem başkanı Dursun Mirza sanayi alanına dair  kendi döneminde gelişen  süreciyle ilgili biilgi veren  konuşmasını gerçekleştirdi.

Mirza konuşmasında ; "Çevre ile ilgili organizasyonları destekliyorum bende geçmişte çevre dernekleriyle çalışan bir kişiyim çevre mücadelesini uzun yıllardır veriyorum. Uzun yıllardır bu kentte siyaset yapıyorum makam sahibi olsakta olmasakta ben  çevre mücadelesini uzun yıllardır içindeyim.  Bandırma çevresinde  termik santralleri mücadelenin içindeydik kurdurmadık  Sedat Bey döneminde Dutliman'da Termik santrale engel olduk benim dönemimde Şirinçavuş'ta ve  Edincik roro liman projesi ile Kyzikos antik kenti zarar görecekti . dedi. 

 100 binlik planlardaki olumsuzlukları  karşı çıktıklkarını ve  yasal süreçlerde  2 mimar arkadaşımla her şeye evet diyen insan olmadıklarının altını çizen Mirza ".Bizden önce sanayi konusunda İl l genel meclisinde kesinleşmiş alanlardı. Akdeniz Kimya yer istedi  satmadık, kimya petrokimya sanayiye haddehanelere  karşı çıktık 12 kuruluşa gerçekten izin vermedik ama maalesef  Büyükşehire geçtiğinde planlar  yapıldı kabul etmedik yargıya gittik kazandık. Bakın Eti Madenin şlam alanıyla gelişme de  çok önemli. Biz geldiğimizde geçmişten  gelen şekilde yıllardır hiç bir müdahale yoktu.  Biz bu alanı kullanamazsınız dedik  geldiler görüştük . 5 yıl içinde çözüm bulmak şartıyla protokol yaptık burada yeşil alan ve millet bahçesi piknik alanı yapılacaktı şimdi beş yıl dajha uzatma talep etmişler bu doğru değil  belki bir yıllık uzatma verilebilir . Rotterdam adıyla söz konusu olan yerde dönemimizde  projeler yapıldı bilgilenmek için  Roterdam'a gittik inceledik. Edip Uğur'la birlikte  . Gündemin  her aşamasında belediye meclisinde gündem dışı anlattık basına anlattık  toplumu bilgilendirdik orada yer almak isteyen her sanayici kendine  özel bir liman istedi biz de buna karşı çıktık. Yer satın alan Kroman Çelik e çevreci tarım la ilgili yatırım yapın dedik. Orada Tarımla ilgili yatırım ysptılar. Sanayi alanı ile ilgili, olarak  13 tane kuruluıştan izin almak gerekiyor,Tarım Bakanlığı Çevre Bakanlığı Bandırma Belediyesi de olmak üzere...Yatırımcılar  Bize geldiler  haddehane yapamazsınız dedik olumsuz görüş verdik biz alırız dediler gittiler tacizlerle karşılaştık baskılar yapıldı siz versenizde vermesenizde yapacağız dediler biz baca gazlı sanayiye izin vermeyeceğiz dedik. Bu sefer Balıkesir Büyükşehir den alınan kararla devam etmek istediler Danıştayda dava açtık kazandık. Arkadaşlarımızla kararımız bu işin içinde yer larak her aşamasını görerek lararı aldı. Geldiler tekrar vermiyoruz dedik Yülsek fırını haddehaneyi kaldırdılar sadece Paksan gibi Yemyat Yemmak gibi atıksız metal üretim sanayide olumlu görüşlerde anlaştık Hangi yatırımlar yapacakları konusunda brifingler verdiler termik santral yapmayaklarını belirtiler. Bilgi sahibi olmak lazım. Çok eleştirler aldık buraya yatırım gelecek istihdam olacak diye tepkiler aldık. Bandırma Belediyesinin yüzde 6 hissesi var. 3 yılda bekledik.

Toplnatı Divan üyesi Aydın Akbal'ın  "Çevre duyarlılığı güçlü bir bölgede neden halkı bu süreçle ilgili bilgilendirme sempozyumu benzeri bir etkinlik düzenlemediniz neden Bandırma halkını arkanıza almadınız. ve söz konusu ettiğiniz protokolün hukuki bağlayıcılığı nedir sorularına  yanıt veren Mirza " Biz tamamen Bandırma'nın  Bandırma Belediyesinin çıkarları için olumsuzluklara müdahale şansımız olsun diye içinde yer aldık..Meclisimizde bilgilendirme toplantısı yaptık. Düşündük ki ; bizim dışımızda herhangi bir olumsuzlıuk olursa Bandırma kamuoyuyla paylaşırız  müdahale şansımız olur. Benim tavsiyem şudur  Karayolu kenarında kurulacak sanayinin çok büyük zararı yok gibi gözüküyor kuruluş amacına yönelik devam edilirse istihdam meselesi çok önemli arkadaşlar.Bakın bizde 6 bin kişinin iş başvurusu cv si vardı biz 500 kişiye yakın referans verdik . İstihdam yaratmak lazım. Bandırma yüzbinlik planlarda Sanayi kenti olarak işlenmiştir. . Ben tümden sanayiye karşı değilim ama nereye kadar izin vereceğiz  önemli yeterki iş olsun katma değer yaratılsın ama çevreye de saygılı olsun. Bakın baskılardan  çok sıkıntılar çektik Büyükşehir çoğunluğu olduğu için planları sürekli değiştirdi. Büyükşehir meclisi bu dönem daha da önemli. İyiniyetle çalışmak önemli.İsim değişiliği ne karşı dinamnik olup dikkatlı olup mücadeleyi bırakmadan mücadeleyi sürdürmek lazım. " diye konuştu.

Bandırma Belediyesi önceki dönem başkan yardımcısı Mimar Şerafettin Engüdar söz aldığı ve ilgiyle izlenen konuşmasında " Konuları doğru bilmek önemli bilgi eksikliği her zaman için hata yaptırır.. Bir kere çevre düzeni  planı Balıkesir için en büyük şans plansız alan olmaktansa en kötü  plan  iyidir arkadaşlar.  Balıkesir için neden en son yapıldı Sanayi gelmesini geciktirdiler bir kere çevre düzeni planlarında mevcut yerler işleniyor belediyelerden bilgiler gelir özel idare sonra bakanlık  yapar bugünkü gördüğümüz çevre planını yapar bu bizim içimn bir koruma  çünkü orda bu plandan önce yapılmış planlara işlenmişti  Çolakaoğlu imar sanayi planları vardı zaten İl özel idaresi  tarafından onaylanmış, mevcut planda vardı. . Şu anda çevre düzeni planına Büyükşehir Büyükşehir Belediyesinin müdahale şansı yok. Planda alt ölçekte değişiklik yapma hakkı var. Sadece alt ölçekte beşbinlik planlarda yapmak yürütmek  hakkı var. Bakanlık bize yetki bıraktı dediler biz olmadğını mahkeme kararıyla ıspat ettilk. Mera alanıyla ilgil  itiraz ettik mahkemeye gittik yapamazsınız dedik. Yargı bizi haklı buldu. Yüzbinlik planlarda görüş alınmıyor alt ölçek planlar beşbinlik planlar organize planlar ayrı. Sanayi Bakanlığının Organize Sanayi yönetmeliği var burada Bandırma Belediyesini devre dışı bırakmak istediler itiraz ettik komple kaldırıldı. O mor lekeler bundan önce işlenmiş bölgeler yüzbinlik planlarda 50 hektar üzerinde sanayi ve  20 hektarda da tarımsal organize sanayi edebilirsiniz. Her an tehlike var. İlçe Belediyesi ben organize sanayiye izin vermiyorum derse olay bitiyor. Ana metalcilerle çok toplantı yaptık . Biz bacalı sanayi istemiyoruz dedik. Organize Sanayiye yerel belediyelerin katılmasının başka bir faydası var. Organize Sanayi içine belediyeler karışamaz kendi içlerinde bitiyor iş. Belediye olursa kardeşim siz bunu yapamazsınız dersin. Nazım imar planlarının bütüncül olması teamüldür. Bu işi bilerek yapmak lazım. Doğru karşı çıkarak olmaması gerektiğini anlatmak lazım. Sanayi Bandırma'yı kirletiyor diyoruz . Bizde kirletiyoruz,.tarımda zehirliyor topraklarımız kanser. Çevreyi koruyacaksanız bir tane tekne çıkmasın balık yataklarını bozdular. Fayda değer analizi yapmak lazım optimum bakmak lazım. Doğru olduğuna inandığımız işleri doğru yapalım.. Yargı süreçleri itirazlar yapılır iki ay süre içinde yargıya götürürsünüz süreler önemlidir. Binlik imar planları ilçe belediyelerinindir. Başka bir şey daha var Tarım alanlarıda dahil plan yaptırıldı.Bizde bu çevrede yaşıyoruz başka bir yere gidecek halimiz yok..Etibank şlam yeri için yeni bir yer bulsunlar. " diye konuştu.

Bandırma Barosu Avukatlarından Tamer Bingöl çevre konusunda üretici ve kişilerin yasal hak ve itirazları ne şekilde yapacaklarına dair konuşmasını gerçekleştirdi.

 HALK TV de katıldığı program nedeniyle toplantıya   katılamayan  Balıkesir CHP Milletvekili Ahmet Akın  telefon görüşmesinde " Güney Marmara Dayanışmasının çalışmalarını önemsediğini ve her türlü desteğe hazır olduğunu "belirtirken  Güney Marmara Dayanışması adına konuşan  Erol Yıldız CHP İlçe Başkanlığının oluşturmuş olduğu yeni komisyonlardan Çevre Komisyonu'nun Cumhuriyet Halk Partisi'nin çevre  politikaları gereği Güney Marmara Dayanışmasının çalışmalarına katkı vermesini bekliyoruz" dedi.

12-03-2020'BANDIRMA