2008 OS7 Göktaşı Dünyaya En Yakın Noktada. Çarpmadan Geçecek mi?

2008 OS7 "Şehir Katili" olarak adlandırılan Uzaytaşı - Göktaşı- Asteroit, bu Cuma (2 Şubat) yüzyıllar boyunca sürdürdüğü yörüngesinde Dünya'ya en yakın mesafeye yaklaştı..

Futbol stadyumu büyüklüğündeki "potansiyel olarak tehlikeli" bir uzay taşı, 100 yılı aşkın bir süre boyunca gezegenimize en yakın noktasına ulaşmak üzere ve yüzyıllar boyunca bir daha bize bu kadar yaklaşamayacak.Göktaşı nın dünyaya yönelik yön değiştirmesi beklenmiyor ama sürpriz olasılığı yok değil.
 Ayrıca uzay taşının bize tekrar bu kadar yaklaşması için en az birkaç yüzyıl geçmesi gerekecek. 

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'na (JPL) göre, 2008 OS7 adı verilen devasa asteroit yaklaşık 271 metre çapında ve Dünya'nın yanından yaklaşık 1,77 milyon mil (2,85 milyon kilometre) uzaklıktan geçecek . Bağlam açısından bu, Ay'ın Dünya yörüngesindeki dönüşünden yedi kat daha uzaktadır.

Asteroit Dünya'nın yanından geçerken yaklaşık 41.000 mil/saat (66.000 km/saat) hızla hareket edecek.

Bu uzay taşının çevresini diğer asteroitlerle karşılaştırmak gerekirse, NASA'nın ziyaret ettiği ve örneklerini aldığı asteroit Bennu'nun yaklaşık yarısı büyüklüğünde ve Dünya'ya şimdiye kadar çarptığı bilinen en büyük uzay taşı olan Vredefort meteorundan en az 70 kat daha küçük. .
JPL'nin tahminleri , büyüklüğü ve Dünya'ya yakınlığı nedeniyle, asteroitin hiçbir zaman gezegenimize çarpacak kadar yaklaşmayacağı gerçeğine rağmen, potansiyel olarak tehlikeli olarak sınıflandırıldığını gösteriyor. Eğer uzay taşı Dünya'ya çarpsaydı, New York -Istanbul  gibi  büyük bir şehri yok edecek kadar büyük olurdu.

Ancak nesne, Vredefort meteoru veya 66 milyon yıl önce dinozorları yok eden uzay taşı gibi "gezegen öldürücü" bir asteroit olarak kabul edilecek kadar büyük değil .

NASA, yaklaşık 25.000 potansiyel olarak tehlikeli asteroit tespit etti, ancak bunların önemli bir yüzdesi yaklaşan uzay kayası kadar büyük değil. WordsSideKick.com'ın daha önce bildirdiğine göre, bu ölümcül asteroitlerden birinin her 20.000 yılda bir Dünya'ya çarpması bekleniyor.

2008 OS7'nin güneş etrafında oldukça eliptik bir yörüngesi vardır
2008 OS7'nin oldukça eliptik bir yörüngesi var, bu da güneşin etrafında eşit bir şekilde dönmediği anlamına geliyor . Bu nedenle, uzay kayası gezegenimize yaklaştığında onunla Dünya arasındaki mesafe çılgınca değişiyor. Örneğin, asteroit 2008'deki keşfinden kısa bir süre sonra bize yaklaştığında bizden yaklaşık 55,9 milyon mil (90 milyon km) uzaktaydı; bu, JPL'ye göre bu hafta olacağından 30 kat daha uzaktaydı. 

Bilim insanları asteroitin Dünya'nın yanından geçişini daha önce yalnızca iki kez doğrudan gözlemlemişti. Ancak uzay kayasının yörünge verilerine dayanarak JPL, asteroitin 1900'den bu yana yaptığı her yakın yaklaşımı simüle etti ve 2198'e kadar yapacağı her yakın yaklaşımı tahmin etti. Yaklaşık 300 yıllık bu veri setinde başka hiçbir noktada asteroitin daha yakın olması beklenmiyor. gezegenimize bu yıl 2 Şubat'tan daha fazla. 

DÜNYAYA ÇARPAN GÖKTAŞLARI

Son birkaç hafta içinde başka asteroitler de Dünya'ya yakınlaştı veya doğrudan çarptı. 

27 Ocak'ta, uçak büyüklüğünde bir asteroit Dünya'nın yanından yalnızca 220.000 mil (354.000 km) uzaklıktan geçti; bu, gezegenimize Ay'dan biraz daha yakın. Ve 21 Ocak'ta gökbilimciler, Almanya'nın üzerindeki atmosferde patlamadan yaklaşık 3 saat önce bavul  boyutunda bir asteroit keşfetti .

02-02-2024/ LİVE SCİENCE- SPACE