Antivirüs Tezgahı.. Gazi Güder Yazdı

ANTİVİRÜS TEZGAHI (Gazi GÜDER yazısıdır.)

BİLGİSAYAR ve SOSYAL MEDYAYI KULLANANLAR ; Ergenekon Dosyasında tutuklanarak, fetöcülerin yazılım ve bilgisayarlar hakimiyetini engelleyecebilecek bir vatansever olan Gazi GÜDER hocam cezaevinden çıktıktan sonra mesleki çalışmalarına dönmüştür.  Bu değerimiz, henüz ulusal basında yer bulamıyor ise de ; dün geceki KRT Televizyonundaki YÜZLEŞME Programında ‘MİLLİ YAZILIM’ ile ilgili yaptığı söyleyişiyi, zevkle ve merakla dinledim. Dehşete düştüm ! Onu ayrıca yazacağım da, Gazi Hocamın bana daha önce gönderdiği, ANTİVÜRÜS TEZGAHI yazısını aynen paylaşıyorum ki, lütfen GAZİ GÜDER KİM ? öğrenelim ! Bilgi ve birikiminden istifade edelim ki, bilinçli sosyal medya, bilinçli internet ve bilinçli bilgisayar kullananlardan olalım..!
    
* ULUSAL YAZILIM 
ANTİVİRÜS TEZGAHI

Virüs: Bilgisayara çeşitli biçimlerde ve değişik yollardan sokulan, giren ve doğrudan doğruya zarar veren ya da daha sonra harekete geçmek üzere hazırlanmış program parçacıkları, program kodları ve yazılımlara genel olarak verilen addır. 
Türlerine, işleyişlerine vb göre değişik adlarla anılmaktadırlar. 
Ancak konunun fazla dağılmaması için "virüs" sözcüğünü kullanacağız.
Antivirüs: Virüslerin (zararlı yazılımların) bilgisasayara verebileceği zararları engellemek ve temizlemek üzere hazırlandığı belirtilen yazılımlardır. Antivirüs yazılımlarını "bilgisayarınızın röntgenini çeken ve belirli yerlere bu bilgileri gönderen yazılım" olarak da tanımlayabiliriz.
Genelde aynı ya da benzer işleri yapmalarına rağmen çok fazla sayıda antivirüs yazılımı vardır. Çoğunun fiyatı oldukça düşük ya da ücretsizdir. Bu tür uygulamalarla pazar oluştururlar. 
"Bir bilişim ürünü çok ucuz ya da ücretsiz ise bilinmelidir ki; asıl ürün sizsiniz."
Yardım kuruluşu olmadıklarına göre neden ücretsiz ya da çok düşük bedel karşılığı dağıtsınlar?
Siz farkında olun ya da olmayın, onların değerlendirip, kazanç sağlayabilecekleri çok fazla bilginiz vardır. Bu bilgileri hem istihbarat kuruluşlarına verirler. Hem de bu bilgileri başka firmalara para karşılığı satarlar.
Virüs programları (zararlı yazılımlar) doğal olarak bilgisayar kullanıcılarını tedirgin eder, korku salar, endişeye sevk ederler. Dolayısıyla antivirüs yazılımları biraz da bu nedenle çokça satılırlar.
Antivirüs (o ya da bu koruma vb) yazılımları olağan koşullarda tüm zararlı yazılımlara karşı tam koruma sağlamaz ya da tüm riskleri gidermez. Korursa pazar biter, dolayısıyla para kazanamazlar.
Sürekli olarak yeni virüs programları (zararlı yazılımları) üretmek, ürettirmek zorundadırlar.
Antivirüs ve benzeri yazılımları üreten firmalar ülkemiz de dahil olmak üzere bir çok ülkede, bedel ödeyerek, gizliden sipariş vererek virüs programları ürettirirler. 
Kimin yazdığı vb bilgileri çoğunlukla bilinmez. 
Bunların dünyadaki bilgisayarlara değişik biçimlerde yükletilmesi (bulaştırılması) sağlanır. 
Böylelikle bir yandan yeni talep ve pazar oluşturulmaya devam edilir.
Dünyanın neresinde, nasıl, hangi özellikte bilgisayarlar olduğunun bilgileri ellerinde vardır. 
Söz konusu antivirüs yazılımları da en ince ayrıntılarına kadar tüm bilgileri belirli merkezlere ya da belirlenen yerlere gönderirler.
Antivirüs olarak adlandırılan yazılımlar çok sayıda sınıflara ve türlere ayrılmış durumdadırlar. 
Her birini kullanmak için ayrı ayrı bedel ödenmek zorunludur. Her gün yeni bir sınıf, tür ya da risk konusu olabilecek yazılımlar üretilmekte ve piyasaya sürülmektedir.
Bilişimin başlı başına ayrı bir alt-sektörü haline gelen, bu konunun devamı ya da ileri kademelerindeki siber güvenlik ve siber savaş başlıkları altındaki konular ayrı bir çalışma konusudur. 
Sayfa: 1 / 3
ULUSAL YAZILIM
ANTİVİRÜS TEZGAHI

Antivirüs yazılımı bir bilgisayara yüklendiğinde, bilgisayarın korunduğu düşünülürken başka sorunlar ortaya çıkmaya, sıkıntılar ve sorunlar oluşmaya başlar. 
Özellikle bilgisayarınız çok yeni değilse, ciddi biçimde yavaş çalışmaya başlar. 
Çünkü çalışma koşulları ve ortamı değişmiş, en iyimser olasılıkla kapasite yetmezliği başlamıştır.
Bu tür şeyler, donanım pazarını desteklemek için de kasıtlı olarak mı yapılıyor diye düşünülebilir.. 
Çok sayıda yazılım firması donanım üretim ve satım işlerinde de faaliyet gösterirler. Bilgisayarınızı yoğun biçimde kullanmıyorsanız "format attırmak, formatlamak" geçici bir çözüm olabilir. Bu yolu tercih ettiğinizde belirli zaman aralıklarıyla (örnek 6, 8, 10 ... ay) aralıklarla bilgisayarınızı formatlamanız gerekecektir. 
Önemli: Bilgisayarınızdan bir şey silindiğinde ya da formatlandığında o bilgiler gerçekte silinmemektedir. Yalnızca siz göremez durumda olursunuz. Her zaman bu bilgileri geri getirmek ya da görünür kılmak olasıdır. Bir daha hiçbir şekilde gözükmemesini istiyorsanız bu işe özel başka bir yazılım almanız gerekecektir.
Unutulmamalıdır ki; bilgisayarınıza "hızlansın" diye format atıldığında genel itibariyle bir şey onarılmış olmaz. Yalnızca sorunlar halının altına süpürülmüş olur. 
Örnek olarak; silindi diye gördüğünüz ya da zannettiğiniz dosyalar (fazlalıklar, gereksizler, geçici dosyalar vb) gerçekte bilgisayarınızdan silinmezler. Formatlama işlemi sonrasında, yoğun biçimde kullanılan bilgisayarda çoğu zaman değişik nedenlerle yeni sorunlar çıkmaya başlar.
İlerleyen zaman içinde "ben bu antivirüs yazılımını artık kullanmayacağım"
dediğinizde, bilgisayarınızdan kaldırsanız bile tam anlamıyla kurtulmuş olmanız olası olmadığı gibi görünür ya da görünmez başka sorunlar ortaya çıkmaya başlayacaktır.. 
Antivirüs yazılımı bir şeyler yapıyor gibi çalışacak kendine gerekli olan tüm bilgileri alacak ve bir yerlere gönderecektir. Göndermeyi engellemek isterseniz bu kez işlemi yarıda kesecektir. 
Böylece hem bilgisayarınızdan tam olarak silinmemiş hem de çalıştırılamıyor durumda olacaktır.
Siz program çalıştırılamıyor duruma geldiği için silindi diye düşünseniz bile bilgisayarınızda çok sayıda bilgi, antivirüs yazılımının yazmış olduğu ya da güncellediği dosyaların içinde bıraktığı 
ya da kalan satırlar, bilgiler (pislikler), izler ya da program parçacıkları olacaktır. 
Doğal olarak bunlar ilerleyen zaman içinde sıkıntılara ya da arızalara neden olabilecektir. 
Bunların kullanıcılar tarafından bilinmesi, görülmesi ve temizlenmesi kolay bir şey değildir. 
Bunun anlamı; siz özel bir tedbir almadığınız sürece bilgisayarınız her zaman ulaşılabilir ve müdahale edilebilir durumda olacaktır.
Bu duruma gelinince, bu kez bilgisayarınız için geçici bilgileri temizleyici, artıkları ve benzerlerini temizleyici, hızlandırıcı ya da onarıcı yazılımları satın almak durumu ortaya çıkacaktır. 
Bu yazılımlar satın alınmadığı takdirde, yeni bile olsa yavaş çalışan bir bilgisayarı kullanmak zorunda kalınacaktır. Bu durum işin gecikmesine, aksamasına neden oluyorsa, bu kez de yeni bir bilgisayar satın almak gibi bir durumla karşılaşılacaktır. 
Zaman ilerledikçe bu antivirüs programları çeşitlenmeye ve alt dallara, öbeklere (gruplara) ayrılmaya, bölünmeye başlar. Örnek; internet virüs koruma, email virüs koruma, zararlı yazılım parçacıklarından koruma vb.
Bunun anlamı, bilgilerinizin başına bir şey gelmesin diye her biri için ayrı ayrı (ya da hepsi bir 
arada paketlenmiş) olan yeni antivirüs programlarını almak zorunda kalınacağıdır..
Sayfa: 2 / 3
ULUSAL YAZILIM
ANTİVİRÜS TEZGAHI

Yeni antivirüs programını satın alıp yüklediğinizde ve çalıştırmaya kalktığınızda da bilgisayarınızın kapasitesi, özellikleri, hafızası vb yeterli olmayacağı için teknik özellikleri daha yüksek bir bilgisayara gereksinimiz olacaktır.
Bu duruma en çok sevinenlerin başında da oluşacak yeni talep nedeniyle daha fazla satış yapma olanağını yakalayacak olan donanım üreticileri ve satıcıları gelecektir.
Antivirüs yazılımlarını müşterilerine ballandıra ballandıra anlatmaya çalışırlar. 
Yeni bir antivirüs yazılımını satmak, kullandırmaya başlamak, yeni bir bilgisayar ve yan donanımlarını satmanın yolunu açmak olacaktır.
Buraya kadar yazılanlar daha çok işin görünen kısımlarıdır. 
Kurulum ya da kaldırım sırasında bilgisayarın her noktasını tek tek inceleyen ve bilgisayarda 
istediği işlemi yapan antivirüs programı gerçekte sizin bütün bilgilerinizi alıp başka bir yerlere 
(ki bu yerler genelde istihbarat kuruluşlarıdır) siz isteseniz de, istemeseniz de gönderirler. 
Özellikle istihbarat kuruluşları için belki de dünyanın en ucuz bilgi toplama yollarından biridir. 
Eğer suratkitabı (facebook) kullanıyorsanız ve size ".... şu kadar arkadaşınız inst... da " iletisini çıkartıyorsa, daha nelere, nerelere, hangi bilgilere ulaştıklarını anlamak zor olmayacaktır.
Antivirüs yazılımlarının bilgisayarınıza belirli bir zaman uykuda kalacak ve daha sonra harekete geçecek virüsler, zararlı yazılımlar bırakmaları olasılığı da son derece yüksektir.
Bu çark, bizim kumandamızda ya da kontrol edebileceğimiz bir şey olmadığı için, sürekli olarak dönmeye devam edecektir. 
Kullandığınız bilgisayarınızın bir "güvenlik duvarı yazılımı" genelde standart olarak vardır.
Gereksinim duyabileceğiniz bir çok güvenlik ve koruma işlevini fazlasıyla yerine getirecektir.
Bilgisayar kullanımınız sırasında dikkatli olup bir takım önlemleri almanız durumunda ek olarak alınacak antivirüslerin çok fazla yararı olacağı düşünülmemelidir. Her koşulda bunların hangisi kullanımda olursa olsun bilgisayarınızda bir yavaşlamaya neden olacağı aşikardır.
Ne yazık ki; yukarıda anlatılanlarla igili geliştirmiş olduğumuz kendi yazılımlarımız, 
ulusal (milli) yazılımlarımız yoktur.
Geleceğimiz, devletimizin bekası ve güvenliği için "Ulusal (milli) Yazılım" konusunu acilen ve sanayi devrimini kaçırmadan çok daha büyük boyutlarıyla ele alıp harekete geçmemiz gereklidir.
İşin özü: "Ulusal Yazılım Seferberliği" yapmak zorundayız.
Kalın sağlıcakla

Gazi GÜDER  Bil. Yük. Müh.

 
 gaziguder@gaziguder.com 

KRT TV Programı ;  https://www.canlitv.com/krt-tv - RAMAZAN NARİN PAYLAŞIMIDIR