AÜ'nün “Boran"ı TÜBİTAK Yarışlarına Hazır

 

Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi (AÜ) öğrencilerinin kurduğu "Drone Anadolu" takımının yaklaşık 3 ayda ürettiği “Boran” adı verilen döner kanatlı insansız hava aracı prototipi, 21-25 Eylül'de düzenlenecek Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) İnsansız Hava Araçları Yarışları'nda birinci olabilmek için havalanacak.

"Drone Anadolu" takım kaptanı AÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Oktay Kırık, TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmada, insansız havaaraçlarının özellikle yangın, kaza gibi acil durumlarda yardım amaçlı kullanılabilirliğinin gösterilmesinin amaçlandığını söyledi.     

Yarışmaya, yurt içi ve dışından 202 başvurunun yapıldığını bildiklerini belirten Kırık, bu yarışlara katılmak için 3 ay önce çalışmalara başladıklarını belirtti.

Kırık, "Drone Anadolu" takımının 7 kişiden oluştuğunu anlatarak, "TÜBİTAK yarışları için döner kanatlı bir insansız hava aracı ürettik. Aracımızın 800 gram taşıma kapasitesi var. Yaklaşık yarım saat havada kalabiliyor. Tasarımı ve üretimi tamamen bize ait" dedi.     

“Boran” adını verdikleri insansız hava aracını yarışmaya kadar daha da geliştireceklerini dile getiren Kırık, "Takım olarak hafta sonları da dahil vaktimizi atölyemizde geçiriyoruz. Amacımız eylüldeki yarışlarda birinci olmak" diye konuştu.     

"Test uçuşlarımız devam ediyor"     

Takımın üretim sorumlusu Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Furkan Bahat ise uzun zamandır insansız hava araçları üzerinde çalıştıklarını anlattı.     

Aracın tüm tasarımının kendilerine ait olduğunu vurgulayan Bahat, şöyle konuştu:
"Daha önceki tecrübelerimize dayanarak 3 ay gibi kısa bir sürede aracımızı ürettik. Biz bu yarışlara multikopter ile katılacağız, hedefimiz birinci olmak. Yarışmanın konsepti gereği belli bir alan üzerinde uçarak yardım paketi bırakacağız. Biraz da manevra kabiliyeti isteniyor. Biz de buna göre bir araç ürettik. TÜBİTAK yarışlarına hazırız, aracımıza sadece 'bırakma mekanizması' ekleyeceğiz."     

"Öğrencilerimiz çok başarılı     

Proje danışmanlarından Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi araştırma görevlisi Zafer Öznalbant ise öğrencilerin gönüllülük esasına dayalı projeler ürettiğini söyledi.     

Öğrencilerin günlük yaşamlarının büyük bölümünü üniversitenin laboratuvarlarında geçirdiğini anlatan Öznalbant, "TÜBİTAK yarışları sabit kanatlı ve döner kanatlı hava araçları olmak üzere 2 farklı konseptten oluşuyor. 'Boran', döner kanatlılarda yarışa katılacak. Belli bir yükle havalanıp hedef noktalarına yük bırakılacak. Her şeyini öğrencilerimiz yapıyor, biz sadece onlara yol gösteriyoruz. Öğrencilerimiz çok başarılı" dedi.