Çay Hasat Zamanı Geldi. Toplayacak İşçi Yok!

50 Bin Üretici Çay Hasadı İçin Doğu Karadenize Gitmek İstiyor

Doğu Karadeniz  Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde yapılan çay tarımında çay hasat zamanı geldi çattı ancak  ÇAY TOPLAMA sorunu köylerine dönemeyen  üretici çiftçilerin karabasanı oldu. Mayıs ayında başlayan ve genelde 3 sürgün kıyı şeridinde 4 sürgün döneminde 830 bin dekar alanda yapılan Çay hasadında yaklaşık 1 milyon kişilik üretici aile  çalışıyor. Yaş çay sürgün toplama tarımına sayılı günler kala genelde gurbette denilen şehirlerde yerleşik olan çiftçiler hasat için geri dönüş sorunları yaşarken  çay tarımının  gerçekleştirilmesinde çalışan Gürcü emekçilerin yasaklar nedeniyle giriş yapamaması  bölgede büyük krize neden oldu.

Bölgede yaş çay hasadı için işçi açığının Vefa Sosyal Destek Grupları ile kapatılması formülü üzerinde durulurken hasadın zamanla yarış içinde geçmesi yüzünden bu förmülün çözüm getiremeyeceği gibi partizanlık olasılığı halinde adli sonuçlara da  yol açabileceği  ifade ediliyor.  Mayıs ayının ortalarında başlaması beklenen çay tarımında bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında, yabancı işçiler çalışamayacak. Bölgede her yıl çay tarımında çalışan yaklaşık 40 bin Gürcistan ve Azerbaycan uyruklu işçi, sınır kapılarının kapatılması nedeniyle ülkeye giremeyecek. 

Büyükşehirlerden gelmek isteyen yaklaşık 50 bin çay üreticisinin daha önce verilen izinleri ise iptal edildi. Ajans Pazar'da yer alan haberde Çiftçi Sen, Çay Üreticileri Temsilciliğinin çayla ilgili valiliğin aldığı karara ilişkin açıklamasında 
" Valilik, Hıfzısıhha kurulunun 15 Nisanda almış olduğu kararı yani “30 Nisa’na kadar il dışındakilerin izin alarak memleketlerine gelebilecekleri” kararını bugün yapmış olduğu toplantı ile iptal etmiştir.
Bu doğru bir karar değildir. İnsanlara ‘30 Nisa’na kadar gelebilirsiniz’ diye bir rahatlık sağlayacaksınız, sonrada iptal ettim diyerek işin içinden çıkacaksınız. Böyle bir kar olmaz. Bu üreticileri düşünen, işlerini kolaylaştıran bir karar değil. Kontrollü ve planlı bir şekilde İle girişler sağlanabilirdi, bu devam ettirilebilirdi.
Biz sendika olarak bu kararı eleştiriyor ve üreticiyi zora sokacağını düşünüyoruz." ifadeleri yer aldı.

VALİLİK VE ZIRAAT ODALARI  ÇÖZÜM ARIYOR

Rize Valiliği'nin koordinesinde gerçekleştirilen toplantılarda, çay hasadının nasıl yapılacağına dair yol haritası belirlenmeye çalışılıyor. Bölgede yaş çay hasadı için oluşan işçi açığının, salgın nedeniyle kendi işi olumsuz etkilenen ve iş arayanlar ile eğitime uzaktan devam edilirken memleketine dönen üniversite öğrencileri ve Vefa Sosyal Destek Grupları ile kapatılması formülü üzerinde duruluyor.

ÜRETİCİLER BEKLEYİŞTE

Çay üreticileri ise koronavirüs salgını nedeniyle hasadın bu yıl nasıl yapılacağını merak ediyor. Üreticiler de hasat için formül arıyor. Çay üreticisi Mustafa Baynazoğlu  " Eskiden herkes kendi çayını kendi yada akrabalar toplardı yabancı kişileri çaylıklara sokmazdık ancak gurbete giden komşular  küçük miktarlarda ki çay için gelmeyi ekonomik bulmadıkları için  bizler yardımcı oluyoruz , oluyorduk bu yıl gelmek isteseler de gelemeyecekler gelseler dahi kısa sürede organize olamazlar oysa tabii ki gürcü emekçiler bu işte bir numara özveriyle çalışıyorlar,onlar bu işi biliyor  herkes çay toplamayı bilmez yağmurda fırtınada güneşin altında sabahın erken saatlerinde tarladan çıkmamak kaydıyla zamanla yarışılan yapılan bir iş bu, herkesin harcı değil Gürcülerden başka yöreden gelenler verimli olamazlar soruna çözüm üretmeleri gerekir" dedi. Çay sürgünlerinin birincisi toplanamazsa ikinci sürgünde olmaz çay bitkisi ağaca döner körleşir diyen Baynazoğlu  "Bu iş öyle eline ilk kez makas alanın ve çoluk çocuğun yapabileceği bir iş değil,otu var temizliği var gübresi var daha önemlisi toplanan çayların alımyerlerine insan gücüyle taşınması  çok yorucu ve emek isteyen bir iş" diye konuştu.

Bandırma'da ikamet eden ve her yıl yaş çay hasat sezonunda  memleketine giden çay çiftçisi İbrahim Beyaz  "  Bende gidemedim izin almaya çalışıyorum ,Bence bu çay sezonunda bir hak tanınmalı ve çay cüzdanı olan il dışındakiler Rize'ye  gidebilmeli. Virüs etkisi düşüyor inşallah tamamen biter ama şimdi  Koronavirüs testi yaptırıp negatif çıkanlara izin verilirse  gider kendi çayını toplar olur biter . Bu işi bu kadar zora koşmanın gereği yok öte yandan Sarp kapısında da test uygulaması yaparsın hasta olmayan emekçiler varsın  gelsin. Ama bakıyoruz  herkes kolay çözüm peşinde  Çiftçi odaları bir kerecik olsun bir  iş yapsın  yıllardır üreticiden para kesiyorlar hiç faydaları yok  kırk yılda bir zora düşmüşüz  şimdi hizmet zamanı herkes topu başkasına atmasın  bu arada Çaykur'u özelleştirmek için de bu salgını bahane etmesinler  o kadar kolay değil yedirmeyiz " dedi. 

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan yerel basına yaptığı açıklamada Rize´de 100 bin, diğer illerde ise yaklaşık 50 bin çay üreticisi bulunduğunu belirterek, çay hasadının nasıl yapılacağına dair çözümler aradıklarını söyledi. Rize'de yaşayan 343 bin kişiden 40-50 bini tarlaya girebilecekse biz bu işi çözeriz" diye konuştu.

Doğu Karadeniz'de halen  160'a yakın küçük ve büyük ölçekli  özel sektör yaş çay işleme fabrikası ve  ÇAYKUR'a ait olan 46 fabrika faaliyette ve  yılda ortalama  250 bin ton  kuru çay üretiliyor.

Dünya Çay Komitesi'nin hazırladığı 'Dünya Çay Raporu' sonuçlarına göre, yılda kişi başı en çok çay tüketen ülkeler sıralamasında 3,5 kilogram ile Türkiye ilk sırada yer alıyor. Dünya çay üretiminde ise 2 milyon 270 bin ton ile Çin birinci, 1 milyon 210 bin ton ile Hindistan ikinci, 475 bin ton ile Kenya üçüncü, 329 bin ton ile Sri Lanka dördüncü, 250 bin ton kuru çay ile Türkiye beşinci sırada yer alıyor. 

28-04-2020/BANDIRMA GERÇEK/EDİT: M.LEVENTOĞLU