CHP Karesi İlçe Başkanı Mahmut Arıcan'dan Disiplin Kararına İtiraz

CHP Karesi İlçe Başkanı Mahmut Arıcan Balıkesir yerel basında yer alan CHP İl Başkanlığınca yapılan "disipline sevkedilme ve nedenlerine yönelik "açıklamalara istinaden bir açıklama metni yayınladı.

"İl Başkanlığımızın yerel basına yaptığı ve kurumsal sayfasında da paylaşmış olduğu “disiplinin nedeni değişim değil kota” haberi üzerine Karesi İlçe Başkanlığından zorunlu bir açıklama.

Karesi İlçe Yönetimini oluşturan anlayış, “geleceğin kurtuluşu gençler ve kadınların ellerindedir.” Fikrinden hareket etmektedir. Üyelerimiz Karesi İlçesinin fikri ve yaşamın gerçekleri üzerinden şekli rakamlara takılmadan bu gereklilikleri yerine getirdiğinin tanığıdır. Karesi İlçe Yönetim Kurulunun hem 2017 hem de 2020 yılında oluşan kadrosunun nerede ise yarısı kadın üyeden oluşmakta idi genç sayısı da ülkemizde ki birçok il ve ilçe yönetiminden daha iyi haldeydi hatta yönetim kuruluna seçilen bir kadın üyemiz seçildiği tarihte 18 yaşından sadece 4 ay almış en genç üye idi. Karesi İlçe Yönetim anlayışı siyasette aktif rol üstlenmek isteyenleri cinsiyetine ve yaşına göre ayırmayı da doğru bulmamakta, Parti Programını benimseyen tüm kesimlere kapısını açık tutmaktadır. Delege seçimlerinde Cinsiyet ve Gençlik kotalarına mahallenin konumu ve üye yapısına göre gerekli ve yeterli özen gösterilmeye çalışılmıştır. Kaldı ki diğer aday listelerinde de bu konuda sayısal olarak yeterlilik sağlayamayan birçok yer olmuştur. Karesi İlçesi muhtarlık bölgesi delege seçimlerinde kotalar ile ilgili ifadelerinde yer aldığı Genelge hükümlerine karşın Parti Tüzüğümüzün 56. Maddesi ve Kongreler Yönetmeliğimizin 27. Madde 7. fıkrasında gerekli ve yeterli açıklıktaki hükümlere göre karar veren Karesi İlçe kararlarını dikkate almayan, İtirazları düzenleyen Parti Tüzüğümüzün 44. Madde 2. Fıkrası ile Kongreler Yönetmeliğimizin 12. Maddesi 1. Fıkrası hükümleri olan;

(1) Seçime ve sonucuna, sonuçların ilanından itibaren iki gün içinde yazıyla itiraz edilebilir. İlçe yönetim kurulu itirazları iki gün içinde inceler ve karar verir. Karara karşı itirazcı ve ilgili üye iki gün içinde il yönetim kuruluna itiraz edebilir. İl yönetim kurulu itirazı iki gün içinde inceler ve karar verir. Bu karar kesindir.

(2) İtiraz, işlemlerin yürütülmesini durdurmaz. Seçimlerde Tüzük, yönetmelik ve genelge hükümlerine açık aykırılık bulunması halinde son karar mercii Merkez Yönetim Kuruludur.

Hükümlerine rağmen;

İlçe Başkanlığına verilmeyen dilekçelerin gündeme alınmasını, görüşülmesini ve karar verilmiş olmasını,

Süresi içinde İl Başkanlığına verilmeyen dilekçeyi gündeme almasını, görüşmesini ve karar vermesini,

Üstelikte bu kararlarını da yönetmelik hükümlerine göre süresi içinde almamış olmasından dolayı İl Başkanlığı Kararlarını “zımmi red” olarak değerlendiren Karesi İlçe Yönetim Kurulu Başkanını “Programa, tüzük kurallarına, kurultay, yetkili organ ve grup kararlarına aykırı davranmak” suçlamasıyla disiplin kuruluna sevk etme gerekçesi bile itirazlar ile 12. Maddenin 2. fıkrasına aykırı olarak son karar mercii olan Merkez Yönetim Kurulunun yetkilerini görmezden gelmesi de yönetmelik hükümlerine açıkça aykırı ve görev kusurudur.

Dolayısıyla haberde disiplin işlemine neden olan konu manşete taşındığı gibi “kota” lara uyulup uyulmaması değil, Yönetmelik hükümlerine uyma konusunda ki ihlallerin gözden kaçırılmasına yönelik çabaların sonucudur.

Mahmut ARICAN

CHP Karesi İlçe Başkanı

HABERİN İÇİNDEN :

NEDEN DEĞİŞİM İSTİYORUZ…
Bizim CHP’de istediğimiz değişim; Kadro - İdeoloji - Program - Tüzük - Strateji - Söylem ve tabi bunlarla birlikte genel başkanın değişimidir…
Kimseye saygısızlık yapmadan, sorunların nerden kaynaklandığını ve tabi genel başkanımızın doğru bulmadığımız yaklaşımlarını üyelerimizle tartışmak istiyoruz  
1-) “Partinin ilkelerine bağlı arkası temiz birisini bulsam hemen bırakırım”
 “Bu sözler bu güne kadar CHP de siyaset yapmış herkesi üzmüştür, derhal geri alınmalıdır…” CHP’liderlerinin hiç birisinin akçeli işlerle ilgisi olmamıştır…
2-) 2014 cumhurbaşkanlığı seçiminde İslamcı bir gelenekten gelen Ekmelettin İhsanoğlu partinin yetkili kurullarında konuşulmadan aday gösterilmiş, Kılıçdaroğlu’nun bu gün olsa yine onu aday gösterirdim dediği İhsanoğlu ilk seçimde gidip AKP’ye oy vermiştir…
3-) CHP temel ilkesi olan LAİKLİĞİ ağzına almayan bir parti konumuna geldi…
4-) Sayın genel başkanımız ZOOM üzerinden katıldığı tarikat toplantısında; “Son on yılda Türkiye’de en fazla muhafazakârlaşan parti CHP’dir.” diyerek LAİKLİĞİ önemsemediğini açıkça belirtmiştir…
5-) CHP ilkeleriyle uyuşmayan sağcı, muhafazakar, tarikat mensubu kişileri milletvekili belediye başkanı yapan sayın genel başkan seçim mağlubiyetinden sonra suçu “Benden habersiz yandaşlarını, dostlarını milletvekili yapmışlar diyerek aday belirleme komisyonunu suçlamıştır. Bu durumda listeye girebilen milletvekillerinin tamamı şaibeli duruma düşmüştür…
6-) CHP kimliksiz bir parti oldu: Nedir CHP’nin kimliğ? Merkez parti mi? Sol parti mi? Muhafazakar parti mi? Bozkurt milliyetçisi mi? 
7-) Ali Babacan anayasanın ilk dört maddesi tartşılabilir dedi susuldu. Sonra; Ümit Özdağ ilk dört maddenin tartışılamayacağını genel başkanımızın imzasıyla protokol altına aldırdı. Bu durum TC’yi kuran bir parti olarak tüm CHP’lileri üzdü
  İstanbul'da iki kere seçim kaybetmiş birisiyle yerel seçim startı vermek seçmenimizde hayal kırıklığı yarattı…
9-)İttifaklara elbette ki karşı değiliz ancak parti kimliğimizi korumak ve hak ettiği kadar vermek şartıyla. İttifak ortaklarına verilen milletvekillikleri fazla olmuştur.
10-)Sağa benzeyerek sağı yenemeyeceğimizi bile bile aynı anlayışı sürdürüyoruz. Türkiye’nin muhafazakarlaşmaya değil sosyal demokrasiye ihtiyacı var…
Saygılar
Mahmut ARICAN
CHP Karesi İlçe Başkanı/ Adayı

19-08-2023/ BG