Çöl Çekirge İstilası Türkiye Sınırında

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör, Birleşmiş Milletler’in geçtiğimiz günlerde uyardığı ve bugün Türkiye’nin de gündeminde olan “çekirge istilası”yla hakkında açıklamalarda bulundu. Özden Güngör yaptığı açıklamada ‘’çöl çekirgesi’’ istilasının koronavirüsten daha tehlikeli olduğunu ifade etti.

Gazete Duvar'ın haberine göre, Koronavirüs'ten sonra dünyanın gündemini en çok meşgul eden bir diğer konu olan 'çekirge istilası' ile ilgili konuşan Güngör, "Çöl çekirgeleri Irak'a kadar geldiyse Türkiye'ye de gelebilir" uyarısında bulundu.

Güngör yaptığı açıklamada, “Normalde Afrika’dan giden çöl çekirgesi sürüsünün Asya’ya yönelmesi gerekiyordu. Yön değiştirip bu tarafa gelmişler. Bunun en büyük nedenlerinden biri küresel iklim değişikliği” olduğunu, ‘’sürülerin milyarlarca çekirgeden oluştuğunu, söz konusu canlıların günde 150 - 170 kilometre yol katedebildiğini ‘’vurguladı.

Açıklamasının devamında “Çok hızlı ürüyor ve bütün ürünleri silip süpürüyorlar. Her türlü bitkisel ürünleri yiyebiliyorlar ve tarım alanlarını tahrip ediyorlar. Bir çekirge sürüsü, bir günde 40 bin kişiye yetecek gıdayı tüketiyor” dedi.

Türkiye’de üreticilerin zorluk çektiğinin altını çizen Güngör “2.7 milyon kayıtlı çiftçi sayısı 2.1 milyona düştü. İşlenebilir tarım arazileri azaldı. Gıda sıkıntısı var. Her türlü ithalat ve ihracatta kısıtlamalar mevcut. Çöl çekirgesinin Türkiye’ye girmesi demek, büyük problem demektir. Gıda fiyatları yükselir. Üretim zaten kısıtlı. Korona yüzünden ithalat da yapamıyoruz. Çöl çekirgesiyle ilgili bakanlığın ne gibi önlemler aldığını bilmemiz gerekiyor. Tıpkı koronayla ilgili yapılan bilgilendirmelerdeki gibi bakanlığın tedbirler önermesi lazım. Bu istila, gıda ve turizm açısından risk oluşturuyor. Devlet hazırlıklı olmalı.” İfadelerini kullandı.

13-03-2020