Cumhurbaşkanlığı Koronavirüs Gündem Bilgilendirme Raporu

Türkiye
· Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüste (Kovid-19) son 24 saatte vaka sayısının 3 bin 117, vefat sayısının 87 olduğunu, toplam vefat sayısının 812'ye, taburcuedilen hasta sayısının ise 1846'ya ulaştığını bildirdi.
· Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fener Rum Patriği Bartholomeos, İstanbul-Ankara Süryani Kadim Kilisesi Metropoliti Mor Filüksinos Yusuf Çetin, TürkiyeMusevileri Hahambaşı İsak Haleva, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan ve TürkYahudi Toplumu Başkanı Erol Kohen'i telefonla aradı. Cumhurbaşkanı Erdoğan,görüşmede, farklı dinlerin temsilcilerine Milli Dayanışma Kampanyası'na verdikleridestek için teşekkür etti.
·Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre tebliğin 1.7 numaralı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "acil hal" tanımı yeniden yapılarak salgın hastalıklar da acil sağlık hizmeti kapsamına alındı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının "acil hal" olarak kayıtlara geçmesini sağlayan yeni "acil hal" tanımı SUT'ta şu şekilde yapıldı: "Acil hal, ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ileivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halindehayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilendurumlar ile pandemi süresince pandemi olgularına yönelik tanı ve tedavileri
kapsamaktadır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabuledilir." SUT'un "ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri" başlığı altındaki 1.9.3.maddesine "pandemi süresinde, pandemi olgularının tanı ve tedavileri" de eklendi. Ayrıca koronavirüsü hastalığını yenen kişilerin kanından bu hastalığı durduracak antikorların izole edilerek diğer insanların tedavisinde kullanılması için "immün plazma tedarik ve uygulama" tekniği de SUT'a dahil edildi. Aynı tebliğin 2.1.2.B numaralı maddesinin birinci fıkrasının d bendinde yer alan "tanımlı ilaçlar" ibaresinden sonra,"Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi süresince hastanelerce temin edileceği bildirilenpandemi tedavisine yönelik ilaçlar" ibaresi getirildi. Böylece Kovid-19 tedavisindekullanılan ilaçlar, SGK'nin ödeme listesine alındı.
· Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, İçişleri Bakanlığı (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı) tarafından 3212 sayılı Kanun kapsamında 2020 yılında anlaşma akdedilmeksizin dost veya müttefik devletlere ve bu devletlerde bulunan kamu veya özel nitelikteki kurum ve kuruluşlara mal veya hizmetin hibesi, mübadelesi veya yardım olarak verilmesinde uygulanacak parasal limit 20 milyon lira olarak belirlendi. İçişleri Bakanınca yürütülecek dost veya müttefik devletlere ve bu devletlerde bulunan kamu veya özel nitelikteki
kurum ve kuruluşlara protokolle verilebilecek mal ve hizmetlerin listesinde 5 madde yer aldı.

Söz konusu listede anlaşma akdedilmeksizin protokolle verilebilecek mal vehizmetler şunlar:

"Dışişleri Bakanlığınca uygun mütalaa verilmesi şartıyla üçüncü ülkelere devri anlaşmalarla sınırlanmayan '5201 sayılı Harp Araç ve Gereçleri ile Silah Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun' kapsamında yayınlanan kontrole tabi malzeme listesinde yer alan malzemeler, bunlara ait dokümanlar, yedek parçalar ile arıza tespit danışmanlık bakım ve onarım hizmetleri. Birinci sıra kapsamına girmeyen malzemeler ile bunların arıza tespit, danışmanlık bakım ve onarım hizmetleri. Bilgi değişimi sağlayacak sistemlerin kurulması bu sistemlerin arıza tespit danışmanlık, bakım ve onarım hizmetleri. Süresi 12 haftayı aşmayan dost ve müttefik ülkelere verilecek eğitimler. Her türlü hava meydanı ve liman hizmetleri."
·Kovid-19 tedbirleri kapsamında işçi olarak çalıştıkları Irak'tan yurda getirilen biri kadın17 Türk vatandaşı, Kütahya'daki öğrenci yurduna yerleştirildi.

DEĞERLENDİRME

1. Yorum & Analiz

Türkiye, Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19 virüsünü en başından beri dikkatle izlemiş ve önlemlerini almıştır. Hastalıktan dolayı ilk insanın hayatını kaybettiği günün ertesi günü oluşturulan Bilim Kurulu bu ciddiyetin en somut göstergesidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ve Bilim Kurulunun tavsiyeleriyle virüse karşı tüm tedbirler profesyonel bir yaklaşımla hayata geçirildi. Sosyal izolasyonun önemi kamu spotlarıyla duyurulurken evdekaltürkiye kampanyası ile halkımızın farkındalığı arttırıldı. Sosyal hareketliliğin azaltılması için kamu ve özel sektörde esnek çalışma modeli uygulanmaya başlandı. Korona virüsün etkilerine karşı alınan en son tedbir ise “Pandemi İzolasyon Takip Projesi” oldu. . Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na uygun bir biçimde hazırlanan bu sistem ile devletimiz teknolojinin imkânlarını tümüyle kullanarak, kişinin sadece kendisinin değil yakınlarının ve toplumun sağlığını korumayı amaçlıyor. Kovid 19 riski nedeniyle evde izolasyon altında bulunması gereken kişiler, evlerini terk ettikleri takdirde sistem ile çeşitli yollardan uyarılacak, uyarı dikkate alınmayıp ihlal devam ettiği durumda ise emniyet yetkilileri ile idari yaptırımlar uygulanacaktır. Virüs yayılımını büyük ölçüde azaltması beklenen bu sistem ile Türkiye’nin virüse karşı mücadelesi eskisinden daha da güçlü bir biçimde sürdürülecektir.

https://www.iletisim.gov.tr/turkce

09-04-2020