GÜMAMED 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü Kutladı.

 Güney Marmara Medya Çalışanları Derneği (GÜMAMED)10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü Kutladı.

Güney Marmara Medya Çalışanları Derneği (GÜMAMED) basın çalışanlarının haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girişinin 61'nci yılı ve her yıl 10 Ocak tarihinde kutlanan “Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle mesaj yayınladı.
Güney Marmara Medya Çalışanları Derneği mesajında şu görüşlere yer verildi:
Yaşadığımız dünyada ve ülkemizde güçlü bir demokrasi için görevini icra eden, vatandaşların gerçek, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasına aracılık görevini üstlenmiş tüm gazetecilerimizin “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyoruz.
“Kutluyoruz” kelimesi ile tamamlanan alışılagelmiş bu cümledeki kutlamanın ne yazık ki gerçek bir kutlama olmadığını bilmekle birlikte basın camiası olarak içerisinde bulunduğumuz şartlarda hayat felsefemiz olan görevimizi gerçekleştirmek için yoğun çaba harcıyoruz.
Tüm meslektaşlarımızın malumu olduğu üzere, dünyamızda belki de yüz yılda bir meydana gelen ve son iki yılda aile ortamımızdan, iş ve çalışma koşullarımıza, sosyal yaşantımızdan, ekonomimize kadar tüm olguları etkileyen “pandemi” gerçeği ile karşı karşıyayız. Her kesimden olduğu gibi basın camiasından da gerek ulusal gerekse yerel bazda meslektaşlarımızı, ailelerimizden ve yakın çevrelerimizden bir çok ismi ne yazık ki “Koronavirüs” denilen illet hastalığa kurban verdik. 
Yeri gelip günlerce evlere kapandığımız, işyerlerimizi evlerimize taşıdığımız, maske ve dezenfektanların günlük hayatımızda en çok kullanılan objeler haline geldiği bu dönemde “Gazeteciler” olarak görevlerimiz ve yaşam felsefelerimiz gereği vatandaşlarımıza doğru ve güvenilir bilgiyi ulaştırma ve habercilik görevlerimizi kesintisiz yerine getirdik ve getirmeye devam ediyoruz. 
Ülkemizin bu dönemde göğsünü kabartan fedakar sağlık çalışanları gibi, vatanımız uğruna gece gündüz demeden her bir noktasında güvenlik anlamında cansiperhane görevini sürdüren asker ve polislerimiz gibi, basın mensupları olarak bizler de yeri geldi pandemi nedeniyle ıssızlaşan sokaklarda mesai kavramı gözetmeksizin görevimizi icra etmeye devam ediyoruz. 
Her hal ve şartta olduğu gibi, yaşadığımız küresel salgın döneminde de gece gündüz büyük bir özveri ve gayretle toplumun haber alma hakkını temin eden muhabirinden kameramanına, foto muhabirinden editörüne, spikerinden yayın yönetmenine, medya sektöründe emek harcayan herkese teşekkür ediyoruz.
2018 yılında kurulmuş Güney Marmara Medya Çalışanları Derneği olarak bugüne kadar pandemi nedeniyle planlamış olduğumuz etkinliklerimizi ne yazık ki gerçekleştiremedik. Çünkü vatandaşlarımız ve meslektaşlarımız açısından bir kişinin bile sağlığı bizim için daha önemli ve ön plandaydı. 
Yaşamaya başladığımız 2022 yılının pandeminin etkilerini tamamen yitirdiği, sosyal yaşamın, ekonominin, mesleki yaşamlarının tamamen normale döndüğü bir yıl olmasını diliyoruz. Bu kapsamda Bandırma Belediye Başkanımız Sayın Av. Tolga Tosun ile görüşmelerini sürdürdüğümüz ve rahmet-i rahmana kavuşan tüm mesleki büyüklerimizin anılarını yad edeceğimiz “Gazeteciler Parkı” projemizi içerisinde bulunduğumuz 2022 yılında gerçekleştirmeyi diliyoruz. 
Yine Bandırma Belediye Başkanlığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde yürütülecek çalışmalarla bugün hayatta olmayan mesleki büyüklerimizin isimlerini kentimizin cadde ve sokaklarında görmek arzusuyla bir çalışma başlatmak hedefindeyiz. 

BASIN KURULUŞLARI OLARAK ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ
Gazetelerin temel görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirirken, aynı zamanda istihdama katkıda bulunan, başta vergi olmak üzere devlete ve millete karşı tüm sektörel sorumluluklarını yerine getirmek zorunda olan kuruluşlar olduğu gerçeği de yadsınamaz. 
Ne yazık ki içinde bulunduğumuz zaman diliminde Gazetelerimiz çok zor durumda. Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm yürüdü. Ardından toplumu habersiz bırakmamak için 3 gün boyunca "Basın" adıyla gazete çıkardı. İlk sayısı "Daima halkın hizmetindeyiz" manşetiyle çıkan Basın gazetesi, günlük 100 binlik tirajı geçince gazete sahipleri yasayı kabul etmek zorunda kaldı. 10 Ocak, bu tarihten sonra Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlandı. 12 Mart 1971 askeri müdahalesinden sonra çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak tarihi, "Bayram” olmaktan çıkarıldı ve "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başlandı.

09 - 01-2022/BANDIRMA - GÜMAMED