Güney Marmara Dayanışması Bandırma'da Çevre Plan Değişikliklerine İtiraz Etti

Güney Marmara Dayanışması Çevre Plan Değişikliklerine İtiraz Etti.

Güney Marmara Dayanışması Bandırma İlçesi Edincik Merası ve Askeri Çamlığa İlişkin plan değişikliklerinin askıya çıkarılması üzerine  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Balıkesir  İl Müdürlüğüne  itiraz hakkını kullandı.
GM Dayanışması'ndan yapılan açıklamada Edincik Merası ve Bandırma’da ki Askeri Çamlık alanında süreçte yapılması iddia edilen yapılaşma yerine  Bandırma  halkının yararına kullanılmalıdır. ifadesi kullanılırken çevre duyarlılığı olan kamuoyuna Yaşam alanlarımız ile ilgili söz, yetki ve karar hakkımızı kullanalım suskun kalmayalım uyarısında bulundu.
Edincik Merası ve Askeri Çamlığa İlişkin İTİRAZ METNİ

BALIKESİR VALİLİĞİ
(Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne)
Karesi/BALIKESİR
İtiraz Eden : 
İtiraz Yapılan İdare : Balıkesir Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Karesi/BALIKESİR
İtiraz Konusu : T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 02.11.2021 tarihinde onaylanan ve 17.11.2021 tarihinde Balıkesir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkartılan “Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği” ne itirazdır.
Askı İlan Tarihi : 17.11.2021
Gerekçeler :
Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği Gerekçe Raporunda;
1 A-4 Bendinde açıklanan;
Yürürlükteki 1/100000’lik Çevre Düzenleme Planında “Askeri Alan” kullanım alanında kalmakta olan ve Tapu Kayıtlarında Ayyıldız Mahallesi H19-B-14-C-3-C Pafta, 2061 Ada, 4 Parsel Askeri Dağıtım Deposu olarak işli olup; eski eser tescil kaydı bulunan yaklaşık 20 hektar büyüklüğündeki bu alanın “Kentsel Meskûn (Yerleşik) Alan” olarak yapılan ÇDP değişikliği 02.11.2021 tarihinde onaylanarak 17.11.2021 tarihinde askıya çıkartılmış olan bu alan öncelikli olarak;
Söz konusu değişiklik yapılan alan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plan Hükümlerinin 4.7 maddesine göre yapılaşmış bir alan ve meskun alan değildir.
Ayrıca eski eser tescilli yapılar nedeni ile tescilli alan olması Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgili Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulundan gerekli onay görüş dahi alınmadan yapılan değişiklik ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun olmadığı gibi hukuka da aykırıdır.
Tescilli alan üzerindeki tüm yapıların korunarak “Kamu Yararına” sunulması gerekir. Bandırma Kentinin yeşil alan gereksinmesini karşılayabilecek bu alanın “Kentsel Meskûn (Yerleşik) Alan” olarak düzenlenmesi kamu yararına ve hukuka uygun değildir.
2 A-5 Bendinde açıklanan;
Yürürlükteki 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Tarım Alanı” ile “Mera Alanı” nda kalmakta olan ve Tapu Kayıtlarında Bandırma İlçesi Edincik Mahallesi H19-B-13-C-3-C Pafta, 185 Ada, 2172 Parsel Mera vasfında, Erdek İlçesi Aşağıyapıcı Mahallesi H19-B-14-D-1 Pafta, 149 Ada, 3 ve 4 Parseller ise Tarla vasfındadır.
H-19 no’lu Plan Paftasında Plan Değişikliği yapılan Bandırma Edincik ve Erdek Aşağıyapıcı sınırları içerisindeki yaklaşık 65 hektar büyüklüğündeki bu alanların “Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alan” olarak plan değişikliği yapılması 4342 sayılı Mera Kanununa aykırıdır.
Halihazırda “Tarım Alanları” olarak kullanılan değişiklik yapılan bu alan “yerleşim alanlarına” uzak olup topoğrafik yapısı nedeni ile Spor Alanı oluşturmaya dahi elverişli değildir.
Alanın kuzey doğusunda hukuki süreci devam eden dava konusu olan Bandırma Gübre Fabrikası (BAGFAŞ) nın atık kimyevi maddelerinin döküldüğü bölge bulunmakta ve hâkim rüzgâr yönü nedeni ile de BAGFAŞ fabrikasının atık gazlarından dolayı plan değişikliği yapılan alan ve tüm bölge olumsuz olarak etkilenmekte ve ayrıca Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu bulunmamakta olup; kamu yararına ve hukuka aykırı bir plan değişikliği yapılmıştır.
Sonuç olarak; A4 ve A5 bentlerinde belirtilen 1/100.000 Ölçekli Balıkesir Çanakkale Çevre Düzeni Planı değişiklikleri;
1-Koruma-kullanma dengesini sağlayacak ana arazi kullanımı ve strateji kararları ile sosyal strateji kararlarının verilmesini ve Planlama Bölgesindeki tüm sosyal aktörlerin plana katılımını ve sahiplenmesini amaçlayan bir yaklaşımı sağlamamıştır.
2-Tarım, ekolojik, doğal ve kültürel değerler göz ardı edilmiştir.
3-Kurum görüşleri alınmamıştır.
4-Plan ana kararları ile sürekliliği bozulmuştur.
5-Bilimsel, teknik gerekçelere dayanarak yapılmamıştır.
6-Kentsel plan bütünlüğü bir daha giderilemeyecek şekilde bozulmuştur.
İmar Planı Yapılması ve Değişikliklerine Ait Esaslara Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak yapılan kamu yararına ve hukuka aykırı olan T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 02.11.2021 tarihinde onaylanan ve 17.11.2021 tarihinde Balıkesir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkartılan “Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği” ne itiraz eder, itirazımın tarafınızca değerlendirilmesini arz ederim.
16 Aralık 2021 Perşembe Saygılarımla.

22-12-2021/HABER MERKEZİ