Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST Heyecanı Başladı

İlk girişimciliğini Bandırma'lı gençlerin kendi çabalarıyla başlattığı füze denemeleri 60 yıl sonra  yeniden başlatıldı.

Havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST heyecanı başladı. 

 Türkiye'nin İlk Füze ve Uzay girişimciliği  Bandırma Füze Kulübü adı altında kurulan oluşumla başladı. Bandırma ilçesi ŞMG lisesinde 1953 yılında  bir grup gencin Havacılık Kolu olarak başlattıkları füze projeleri 1960 askeri darbesi sonrasında Amerikalılar tarafından engellenmiş kulüp faaliyetlerine sakınca konmuş  öğrenciler hakkında soruşturmalar açılarak Türkiyenin ufkunu açacak önemli oluşum engellenmişti. 

Füze Kültür Kulübü, 1959 senesinde liseden ayrılarak Bandırma Havacılık ve Uzay Araştırma Derneği (HUZAD) olarak faaliyetine devam etmiş 10 Ekim 1959 da, ilk füze fırlatma denemesi  40 metre yükseğe çıktıktan sonra denize çakıldı. İkinci denemeninde başarısız olmasından sonra çalışmaktan hiç vazgeçmeyen gençler, üçüncü denemede başarıya ulaşırlar. Füze, 750 metre yüksekliğe çıktı ve uluslararası basının ilgisini çekti.  İstanbul Teknik Üniversite’sinde Makine Mühendisliği akademisyeni olan Divarcı’nın desteğiyle devam eden sçalışmalarla   Marmara - 1 adı verilen füzenin 30 Ağustos 1962’de Bandırma’da fırlatılışıyla  Türk uzay tarihinde bir ilke imza atılmış oldu. Roket, Yaklaşık 900 metreye yükseldi.  Bu fırlatmadan 4 gün sonra, 3 Eylül’de yapılan yeni deneme ise daha büyük bir başarıya imza attı. Marmara - 2’nin yaklaşık 15 kilometre yol aldı ve başlığı Fener Adası’na paraşütle iniş yaptı. Marmara - 4 ise 5 bin metreyi aşan bir yüksekliğe ulaştı.

 Art arda gelen başarılardan sonra  HUZAD, çeşitli projeler üzerinde çalışmaya başladı. Bunlardan bazıları, Vega, Uçan Türk, Ata - 1, Sirius gibi yenilikçi ve önemli projelerdi. Ancak soğuk savaşın hüküm sürdüğü yıllarda Amerikan Basın Ateşeliğinin devreye girmesiyle derneğin faaliyetleri askıya alındı üyeleri hakkında soruşturmalar açılarak  çalışmalar engellendi. Aradan geçen 60 yıl sonra Türkiye füze teknolojisi ve Uzay çalışmalarına yeniden ağırlık vererek  kaybettirilen yılları kazanmaya çalışıyor.

Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST kapsamında 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarında 20.197 takımdaki 100 bin genç projeleriyle  kıyasıya mücadele ediyor. Bu yıl 24-27 Eylül 2020 tarihlerinde Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan  Teknofest 2020 için roketler hazırlanıyor. En yükseği hedefleyen gençler için ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde düzenlenen Roket Yarışması heyecanı 01 Eylül 2020 günü Tuz Gölü’nde başladı 13 Eylül'e kadar devam edecek.

Öğrencilerin uzay teknolojileri alanında alçak, orta ve yüksek irtifa kategorilerinde gerçekleştirilen yarışmaya Lise, ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri takım olarak katılıyor. Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Yüksek İrtifa Kategorisinde takımlar, 20.000 feet irtifaya atış yapacaklar. Nefeslerin tutularak izlendiği roket atışları 13 Eylül 2020 tarihinde sona erecek.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Roket yarışmasına toplam 516 takım başvuru yaptı. Rapor değerlendirme aşamalarını başarıyla tamamlayan 82 takım finalist olmaya hak kazandı. 75 üniversite takımı 7 adet lise takımı finalist olarak yer aldı. 13 Eylül tarihine kadar devam edecek yarışmada takımlar bir gün montaj alanında roketlerinin montajını tamamlarken bir sonraki gün atış alanında montajını tamamlamış oldukları roketlerin atışını gerçekleştirmektedirler.

06-09-2020/ HABER MERKEZİ/ EDİT: MEHMET LEVENTOĞLU