Kocaeli Körfezi'nde Bitmiş Durumda Olan Balıkçılık Sektörüne Çözüm İsteniyor

İzmit Körfezi’nde can çekişen balıkçılık, bu işten geçinenleri vurdu

Kocaeli (İZMİT) körfezinde av sezonu olmasına rağmen balık sürülerinin körfeze ulaşmaması nedeniyle yaşanan düşük avlanma oranı Körfez tekne  balıkçılığını yok olma aşamasına getirdiği iddia ediliyor. Balıkçılar körfez bitmiş durumda acilen düzenleme getirilmeli diyor.

Gebzeli balıkçı Ersin Duman balık avlama yönetmeliğine  acilen düzenleme getirilmesini istedi. Denizlerimizden daha fazla verim almak için uygulanan yasakların en önemlisi, büyük balıkçı teknelerinin 24 metreden daha derine ağ atma zorunluluğu olduğunu hatırlatan  balıkçı Ersin Duman körfez balıkçılığıyla ilgili olarak  şu görüşleri aktardı.  “Balık avlama yönetmeliklerine acilen bir düzenleme ile yeniden şekillenmeli. Biz küçük balıkçılar olarak, İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nda büyük tekneler ve gırgırlar tarafından gerçekleştirilen bilinçsiz avlanmaya sitem ediyoruz Balıkçılar, bu sorunun çözülebilmesi için devlet yetkililerinden destek bekliyor."dedi.

İZMİT KÖRFEZİ’NE ULAŞAMIYOR

Açıklamalarında İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nda büyük teknelerin balıkların geçiş noktalarına ağ atması ve gırgırların av faaliyetleri yürütmesi nedeniyle, balıklar İzmit Körfezi’ne ulaşamadığını belirten Duman " Denizde balık olmaması nedeniyle Gebze Eskihisar Su Ürünleri Kooperatifi balıkçıları bilinçsizce yapılan avlanmanın balık popülasyonunu tehlikeye soktuğunu söylüyor. Bu şekilde devam ederse bazı balık türlerinin gelecekte sadece ansiklopedilerde görülecek."dedi.

5 MİLE KADAR YASAKLANMALI

 STK'lar ve körfezde sınırı olan İl Tarım Müdürlükleri nin önerisiyle  ilgili Bakanlık birimleri, belediye başkanları, valiler   bir önlem olarak düzenleme yapmaları gerekliliğini dile getirn Ersin Duman sözlerine devamla  "Bunun önüne geçilmesi için İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nın giriş ve çıkışlarında 5 mile kadar avcılığın yasaklanmasını istiyoruz. Bu zor günlerin bir an önce sonlanabilmesi için yetkililerden destek bekliyoruz. Her türlü balığa büyük küçük demeden son darbeyi vuruyorlar. Bu balık katliamına ve balık rantına devlet yetkileri son vermelerini istiyoruz. Denizlerimizden daha fazla verim almak için uygulanan yasakların en önemlisi, büyük balıkçı teknelerinin 24 metreden daha derine ağ atma zorunluluğu...Hem kıyılarda yaşam alanı bulan balıkların daha fazla yuva yaparak yumurtlaması hem de kıyılardaki canlılığın devam etmesi için uygulanan AB üyesi ülkelerde sınır 50 metreyken, Türkiye'de 24 metre olan avlanma yasağı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İstanbul Boğazı dışında tüm kıyılarda derinliği 18 metreye düşürmesiyle tehlikeye girmişti. Çözüm istiyoruz " ifadesini kullandı. 

22-12-2021/ ERSİN DUMAN