Korona Hastaları Neden Yüzüstü Yatırılıyormuş?

Hayrettin İldam Araştırdı.

Sağlık Bakanı Koca'nın son açıklamasına göre Türkiye'de pik noktasına ulaştığı iddia edilen Korona virüs  tedavisinde sürekli farklı denenen başarılı yöntemlerle sağlığına kavuşanların sayısında artış görülüyor.Bu yöntemlerden en belirgin olanı Korona tedavisi gören hastaların neden yüzüstü yatırıldığı da merak edilenler arasında idi. Açıklandı.

New York Times gazetesinde yer alan habere göre ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden akciğer hastalıkları ve yoğun bakım uzmanı Doçent Dr. Panagis Galiatsato tarafından Bu yöntem ile hastaların akciğerlerine daha fazla oksijen gidişi sağlandığı belirtildi.Korona virüs salgını Avrupa’ya yayıldığı ilk dönemlerde, İtalya’daki yoğun bakım ünitelerinde kaydedilen görüntüler çok konuşulmuştu. O görüntülerde bazı hastaların yüzüstü yatırılarak cihazlara bağlandığı görülmüştü. Bu yöntem sayesinde akciğerlerine daha fazla oksijen gidiyor. Ancak bu tekniğin de riskleri var.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Mart ayında, akut solunum yetersizliği olan yetişkin Covid-19 hastalarının, günde 12 ila 16 saat boyunca yüzükoyun yatırılması tavsiyesinde bulundu.  Dr. Galiatsatos, "Bu hastalara oksijen verilse de bazen yeterli olmuyor. Yüzükoyun yatırdığımızda akciğerleri genişliyor" diyor.Akciğerlerin sırta doğru olan kısmının daha ağır olduğunu, sırtüstü yatan hastaların ağırlığının sırta yüklenmesiyle yeterli oksijen almakta güçlük çektiklerini söylüyor.Yüzükoyun yatmak ise oksijen akışını artırdığı gibi akciğerlerin farklı kısımlarının kullanımının artmasını da sağlıyor.  Hastalar birkaç saat yüzükoyun yatırılarak akciğerlerinde toplanmış ve nefes almalarını engelleyen sıvıların akması sağlanıyor.Yoğun bakımdaki Covid-19 hastalarının tedavisinde bu yöntemin giderek daha fazla uygulandığını görüyoruz. 

.24-04-2020