Mehmet TÜM: Köyümüz kalmadı ama ,Mahallelerimiz hala köy gibi.

 

 

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm,"Balıkesir'in 2012 yılında Büyükşehir olması ile köylerimiz mahalleye dönüştü. Ancak yolu ve içme suyu olmayan köylerimiz var "dedi

Konuyu soru önergesi ile TBMM 'nin Gündemine taşıyan Mehmet Tüm,Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin altyapı hizmeti götüremediği Mahalleler var. Hükumet her seçim öncesi KÖYDES projesi kapsamında köy yollarının bittiğini  açıkladı. Ancak görünen o ki, Balıkesir Köylerine hiç bir şey yapılmamıştır.

Mehmet Tüm İçişleri Bakanı Efkan ALA'nın yanıtlaması istemi ile verdiği önergede şu görüşlere yer verdi.

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Efkan ALA tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla.

Mehmet TÜM

Balıkesir Milletvekili

Bilindiği üzere KÖY-DES Projesi kapsamında, Köylere Hizmet Götürme Birliklerince Merkezi bütçeden alınan katkı ile köylerin altyapı ihtiyaçları karşılanmıştır. 2012 de çıkan Büyükşehir Yasası kapsamında Büyükşehir Statüsünü alan illerimiz de, Köy kalmadığından bu görevler Büyükşehir Belediyelerine verilmiştir.

Hükümet yaptığı açıklamalarla, alt yapısız köyün kalmadığını bir çok kere dile getirmiştir.

2012 yılında Büyükşehir Statüsünü alan Balıkesir ilimiz ’de bu görevi 2014 Yerel Seçimleri ile birlikte Balıkesir Büyükşehir Belediyesi üstlenmiştir. Ancak Kırsal Mahallelerle (Eski Köyler) ilgili altyapı sorunları sık sık, yerel ve genel medya aracılığı ile Kamuoyunun gündemine gelmektedir. Hala suyu ve yolu olmayan Mahallelerimiz (köylerimiz) var.

Bu Bağlamda;

1. 2009-2012 yılları arasında ve yıllar itibariyle Balıkesir İlimizde ve ilçelerinde KÖYDES projesi kapsamında yapılan yatırımlar ve yatırım kalemleri nelerdir?

2. Ülkemiz Genelinde KÖYDES kapsamında projelendirilen yatırım miktarı ne kadardır? Balıkesir İlimizdeki yatırım tutarı nedir? Toplam Ülke yatırımı içindeki oranı ne kadardır?

3. Balıkesir İlinde KÖYDES Kapsamında, bitirilmeyen ve Büyükşehir Belediyesine devredilen Köy Yolları, Köy içi yollar ve Su kanalizasyon gibi alt yapı hizmetleri var mıdır? Bunlar hangi köylerdir? Yapılmama gerekçesi nedir?

4. Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin sorumluk alanında olan Kırsal Mahallelerde asfalt yol, sağlık ocağı, okul, telefon, su ve elektrik şebekesi bulunmayan kaç köy mevcuttur? Bu köyler hangileridir. Eksik olan altyapının ne kadarı projelendirilmiş ve yatırım programına alınmıştır?

5. Özellikle İçme suyu olmayan köylerle ilgili sorunlar var, İçme sularına kanalizasyon suları karışmaktadır. Halk Sağlığını ilgilendiren bu konuda Bakanlığınız veya Sağlık Bakanlığı Müdahil olacak mıdır? Sağlıklı içme suyu konusunda Büyükşehir Belediyesi yetersiz kalmaktadır. DSİ devreye giremez mi? Bu konuda bir çalışma var mıdır? Nelerdir?

 

 

BG HABER MERKEZİ - BUSE EROL