Mültecilere Destek Uygulamaları Uluslararası Konferansı

Karşılaş, Paylaş, İlham Al: Mülteci Alanında İyi Uygulamalar Uluslararası Konferansı 24-26 Eylül 2019 Ankara'da gerçekleştirilecek.

Dünyanın çeşitli bölgelerinden insani yardım uzmanları Ankara'da düzenlenecek 3 günlük konferansta Ankara HiltonSA, Kavaklıdere Salonu bir araya gelecek, mülteci koruma alanında bilgi ve tecrübelerini paylaşacaklar. 

Açılış Konuşmaları:

 İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Sn. Abdullah Ayaz
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Uyum İletişim Daire Başkanı Sn. Aydın Keskin Kadıoğlu
Almanya Büyükelçiliği Ekonomik İşbirliği Müsteşarı Dr. Manuel Paulus
Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Ofisi Türkiye Temsilcisi Sn. Claudia Amaral
Diakonie Katastrophenhilfe Direktörü Sn. Martin Kessler
Hayata Destek Derneği Direktörü Sn. Sema Genel Karaosmanoğlu
 
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Hayata Destek Derneği ve Diakonie Katastrophenhilfe ortaklığında düzenlenen konferans, dünyada çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülkelerden insani yardım uzmanlarını bir araya getiriyor. Konferans, Avrupa Birliği'nin 5,8 milyon avroluk katkısıyla uygulanan bir proje kapsamında planlandı. Tematik paneller ve yuvarlak masa toplantıları 24-26 Eylül arasında Ankara'da yapılacak.

Türkiye dünyada en çok mülteciye ve sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumunda - 4 milyondan fazla insanın, yaklaşık 3,7 milyonunu Suriye kökenli mülteciler oluşturuyor. Suriye Savaşı bir yandan 9. Yılına girerken, Türkiye acil insani yardım ihtiyaçlarına cevap vermek için büyük bir maddi sorumluluk üstlendi. Son dokuz yılda, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası paydaşlarla güçlü işbirliği ve koordinasyon ağları kuruldu. Ulusal ve uluslararası kaynaklar sayesinde geçici koruma ve uluslararası koruma statüsüyle Türkiye'de ikamet eden kişiler eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlere erişebiliyor.

Fakat krizin 'uzun erimli' niteliği, insani yardım sağlayıcıları, hükümetler arası kuruluşlar, kamu kurumları ve özel kurumlar arasında daha güçlü işbirliklerini de zorunlu kılıyor. Temel ihtiyaçların ötesine geçen, kişilerin ekonomik bağımsızlığını destekleyen, toplumun bütününe yönelik kapsayıcı bir bakış gerektiriyor.

TÜRKİYE'DE "HAYATA DESTEK DERNEĞİ" PARTNER DESTEĞİ VERECEK

Bu bağlamda, Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz verdiği demeçte şunları kaydetti: "Ev sahipliği yaptığımız mülteci sayısı birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan dahi fazla. Büyük bir nüfusa eğitim ve sağlık hizmetinin yanı sıra, çeşitli diğer kamusal hizmetler sunuyoruz. Bunu yaparken sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversitelerle, yerel yönetimlerle, farklı ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirliği yapıyoruz. Bu alanda tecrübemizi diğer aktörlerle paylaşacak bir zemin oluşmasından memnuniyet duyuyoruz. Tecrübe ve bilgi paylaşımı yoluyla yalnızca kapasiteleri güçlendirmeyi değil, göç konusunda küresel farkındalığı da arttırmayı amaçlıyoruz."

Türkiye'deki AB Sivil Koruma ve İnsani Yardım çalışmaları (ECHO) ofisi başkanı Claudia Amaral verdiği demeçte, "Zorunlu yer değiştirmeden etkilenen bireylere yönelik uzun erimli çözümler geliştirmek içim küresel ölçekli bir çaba göstermeliyiz. Bu yüzden Avrupa Birliği, Türkiye'de tarihin ben büyük insani yardım projesini finanse ediyor. Mültecilerin ve ev sahibi toplulukların dirençliliğini ve bağımsızlığını destekleyen her çabayı destekliyoruz, mültecilerin sorunlarına yanıt olacak yenilikçi çözümlere katkıda bulunmayı sürdüreceğiz" dedi.

Hayata Destek Derneği Kurucu Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu, "Zorunlu yer değiştirme, dünyada daha önce görülmemiş bir seviyeye ulaştı. Üstelik insanların evine geri dönmesi ortalama 26 yıl sürüyor. Bu yüzden ihtiyaç odaklı, onarıcı ve güçlendirici koruma hizmetlerinin sağlanması son derece elzem. Bu doğrultuda, dünyada çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülkelerden insani yardım uzmanlarının tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunmak üzere bir araya getiriyoruz. Donör kurumlar, daha fazla kaynağı insani yardım operasyonlarının doğrudan uygulandığı bölgelere yönlendirmenin yollarını ararken, yerel aktörler olarak birbirimizle tecrübelerimizi ve iyi uygulamalarımızı paylaşacağımız yeni alanlar yaratmamız çok önemli" dedi.

Diakonie Katastrophenhilfe Direktörü Martin Kessler, "Türkiye'de Hayata Destek ile olduğu gibi, tüm dünyada yerel partnerler ile çalışıyoruz. Yerel toplumun içinden gelen bu insani yardım sağlayıcılarının tecrübeleri tüm insani yardım camiası için son derece kıymetli. Mültecilerin daima mümkün olan en iyi hizmete erişimlerini güvence altına almak istiyoruz. Bu yüzden, tüm seviyelerden insani yardım aktörlerini ve hükümetlerinin birlikle,  uyum içinde çalışması çok önemli. Ankara'da yeni insanlarla tanışmayı, tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz," dedi.

Hayata Destek Derneği Hakkında

Hayata Destek Derneği afetlerden etkilenen birey ve toplulukların temek hak ve hizmetlere erişimine destek olmak amacıyla kurulmuş bir insani yardım kuruluşudur. Hayata Destek risklerin asgari düzeye indirilmesi için çalışır ve toplumların en zarar görebilir kesimlerinin kapasitelerini güçlendirerek, dirençliliklerini arttırarak afetlere müdahale eder. İnsani yardım ilkeleri çerçevesinde faaliyet yürüten Hayata Destek insanlık, tarafsızlık, ayrım gözetmeme, bağımsızlık ve hesap verebilirlik ilkelerine bağlıdır. Hayata Destek faaliyetlerini Acil Yardım, Mülteci Destek, Mevsimlik Tarımda Çocuk Koruma ve Kapasite Güçlendirme & Koordinasyon programları çerçevesinde yürütmektedir.

T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Hakkında

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, göç alanına ilişkin politika ve stratejileri uygulamak, bu konularla ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak, yabancıların Türkiye'ye giriş ve Türkiye'de kalışları, Türkiye'den çıkışları ve sınır dışı edilmeleri, uluslararası koruma, geçici koruma ve insan ticareti mağdurlarının korunmasıyla ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere faaliyetlerini sürdürmektedir.

Sivil bir yapılanması olan bu Genel Müdürlüğün kurulmasındaki amaç; bu alandaki çalışmaların uzmanlık sahibi, yenilenmeye ve uluslararası işbirliğine açık, güncel bilgileri ve gelişmeleri yakından takip eden; kısacası süreçlerin dinamik yapısına ayak uydurabilen mekanizmalar tarafından yönetilebilmesini sağlamaktır.

Diakonie Katastrophenhilfe Hakkında

"Yaşamı güvenceye alır, geleceği inşa eder, acıyı önleriz."

Diakonie Katastrophenhilfe 60 yılı aşkın süredir dünya çapında yardım faaliyetleri yürütmektedir. Diakonie Katastrophenhilfe doğal afetlerden, savaşlardan ya da zorunlu yer değiştirme durumlarından etkilenen ve güçleri kendi başlarına atlatmayı başaramayan insanları destekler. Diakonie Katastrophenhilfe din, ırk, milliyet ayrımı gözetmeksizin yardımda bulunur - faaliyetlerini hızlı, güvenli ve etkili şekilde, asgari bürokratik yük ile uygular.

Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Ofisi Hakkında

Avrupa Birliği ve Üye Devletler dünyanın önde gelen insanı yardım donörleridir. İnsani yardım, dünyadaki tüm ihtiyaç sahipleriyle Avrupa'nın dayanışmasının bir ifadesidir ve hayat kurtarmayı, insani acıları dindirmeyi ve dünyada doğal ya da insan eliyle gerçekleşen krizlerden etkilenen toplulukların onurunu ve bütünlüğünü korumayı amaçlar. Avrupa Komisyonu, AB insani yardımlarının sivil koruma ve insani yardım olmak üzere başlıca iki enstrüman aracıyla hızlı ve etkili bir biçimde uygulanmasını sağlar. Avrupa Topluluğu İnsani Yardım Bürosu aracılığıyla Avrupa Komisyonu her yıl çatışmalardan ve afetlerden etkilenen 120 milyon insana yardım eder. Merkezi Brüksel'de bulunan ve tüm dünyada saha ofisleri ağına sahip olan İnsani Yardım Bürosu, insani yardım ihtiyaçları temelinde en zarar görebilir kesimlere destek sağlar. Daha fazla bilgi için lütfen Avrupa Komisyonu web sayfasını ziyaret ediniz.

Sorularınız için:

Fatih KIYMAN/Hayata Destek İletişim Uzmanı /  STL Communication Expert E-mail: fkiyman@hayatadestek.org

20/09/2019 - BANDIRMA GERÇEK -Edit. MEHMET LEVENTOĞLU