Üniversite Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir'den Çarpıcı Üniversite Raporu

Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Yatırım İçin 200 Milyon TL'ye Ulaşacak.

Bandırma 17 Eylül Üniversite Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir  DışişleriBakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ziyareti çerçevesinde Üniversitede gerçekleşen yeni yatrırmların açılış töreninde yaptığı konuşmada  Üniversite bünyesinde Kapalı Spor salonu ve spor bilimleri fakültesi inşaatına bu yıl başlanacağı müjdesini verdi.

Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir’in Konuşma Metni ve açıklamaları :

Sayın Dışişleri Bakanım,Sayın Valim,Sayın Vekillerim,Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım,Bandırmamızın ve Diğer İlçelerimizin Değerli Kaymakamları,Bandırmamızın ve Diğer İlçelerimizin Kıymetli Belediye Başkanları,Kamu Kurumlarımızın, İş Dünyamızın ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın Saygıdeğer Temsilcileri,Basınımızın Değerli Mensupları,

Çok Değerli Meslektaşlarım,Üniversitemizin Kıymetli Personeli veGözbebeğimiz Öğrencilerimiz,Değerli Konuklar,

Sözlerime başlarken sizleri sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyor ve “Yeni Merkez Kütüphane, Denizcilik Fakültesi ve Laboratuvarları, Merkezi Derslik 1. Kısım ve Laboratuvarları Açılışı”na hoş geldiniz, sefalar getirdiniz diyorum.

Değerli Bakanım, Kıymetli Konuklar,Alanya Kardeş Üniversite:

Bugün Üniversitemizde Değerli Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu beyefendiyi ağırlamanın bizim açımızdan anlamlı bir yönü daha var. Kendilerinin de dün karşılaştığımızda ifade ettikleri gibi, Üniversitemizin Kuruluş Kanunu’nda Üniversitemiz ile birlikte Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi de bulunmaktadır. Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Sayın Bakanımızın Kuruluş Kanunu’nun hazırlanmasından itibaren yakından takip ettiği ve çok emeğinin olduğu bir üniversitedir. Ayrıca, bu üniversitelerin üçü de Türkiye’de ilk kez ilçelerde kurulmuş olan üniversitelerdir. Böyle farklı bir özelliğe de sahiptirler.

Üniversitemizin Kuruluşunda Emeğe Geçenlere Teşekkür:

Bu vesileyle, ben burada bir kez daha Sayın Bakanımıza ve onun nezdinde, Üniversitemizin kuruluşunda emeği olan tüm büyüklerimize (ki bunlardan bir tanesi deCemal Öztaylan beyefendidir ve şu an aramızdadır, ayrıca burada zikretmediğim daha birçok kişinin de bu anlamda Üniversitemizin doğuşunda katkısı büyüktür) emeklerinden dolayı sonsuz teşekkürlerimi arz ederim.

Üniversite Hakkında Kısa Bilgi:

Değerli Bakanım, Sevgili Öğrenciler, Kıymetli Konuklar,

Öncelikle Üniversitemizle ilgili çok kısa bir bilgilendirmede bulunup daha sonra burada toplanmamıza vesile olan yeni eğitim binalarımız hakkında sizlere biraz bilgi vermek istiyorum.

23 Nisan 2015 tarihinde kurulan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, 4. yaşına girmiş, genç, iddialı, emin adımlarla yoluna devam eden, dünya ve Türkiye çapında saygın bir üniversite olma yolunda önemli adımlar atan bir üniversitedir.

Üniversitemizde;

6 Yerleşkede,

4 Enstitü,

8 Fakülte, (3 Fakülte başvurumuz daha bulunuyor)

1 Yüksekokul,

7 MYO, (1 MYO başvurumuz daha bulunuyor)

11.609, Öğrenci

494 Uluslararası Öğrenci (38 Farklı Ülkeden) ve

Toplamda 565 Akademik ve İdari Personel bulunmaktadır. (95 Yeni akademik ve idari personelin işlemleri devam etmektedir.)

Toplamda 74 adet öğrenci alan Bölüm ve Program mevcuttur (24 Önlisans / 28 Lisans / 22 adet Lisansütü) (İkinci Öğretimler dahil).

26 Yeni Bölüm ve Program (17 Önlisans / 9 Lisans / 9 Lisansüstü) (İkinci Öğretimler dahil) daha açmak için hazırlıklarımıza devam ediyoruz (2019-20 eğitim-öğretim yılı için öğrenci alım dosyalarını hazırlıyoruz).

7 Uygulama ve Araştırma Merkezimiz mevcut.

9 farklı Uygulama ve Araştırma Merkezi daha açmak üzere hazırlıklarımıza devam ediyoruz.

Sürekli Eğitim Merkezi (BANÜ-SEM), Türkçe Dil Öğretim Merkezi (BANÜ-TÖMER) gibi merkezlerimizin yanısıra bir de BANÜ-ÇOCUK ÜNİVERSİTEMİZ bulunmaktadır.

Uluslararasılaşmaya Büyük Önem Veriyoruz:

Çok sayıda (63 adet) uluslararası değişim programlarımız ve işbirliklerimiz mevcut (ERASMUS ve MEVLANA).

38 farklı ülkeden 494 Uluslararası Öğrenci mevcut. Uluslararası öğrenci hareketliliği bağlamında 2 yılda 1.000 uluslararası öğrenciye evsahipliği yapmak üzere çalışmalar devam ediyor.

Ulusal / Uluslararası Kuruluşlara üyelikler:

* Yunus Emre Enstitüsü

* Trakya Üniversiteleri Birliği

* Kafkas Üniversiteleri Birliği

* Adım Üniversiteler Birliği

* Karadeniz Üniversiteler Birliği

Kuruluş Aşamasını Geride Bırakıp Kalite Çalışmalarına Yönelmeye Başladık:

“Teknoloji Transfer Ofisi (TTO)” için başvuru yapıldı.

Çok yakın bir zamanda “TEKNOKENT” için de başvuruda bulunacağız. Komisyonumuz konu üzerinde çalışıyor.

Kalite Komisyonumuz “kalite” çalışmalarına başladı, sürdürüyor.

Üniversitemiz “TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi” kurulumu çalışmalarını başlattı, sürdürüyor.

Üniversitemizin tüm birimlerinin akreditasyon çalışmaları başlatmak istiyoruz.

Proje kültürünü geliştirmeyi önemsiyor ve bu konu üzerinde son zamanlarda daha yoğun bir şekilde duruyoruz. (Proje Döngüsü Yönetimi & Proje Geliştirme ve Yürütme Eğitimi gerçekleştirildi. Benzeri eğitimler yıl içerisinde sürekli olarak devam edecek).

Oldukça Zengin Bir Kütüphanemiz Oluştu:

Kütüphanemizde 420.469 basılı ve elektronik yayın mevcuttur. 3,5 yıllı bir üniversiteye göre kütüphanemiz oldukça iyi durumdadır. 50.000 civarında kitabımız bulunmaktadır. Hedefimiz, 2-3 yıl içerisinde 100.000 kitap rakamına ulaşarak, öğrenci başına en azından bu süre zarfında 6-7 kitaba sahip olmaktır.

Üniversitemiz, Sportif Faaliyetlerde Köklü Üniversitelere Göre Dahi Çok İyi Durumdadır:

Üniversitemiz, SKS Dairesi yönetiminde 17 antrenör, yaklaşık 500 lisanslı sporcumuzla 29 spor branşı ve 52 takımla (kategoride) sporla ilgili çalışmalarına devam etmektedir.

Akademik Faaliyetler Çok Sayıda Üniversitenin Önünde:

2018 yılı içerisinde 32 adet ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum, konferans vb. gerçekleştirildi. Bunların bir kısmı yurtdışında oldu (Budapeşte, Buhara, Kudüs, Karadağ, Makedonya, Bosna, vb.)

Bu faaliyetlerimizin bir kısmında Büyükşehir Belediyesi bize sponsorluk yapmıştır. Kendilerine teşekkür eder, benzer desteklerin yeni dönemde de devam etmesini beklediğimizi bildirmek isterim.

Büyük Başarı: Akademik Teşvik Sıralamasında 17. Sıraya Çıktık:

Akademik teşvik sıralamasında 3 yıl önce 89’uncu olan Üniversitemiz, geçen yıl 25’inci, bu yıl ise 17’nci sırada yer almıştır. Bu durum, Üniversitemizi ve mensuplarını çok gururlandırmıştır.

Yine benzer başarı Öğrenci Memnuniyet Araştırmasında da görülmektedir.

Diğer sıralamalarda da Üniversitemiz yukarılara doğru çıkmaktadır.

Üniversitemizin Yeni Eğitim Binaları ve Altyapısı Hakkında:

En son kurulan üniversitelerden olan Üniversitemiz, ülkemizdeki en iyi yerleşkeye sahip üniversitelerden biri olma arzusuyla 2016 yılı içerisinde ulusal düzeyde bir yarışma düzenlemiştir (Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Kentsel Tasarım Yarışması).

Bu yarışma ile yükseköğretim kurumları arasında, son 22 yıl içerisinde yerleşke alanının bütüncül bir yaklaşımla, ulusal düzeyde bir kentsel tasarım yarışması ile

planlama ve tasarımının yapıldığı ilk üniversite Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olmuştur. Bu anlamda Üniversitemiz tarihi bir görev de üstlenmiştir.

Böylece Üniversitemiz, fiziki yapı ihtiyaçlarını, kentin coğrafi ve tarihi dokusuna özen gösteren bir yaklaşımla, insan odaklı, çevreye ve doğaya duyarlı hem fonksiyonel hem de estetik kaygılarla karşılamayı hedeflemektedir.

Yarışma sonucunda kazanan mimari grup 3 binanın uygulama projesini çizmiş, bu projelerin 2 tanesinin kaba inşaatları şu an bitme aşamasına gelmiştir.

* Bugün itibariyle burada 4 eğitim biriminin açılışı gerçekleştirilecektir.

* Merkezi Kütüphane (2.000 m² )

* Denizcilik Fakültesi & Laboratuvarları (4.000 m² )

* Öğretim Elemanı Odaları ve İdari Birimler (1.500 m² )

* Merkezi Derslik – 1. Kısım (5.000 m² )

* Yukarıda sıralanan eğitim birimlerinin yanı sıra, aşağıda yer alan 2 temel binamızın inşaat çalışmaları devam etmekte olup her iki binanın da kaba inşaatları bitirilme aşamasındadır.

* Merkezi Derslik Binası (26.500 m² ) (5.000 m² ’si yukarıda da belirtildiği gibi bitmiştir.)

* Öğrenci Yaşam Merkezi (11.500 m² )

* Mevcut inşaatı devam eden “Öğrenci Yaşam Merkezi”nin içinde yer alan 3.000 m² ’lik “Öğrenci ve Personel Yemekhanesi”nin Ağustos 2019 tarihine kadar tamamlanması öngörülmektedir.

* Ek bütçe alınması durumunda, mevcut inşaatı devam eden “Merkezi Derslik Binası”nın “5.000 m² ’lik 2. Kısmı”nın da Ağustos 2019 tarihine kadar tamamlanması öngörülmektedir. (İçerisinde yeni sınıflar, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fak. laboratuvarları ve öğretim elemanı odaları bulunacaktır.)

* Merkezi Yerleşkemizde kampüs altyapısının ilk kısmının (ulaşım, elektrik, su, doğalgaz, peyzaj, vb.) üniversite gelişim programına uygun bir şekilde Ağustos 2019 tarihine kadar tamamlanması beklenmektedir.

* Yukarıdakilere ilave olarak birkaç ay içerisinde de aşağıdaki binaların yapımına başlanacaktır.

* Kapalı Spor Salonu & Spor Bilimleri Fakültesi Binası (30.000 m²)

* Altyapı Proje Çalışmaları

* 1.300 Kişilik KYK Yurdu (KYK tarafından yapımına başlanılmıştır.

* Üniversite Camii (1.500 kişilik)

* İhaleleri yapılan ve hâlihazırda yürümekte olan mevcut projelerimizin toplam sözleşme bedeli 120 milyon TL’dir. Bu miktarın yaklaşık olarak yarısı (60 milyon TL) harcanmıştır. Yeni başlayacak projelerle birlikte bu miktar 200 milyona yaklaşacaktır.

* Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz binalara yapılan harcama miktarı ise 37 milyon civarındadır.

Teşekkür ve Temenni:

Değerli Konuklar, Sevgili Öğrenciler,

Sayıları giderek artan fakülteleri, bölümleri, programları, idari birimleri, akademik ve idari personeli, bilimsel ve kültürel etkinlikleri ve inşa edilmekte olan kampüsü ile başta Bandırma olmak üzere Balıkesir ve ülkemizin bilim ve kültür yaşamına değer katan bir üniversite olmak yolunda özveri ile çalışan üniversitemiz, bundan sonra da aynı azim ve özveri ile çalışmalarını sürdürecektir.

Üniversitemiz, yukarıda ifade edilen faaliyetlerini yerine getirirken, bize teveccüh gösteren ve en başından beri desteğini esirgemeyen Sayın Valimiz ve Sayın Vekillerimiz başta olmak üzere, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Bandırma Kaymakamımız ile Belediye Başkanımıza, idari ve akademik personelimize, öğrencilerimize, destek olan tüm kurum ve kişilere ve medyamıza içtenlikle teşekkürü bir borç bilirim.

Sayın Bakanımızın da, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin yanı sıra, bizim Üniversitemizin de hamisi olmasını kendisinden beklediğimizi bildirmek isterim.

En kısa sürede diğer eğitim birimlerimizin de açılışını gerçekleştirmek üzere hep birlikte yeniden bir araya gelebilmek ümidiyle sizlere saygı ve hürmetlerimi arz ederim. Sağlıcakla kalınız

BANDIRMA GERÇEK - 06-03-2019 HABER:  B.17 EYLÜL ÜNİVERSİTESİ- EDİT . MEHMET LEVENTOĞLU