Yeni Hayvanları Koruma Yasası Çıktı.

Türkiye'de 1390 belediye bulunmasına rağmen yalnızca 237 sinde sahipsiz hayvanlar için geçici barınak bulunuyor. . Belediyelerde görevli veteriner hekim sayısı bin 500. kler. 
Yeni Hayvanları Koruma Yasası’na göre nüfusu 25 binin üzerindeki belediyeler ile büyükşehirlere bağlı ilçe belediyeleri hayvan bakımevi kuracak ve  Kedi ve köpekler dijital kimlikle takip edilecek.

TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Yel, taslağın yasalaşmasının ardından kısırlaştırma seferberliğinin başlayacağını söylemişti. Yel, “Bugüne kadar yılda 200 bin sokak hayvanı kısırlaştırılıyordu. Yasadan sonra bu, bir milyona kadar çıkacak. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlükleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar ve belediyelerimizin bu konuda yapacakları ile birlikte bir kısırlaştırma seferberliği başlatmış olacağız” dedi. 
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu,nun bültenlere düşen açıklamasında  yasanın yükümlülüklerinin yerine getirilebilmesi için kamuda veteriner hekim istihdamının artması gerektiğini söyledi. Hem Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde hem de yerel yönetimlerde olan ihtiyaca dikkat çeken Eroğlu, şöyle konuştu: “Hayvandan hayvana, hayvandan insana geçen hastalıkların kontrolü veteriner hekimlerce sağlanır. Bunlardan en önemlisi mezbaha kontrolüdür. Tüberküloz gibi hayvan hayattayken tespit edilemeyen ancak insan sağlığını tehdit eden hastalıklar kesimden sonra kontrollerde ortaya çıkar. Belediyelerde bin 500 veteriner hekim çalışıyor. Bunların çoğu, Ankara, İstanbul, Bursa gibi büyükşehirlerde. Bölgelerden verilen hizmetle ilgili bilgi alıyoruz. Aksama olduğunu, eksiklikleri görüyoruz. Bakanlık ve belediyelerle birlikte yaklaşık 12 bin veteriner hekim kamuda çalışıyor. İhtiyacın giderilmesi için bir o kadar daha istihdam edilmeli. Tarım ve Orman Bakanlığı, Maliye Bakanlığı’ndan 7 bin personel talep etti. Bunun ne kadarı veteriner hekimlere ayrılacak bununla ilgili görüşmelerde bulunuyoruz. Bu Çarşamba Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye 56 oda temsilcimizle birlikte taleplerimizi anlatacağız.” 
Kamuda uzun zamandır anlamlı sayıda veteriner hekim istihdam edilmediğini hatırlatan Eroğlu, “Uzun yıllara dönük bu ihtiyaç kapanmalı” dedi. Ali Eroğlu, bu hafta bir ilin belediye barınağını ziyarete gittiklerini anlattı: “Barınakta 2 veteriner hekim çalışıyor. 250 sahipsiz hayvan var. Yetişebilmeleri mümkün mü? Türkiye’de 4 milyon civarında sahipsiz hayvan var. Bunlar nasıl rehabilite edilecek, kısırlaştırmaları nasıl yapılacak? Kısırlaştırmazsanız sayı giderek artıyor. Ankara, İstanbul gibi şehirlerde sokaklarda küpeli hayvan gördüğünüzde güvenli hissediyorsunuz. En azından kuduz aşısı yapılmıştır diye düşünüyorsunuz. Ama bu iş öyle değil. Yılda bir kez kontrollerinin aşılarının yapılması gerekiyor. Bütün bunlar için de veterinerlere ihtiyaç var. Yeni hayvanları koruma yasası ile birlikte belediyelerin görevleri arttı, veteriner hekim sayısı da artmalı.”

20-12-2021