Avşa "Şarap Çalıştayı"nda Üzücü Tespitler

Marmara İlçesi Avşa Adası'nda  Coğrafi İşaretler başlığında "Şarap" Çalıştayı düzenlendi.

İzleyici ve katılımcıların ortak düşüncesinde  şarap kültürünün antik dönemlerden bugüne doğduğu topraklar olarak  Osmanlı döneminde ülkenin en büyük ihracat gelir kaynağı olarak tespitlere yansıyan geleneksel  yöre şarapçılığının  bilinçli olarak yok edilerek ülkenin çok büyük gelir kaynağından mahrum bırakıldığı  söylemleri Çalıştay'da dile getirilemedi.

4-25 Haziran 2022 tarihlerinde Avşa Adası‘nda gerçekleştirilen, Erdek Ticaret Odası ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) işbirliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Marmara Adalar Belediyesi tarafından desteklenen Erdek Coğrafi İşaretler Çalıştayı  TOBB ve Erdek Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde düzenlendi.  Çalıştay'da Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı da  bir konuşma gerçekleştirdi. Dünya şarapçlığının anavatanı olan Anadolu şarapçılığının  köreltildiği ve çok büyük oranda ihracat gelirinden mahrum kalındığı tespitleri çerçevesinde sektörel coğrafi işaret  sorunları konuşmacılarca değerlendirilirken  coğrafi işaret sürecinin işlevsizliği masaya yatırıldı. Çalıştay sonunda   TOBB, YÜciTA ve ilgili paydaşlar arasında bir işbirliği modeli oluşturulmasına karar verildi.

 Dünya ve ülkemizde  Bağcılık ve Şarap Üreticiliği, geleneksel  Avşa Adakarası Şarabı ve tescil süreci  konularının işlendiği ve  21 Akademisyenin katıldığı 2 gün süren çalıştayın ardından açıklamalarda bulunan YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Coğrafi İşaretler Enstitüsü'nün kurulmasının gerekliliğine işaret etti.

Türkiye'de 1995 yılında başlayan coğrafi işaretlerle ilgili çalışmaların 2017 yılının ocak ayında hayata geçirilen Sınai Mülkiyet Yasası ile yeni bir döneme girdiğini belirten Tekelioğlu, şunları kaydetti:

"Ancak etkin bir sistemin kurulamayışı nedeniyle beklenen sonuçları vermemiştir. Bunun temel nedeni coğrafi işaret yönetişim ve denetiminde gerekli düzenlemelerin gerçekleştirilmemiş olmasıdır. Oysa ki 21 Kasım 2019'da bizzat Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan Tarım Orman Şurası kararları coğrafi işaretlerde yönetişim ve denetim konusunda gerekli mevzuat değişikliğinin yapılmasını öngörmüştü. Geçen süreye rağmen gerekli düzenlemenin yapılmaması ve yoğun tescillemenin sürmesi, sistemi bloke etmekte, tesciller katma değer yaratmamakta ve coğrafi işaretlerimiz itibarsızlaştırılmaktadır."

Türkiye'nin sahip olduğu coğrafi işaretler potansiyelinin kendisinden beklenen sosyoekonomik sonuçları doğurması için Tarım Orman Şurası kararlarının uygulanması gerektiğine işaret eden Tekelioğlu, bu bağlamda ve 2023 Vizyonu çerçevesinde Türkiye Coğrafi İşaretler Enstitüsü'nün kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

30-06-2022/ Edit. İsmail Yılmaz / foto .EKOTREND