Güney Marmara Çevre Dayanışması Ömerköy'de Atık Sorununa Çözüm İstedi

Güney Marmara Dayanışması kapsamında Bandırma Kent İnisiyatifi, Bandırma Kent Konseyi ve Erdek Körfezi Dayanışma Platformu üyelleri ve çevreci vatandaşlar Ömerli köy Muhtarı Murat Karaca mahalle sınırları içinde bulunan hayvan çiftliğinin üretim esnasında çıkan hayvansal atıkların yarattığı çevresel olumsuzlaklara dikkat çekmek için yaptığı çağrıya Güney Marmara Dayanışmasının karşılık vermesi üzerine  mahallede bir etkinlik gerçekleştirildi.

 Ömerli  Mahalle Muhtarı " Burada Manyas gölüne giden Çayır deresi ağır kirlilik altında , herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan  3000 büyükbaş hayvan kapasiteli ruhsatlı ancak  2 misli daha fazla üretim yapıldığı iddia edilen  çiftlikten dereye salınması nedeniyle  dereden sulama amaçlı  su temin eden  çiftçilerimiz inanılmaz mağdur öte yandan Manyas gölünün kirliliğini gözle görülür şekilde arttırıyor,  larva dönemi olması nedeniyle yaza doğru burada çok yüksek oranda sivrisinek ve zararlı böceklerle mücadele imkansız olacak  sonuçta 6 ay önce balık tutulan derede şu haliyle tek bir canlı yaşaması mümkün değil" dedi. Ayrıca su yatağı üzerinde bulunan Erikli,Bereketli,Kuşcenneti Mahalleleriyle birlikte sonuç olarak bu sorun tüm Bandırma'yı ilgilendirmektedir. 

https://www.youtube.com/watch?v=LruUGL8vYTk

 Öncesinde Edincik'te kurulu bulunan Bioenerji TELKO tesisinde değerlendirilen hayvansal atıkların tesisin el değiştirmesi ve faaliyetine ara vermesi nedeniyle  Ömerliköy Mahallesinde bulunan ve 3000 adet  büyükbaş hayvan üretilen çiftlikten çıkan atıklarını dereye salınmasıyla ortaya çıkan  olumsuzluklara dikkat çekilen etkinlikte çevre dostu vatandaşlar  ".Ülke ve çevre gerçeğinden uzakta yapılan hayvancılık işletmeleri sürdürülebilir olmaktan uzak bir şekilde çevre kirliğliğine neden olmakatadır. Çiftlikte çıkan hayvan gübresi bitkisel üretim ve yenilenebilir enerji açısından çok önemli bir girdi ekonomik değer olmassına rağmen büyük bir sorun olarak görülmektedir. Oysa ki tüm Avrupa ülkelerinde uygulanan yenilenebilir enerji politikaları ve entegre tarımö işletmeleri ülkemizde yeterli desteği bulsa kendine yeter çevre dostu işletmeler kurulacak ve bağımlılık azalacaktır..Bakanlıkların organize olarak sorunun çözümü konusunda yetkilileri göreve davet ediyoruz " şeklinde düşüncelerini  dile getirildi.

Etkinliğe katılan Bandırma Kent Konseyi Başkanı Murat Ergöz yaptığı konuşmada " Muhtar Murat Karaca'nın daveti üzerine geldiğimiz Ömerli Mahallesinde ki sıkıntıyı yerinde gördük .Hayvansal atıkların doğrudan dereye salınması nedeniyle Çayır deresinde balık ölümlerine yol açacaktır. Sulama yapılamayacaktır. Ayrıca damdaki hayvanların yaydıkları koku ve mikroorganizmalar çevrede yaşayanları rahatsız edecektir. İşletme sahibinin dereye bu atıkları boşaltmasına son vermesini istiyoruz. Güney  Marmara Dayanışması olarak çocuklarımız ve torunlarımızla sağlıklı mutlu bir yaşam istiyoruz. Doğamıza sahip çıkarak konunun takipçisi olacağız" dedi.

01-03-2020/BANDIRMA GERÇEK/MEHMET LEVENTOĞLU