Hava Kirliliği Korona'dan Daha Fazla Öldürüyor!

Koronavirüs salgınıyla mücadele tüm dünyada amansızca sürdürürlürken  dikkatlerden kaçırılan çok önemli bir tehlikenin varlığına  dikkat çekildi.

Avrupa'da hava kirliliğinden ölüm oranı virüs ölümlerinden fazla olduğu iddia edildi. Euronews'in Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak yaptığı habere göre her 8 Kişiden birinin ölüm nedeni HAVA KİRLİLİĞİ. Ve bu Avrupa için geçerli bir oran diğer az gelişmiş ülkeler bazında oran daha yüksek.

Avrupa Çevre Ajansı (AÇA) tarafından yayınlanan yeni bir rapor, Avrupa'daki sekiz ölümden en az birinin kalitesiz HAVA ortamlarının bir sonucu olduğunu ortaya koydu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün ölüm ve hastalık verilerinden yararlanan raporda, hava ve gürültü kirliliğinin yanı sıra sıcak hava dalgaları gibi iklim değişikliğinden kaynaklanan değişikliklerin en savunmasız olanların sağlığını ve refahını etkilediği belirtiliyor.

Avrupa Sağlık ve Gıda Güvenliği Komiseri Stella Kyriakides, "Çevrenin durumu ile nüfusumuzun sağlığı arasında açık bir bağlantı var" dedi.

"Gezegenimize özen göstererek sadece ekosistemleri değil, aynı zamanda hayatları, özellikle de en savunmasızları kurtardığımızı herkes anlamalı."

AÇA'ya göre, Avrupa'da çevresel faktörlerden kaynaklanan ölümlerin ana nedeni hava kirliliğidir ve yılda 400.000 erken ölüme katkıda bulunmaktadır. Bunlar akciğer kanseri, kalp hastalığı ve felçten ölümleri içerir.

Gürültü kirliliği ikinci sırada gelir ve 12.000 erken ölüme katkıda bulunur. Rapor, bunun büyük ölçüde karayolu trafiğine bağlı olduğunu ve arttığını ortaya koydu.

Güneydoğu ve Doğu Avrupa, çevreye atfedilebilen ölümlerin% 27'sine Bosna ve Hersek ile daha yüksek bir etkiye sahiptir. Çevreye atfedilebilecek en düşük ölüm fraksiyonları% 9 ile Norveç ve İzlanda'da gerçekleşti.

AB içinde, Romanya, Bulgaristan ve Macaristan çevreye atfedilebilecek en yüksek ölüm oranına sahipti.

Avrupa Çevre Ajansı İcra Direktörü Hans Bruyninckx düzenlediği basın toplantısında "Sağlıklı yaşamlar sürmek istiyorsak sağlıklı bir çevreye ihtiyacımız var" dedi. Bir açıklamada savunmasız insanları koruma ihtiyacını vurguladı.

Rapor, yoksul toplulukların genellikle daha fazla hava ve gürültü kirliliğine maruz kaldığını gösteriyor.

Raporda, "Yoksul insanlar orantısız bir şekilde hava kirliliğine ve sıcak hava dalgaları ve aşırı soğuk gibi aşırı hava koşullarına maruz kalıyor. Bu, genellikle yoğun trafiğe yakın sosyal açıdan yoksun kentsel mahallelerde yaşadıkları, çalıştıkları ve okula gittikleri yerlerle bağlantılı."

Bruyninckx, çevresel faktörlere bağlı ölümlerin, çevre kirliliğiyle bağlantılı olabilecek kanserleri ve sağlık sorunlarını içerdiğini söyledi. Rapor, araştırmanın hava kirliliğini daha yüksek COVID-19 ölüm oranlarına bağladığını ekliyor.

Bruyninckx'in üzerinde çalışılması gerektiğini söylediği kötü iç hava kalitesi ve kimyasal maruziyet dahil sağlığımızı etkileyen bilinmeyen ek faktörler var. Dünya Sağlık Örgütü, küresel ölümlerin% 2,7'sinin kimyasal maruziyete bağlı olduğunu tahmin ediyor.

AÇA raporu, iklim değişikliğinin sağlık üzerinde de olumsuz bir etkisi olacağını ve mevcut senaryoların sıcak hava dalgalarına bağlı ek ölümlerin yılda 130.000'in üzerine çıkabileceğini öne sürdüğünü söyledi.

Ajans, daha sağlıklı yaşam tarzlarını ve daha temiz havayı teşvik etmek için kentsel alanlarda daha fazla yeşil alan ve mavi alan - deniz ve tatlı suya erişim - yaratılması çağrısında bulunuyor.

09-09-2020/Edit: M.Leventoğlu . FOTO VE KAYNAK : EURONEWS