Kapıdağ Res'leri Tartışılıyor

 Mehmet Leventoğlu

Kapıdağ'da kurulacak Rüzgar Türbinleri Bandırma ve Erdek kamuoyunda  tartışılmaya devam ediyor. Güney Marmara Dayanışması  blogu altında sosyal medyada  organize olan  duyarlı çevreciler kurulmakta olan ve proje olarak bekleyen RES'ler için Kapıdağ ormanlarının tahribata uğratılmasına şiddetle karşı çıkıyor. Çevreciler Maden ve Enerji şirketlerine daha fazla imtiyaz verilmesinin faturasının halka ve çevreye mal edilmesine karşı çıkarken kamuoyunda ifade edilen  farklı düşüncelerde ithalata dayalı  fosil yakıt petrol ve kömüre dayalı enerji yerine  yenilenebilir  ve yerel kaynaklı temiz enerjiye karşı çıkmanın akıl tutulması olduğuna  dair değerlendirmeler de yer alıyor.  

Öte yandan enerji yatırımı için gerekli izin ve lisans sözleşme devirlerinde yüksek meblağlarla yandaş şirketler aracılığıyla rant sektörü oluşturulduğuna dair ciddi iddialar sosyal medya mecralarında  tartışmaların odağında yer alırken  5 Ekim’de Meclise getirilen Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 13 Ekim Salı günü Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülecek olması nedeniyle Ekoloji Birliği Platformu da gelişmelerle ilgili ayrıntılı  paylaşımlarda bulundu.
Öte yandan enerji yatırımlarının yabancı sermaye ile yatırım  işbirliğinin önünü açtığı iddia edilen  kanun teklifi, 3065 Sayılı KDV Kanunu, 3213 sayılı Maden Kanunu, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun, 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu olmak üzere 7 adet kanunda değişiklik öngörüyor.
Çevrecilerin itirazlarına  göre yapılmak istenen değişikliklerin büyük bir bölümü, enerji ve maden şirketlerine daha fazla imtiyaz ve çeşitli hak ve muafiyetler getirirken, kamunun yetkilerini ve denetim sorumluluğunu azaltıyor. Kamu alacaklarına ilişkin bazı düzenlemelerle kamu gelirlerinin azalmasına yol açıyor. Yetki ve sorumluluklar ve büyük oranda uzman Bakanlıklara ve kurumlara değil, Cumhurbaşkanı’na veriliyor.

12-10-2020/ EDİT: MEHMET LEVENTOĞLU- fotoğraflar .M.G.