Edincik Mahallesi'nde "Mera ve Taşocağı" Sorunu Toplantısı

Edincikliler Maliye Hazinesine devredilen Edincik Mera'si ile ilgili hakları için hukuk  mücadelesini sürdürürken  mevcut yerde talep edilen taş ocağına karşı  mahalle sakinlerinin tepkisi sürüyor.
Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Bandırma’nın Edincik Mahallesi’nde bulunan 6 bin 320 dönümlük meranın 100 dönümlük bölümünün taş ocağı yapılmasına yönelik talepler üzerine Balıkesir Valiliği Mera Komisyonundan vasıf değişikliğinin yapılmasını talep etti. Balıkesir Valiliği Mera Komisyonu konuyu imzaya açtı. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı mahalle sakinleri kurulacak taş ocağının hayvancılık ve ekolojik dengeyi olumsuz yönde etkiyeceğini gerekçe göstererek olumsuz görüş bildirirken hzineye devredilen mera konusunda dava süreci devam ediyor..

Edincik Merası'nda Sorun nasıl başladı ?

Büyükşehir Kanunu yürürlüğe girdikten sonra meralarda hak kazanan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile  Bandırma Belediyeleri sözkonusu  mera üzerinden geçmiş yıllarda başlayan süreçte yetki ve paylaşım anlaşmazlığı  oluşmuş daha sonra yargıya taşınan süreçte önceki dönem Balıkesir  Valisi Ersin Yazıcı  tartışmalara son vermek amacıyla meralık alanın  Hazine’ye devredilmesini gerçekleştirmişti. Konuyla ilgili olarak önceki dönem Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza döneminde konu hukuğa havale edilmiş  bu süreçte Edincik Mahallesi - eskiden belde- sakinleri söz konusu meranın yüzyıllardır Edinciklilere ait olduğunu ve  bölgede hayvancılık yapıldığı gerekçesiyle hayvan yetiştircilerinin mera kullanım alanı olduğu üzerinde haklarını hukuksal yönden aramaya devam ederken Hazineye devri gerçekleşmiş olan alanın konu ile ilgili Bandırma Belediyesince açılan dava sürerken  bu kez meranın bir bölümüne taş ocağı yapılmak istenmesi üzerine mahalle sakinleri   tepkilerini yükseltmişti.

Mevcut gelişmeler ve Edincik Mahallesi sakinlerinin talepleri üzerine Bandırma Belediye Başkanlığı tarafından , kurulması planlanan taş ocağıyla ilgili Edincik Şehir Kulübü'nde geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi.

Tosun "Taş ocağının açılmasını istemiyoruz"

Toplantıda konuşan  ve konuya ilişkin tarihsel süreci aktaran Belediye Başkanı Tolga Tosun “Edincik Merası toplam 6 bin 320 dönümdür ve ‘özel mera’ statüsündedir. Yani tapuya tescilli bir mülktür. Bu arazi 18 Temmuz 1933 tarihinde Edincik halkı tarafından 19 bin 443 TL’lik bir bedel ile satın alınarak mera olarak kullanılmak üzere Edincik Belde Belediyesi’ne devredilmiştir. 6360 sayılı yasa ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi kurulması ile birlikte 2014 yılında Edincik Belde Belediyesi kapanmıştır. Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu bu özel meranın mülkiyetinin Balıkesir Büyükşehir Belediyesine devredilmesi yönünde bir karar almıştır. Komisyon tarafından alınan bu karar Bandırma Belediyesi tarafından yargıya taşınmıştır. Günümüze kadar gelinen süreçte 3 adet dava Bandırma Belediyesi lehine sonuçlanmıştır. Buna rağmen Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu belediyeler arasında yaşanan uyuşmazlıkları gerekçe göstererek 6 bin 320 dönümlük meranın  mülkiyetini hazineye geçirmiştir. Bu kararla ilgili Bandırma Belediyesi olarak açtığımız davalar devam ederken, meranın 100 dönümlük bölümünde vasıf değişikliği yapılarak taş ocağı yapılmak istenmektedir. Bunu Bandırmalılar olarak kabul edebilmemiz mümkün değildir. Hayvancılık sektörü ve ekolojik dengeyi olumsuz yönde etkileyecek olan taş ocağının açılmasını istemiyoruz” dedi.

Öztaylan " Hep Birlikte Havanda Su Döveriz"

Toplantıda konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Baş Danışmanı  Cemal Öztaylan ; mera olarak kullanılan arazinin satışına ve arazi üzerinde taş ocağı yapılmasına karşı olduğunu ve bu amaçla verilecek mücadeleye katılacağını belirtirken bunun için yapılması gereken pratikleri somut olarak aktarırken toplantıya damga vurdu.. Geçmişte benim Belediye Başkanlığım dönemimde o zaman Marmara Denizine 15 yıl önce günde 12 bin ton deterjanlı su giriyordu kimyasal atıklarla da devam ediyor. Hiç bir deniz bunu yok etmesi mümkün değil insan gibi yaşayıp doğayı İnsan gibi  korumayı bilmezsek bu müsilaj gibi belalar Karadenizi de Ege yi de kapsayacak. Bu mera için  yıllardır yaşanan karmaşanın  son bulması yönünde  çözüm önerisinde bulunan Öztaylan ; mera kanunu demek meranın korunması demek eğer sizler öncelikle burada mera kanunu çerçevesinde  meralık alanla ilgili  olarak hayvancılığın geliştirilmesi için mera islah planı hazırlanarak somut olarak  proje hazırlarsanız ben gidip Ankara'da gönüllü gidip yardımcı olurum devlet kendi kendine gelip ıslah yapmaz  sizin yapmanız lazım diyerek  bu süreçte   İlçe Tarım Müdürlüğü kanalıyla projelerin  Tarım Bakanlığı’na sunumu ve sonuç olarak onaylanması gerektiğini söyledi. Kanunları milletvekilleri yapar  uymak uygulamak hepimizin görevi. Hukuka uygun hareket etmezsek sonuç bu olur.  Edincik Merası siyasi kavgalara kurban gitmek üzere yapılan bir olay Öztaylan  böylece hareket edilirse   bu tür girişimlerin de önünün  tıkanacağını, tartışmaların da biteceğini söylerken eğer böyle yapılmazsa hep beraber  burada yine toplanır havanda su döveriz dedi. Burada olan rant kavgası başka bir şey değil.. Toplantıda sorun üzerinde   CHP İlçe Başkanı Selim Panç, İYİ Parti İlçe Başkanı Necmi Sert, Gelecek Partisi İlçe Başkanı Burhan Deniz, Bandırma Belediyesi Meclis Üyeleri, Edincik Mahalle Muhtarı Kamil Eryılmaz  birer konuşma yaparak düşüncelerini aktarırken  çok sayıda vatandaş ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılım gösterdiği toplantı  sonunda mahalle sakinlerinin ortak kanaati  asıl sorunun bölgede oluşan imar rantı paylaşımı olduğu yönünde oldu.

09-06-2021- Haber . İSMAİL YILMAZ - Edit Mehmet Leventoğlu- Foto . SEDAT KUTBEK