Özel Sektörce İnşa Edilen TCG Bayraktar Teslim Edildi. Milgem Projesi Sürecek mi ?

Milgem projesinde ihale iptali nedeniyle durdurulan süreçte yeni gelişmeler netlik kazanırken  yerli olanaklarla özel sektör tarafından inşa edilip deniz kuvvetlerine teslim edilen  milli anfibi tank çıkartma gemisi TCG Bayraktar  göz kamaştırdı. Sancaktar adlı ikinci amfibi çıkartma gemisi de yakında teslim edilecek.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Türkiye'de özel sektör tarafından inşa edilen en büyük ve ileri teknolojiye sahip TCG Bayraktar'ın  Deniz Kuvvetleri Komutanlğı'na teslim törenine katıldı.

İstanbul'da yapılan törende konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Geçen iftiharla izledik. Bayraktar İHA terörist hedefleri işaret koyuyor, atak helikopterimiz de o hedefleri imha ediyor" dedi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ise, "İlk defa bu büyüklükte bir amfibi geminin milli sanayimiz tarafından inşa edilmesinin haklı onurunu taşıdığımızı ifade etmek istiyorum. Aslında bu onur bütün milletimize aittir" diye konuştu. 

Bakan  Işık, Türkiye’nin halihazırda dünyada bir savaş gemisini milli olarak tasarım, inşa ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülkeden biri konumunda olduğuna dikkati çekerek, "Bu açıdan Türkiye, 2023 hedeflerini yakalamıştır" ifadesini kullandı.

Bilindiği gibi ilk kez 5 yıl önce başlatılan yerli olanaklarla  savaş gemisi üretimi projelerinden pilot proje olarak  ilk 2 sini Koç Grubu başarıyla gerçekleştirmiş ilk kez taklit olmayan yerli dizaynla yapımını tamamladığı savaş gemilerini Deniz Kuvvetlerine teslim etmişti.  Milgem Projesi olarak devam edilmesi  ve yine yerli sektörle  yapılması planlanan 8 adet  yeni savaş gemisi projesinin ihalesi yapılmış ve Koç grubunun aldığı  ilk 2 proje ve devamında sürmesi planlanan  gemiler için kazandığı ihale  süreci iptal edilmişti. Basında da yer alan ve sektörde dünyada önemli bir konumda bulunan İspanya' nında içinde yer aldığı  spekülasyonlar sonrası yeni süreçte  gelinen aşamada Koç Grubunun yeni projelerde  ihaleye katılmama kararı aldığı öğrenilirken  Milgem veya başka bir isim altında  projelerin başta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı  tersaneleri ve Kalkavan Grubu ve diğer özel şirketlerince gerçekleştirilmesi planlandı. Ancak yeni yapılacak gemilerin İspanya destekli olacağı gelen haberler arasında.

Gemi personeli törenle yeni gemiye geçerken  Başkan Işık  konuşmasının devamında "Geçmişte neredeyse tamamıyla dışa bağımlı oldukları seviye ile bugün ulaştıkları seviye arasında gözardı edilemeyecek kadar büyük bir fark olduğunu dile getiren Işık, su üstü askeri gemi ihtiyaçlarını, yurt içi askeri ve özel sektör tersaneler ile karşılayabildiklerini söyledi. Bakan Işık, çok maksatlı amfibi hücum, sismik araştırma, denizaltı kurtarma, çıkarma, sahil güvenlik gemileri ve botlarla ilgili çalışmaların başarıyla yürütüldüğünü  geçmişte yurt dışından tedariki gerçekleştirilen birçok projenin bugün milli imkanlarla yapıldığını anlatan ışık, “Bugüne kadar askeri ve özel tersanelerde inşası yapılarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim ettiğimiz 40’a yakın platform var. Halihazırda sözleşmeleri devam eden 20’den fazla platform inşa çalışmaları da tüm hızıyla devam etmektedir. Bu platform projelere ek olarak milli komuta kontrol yazılımları ve diğer elektronik ve silah sistemlerine ait projeler de savunma sanayimiz tarafından devam edilmektedir" dedi.  Anadolu Tersanesinin, yerli savunma sanayisinin önemli bir parçası olan amfibi gemilerin inşası görevini üstlendiğini hatırlatan Işık, tersanenin bu yıl içinde teslim almayı planladıkları “Sancaktar” gemisine de ev sahihliği yaptığını kaydetti.  Işık, Bayraktar’ın gelişmiş ve ileri muharebe elektronik komuta kontrol imkanlarıyla harekat ve lojistik görevlerine katkı sağlamanın yanında gerektiğinde doğal afetteki görevlerini de yerine getireceğine dikkati çekerken yerli  çıkartma gemimiz Bayraktar'ın, Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara harekat alanlarıyla çevre ve uzak denizlerin uluslararası sularında emniyetle seyir yapabileceğini belirten Işık, ayrıca amfibi harekat ile idari ve lojistik fonksiyonlarına katkı sağlayacağını söyledi.

Bakan Işık, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın daha önce bu tersanede inşa edilen amfibi gemilerle bugün teslimi yapılan Bayraktar ve ekim ayında teslim almayı planladıkları Sancaktar gemileri ile bu coğrafyadaki en modern çıkarma gemilerine sahip olacağını ve gücüne güç katacağını vurguladı.

Denizciliğin gelişmesi için her zaman verdiği büyük destekler nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım ile bu geminin yapımına katkı sağlayanlara teşekkür eden Işık, "Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın bu gemimizi barış ve huzur dolu günlerde kullanmasını, inşallah savaşa ihtiyaç olmaz diyoruz ama ihtiyaç olduğu durumda da en güzel, en verimli şekilde kullanmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Bakan Işık, Başbakan Binali Yıldırım'la dün İstanbul'a gelirken görüştüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Kendisi gemilerin inşasının ne kadar zor olduğunu bilen birisi. Dün akşam Ankara'dan İstanbul'a gelirken kendisi, 'Yarın törene katılacaksın, benim selamımı ilet ve bu geminin inşasında çalışanlara bir maaş ikramiye verilmesi konusunu Anadolu Tersanesi Yönetim Kurumu Başkanı Muharrem Faruk Ürkmez Bey'e ilet' dedi. Başbakanımızın bu ricasını Faruk Bey'e illetim. O da kabul etti. İşçi kardeşlerimizin elleri dert görmesin. Onların gönlü de duası da Bayraktarla birlikte olacak. Sayın Başbakanımızın ricasını Faruk Bey kabul ettiği için teşekkür ediyorum."

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu da bugün tank çıkarma gemisi TCG Bayraktar'ın hizmete girdiğini anımsatarak, ilk defa bu büyüklükte bir amfibi geminin, milli sanayi tarafından inşa edilmesinin onurunu taşıdıklarını söyledi.

Son dönemde Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarına yönelik teşebbüslerin arttığının görüldüğünü ve bunları yakından takip ettiklerini dile getiren Bostanoğlu, "Kimsenin şüphesi olmasın ki mavi vatandaki hak ve menfaatlerimize zarar verebilecek izinsiz girişimleri daha önce de olduğu gibi engellemeye devam edeceğiz. Bu konuda kararlıyız ve gözümüz daima mavi vatandadır. Bu bilinçle tatbikat ve eğitimlerimizi aralıksız olarak sürdürüyoruz" diye konuştu.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu  Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın, tüm dünyada yaşanan siyasi ve askeri gelişmeleri dikkate alarak, temelleri Kıbrıs Barış Harekatı öncesinde atılan amfibi gücünü idame etmek ve çağın gereklerine uygun olarak geliştirmek maksadıyla modernizasyon ve tedarik projelerini yürüttüğünü anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda ilk olarak kısa mesafe güç aktarımı yeteneğine sahip süratli amfibi gemiler tedarik edildi. Müteakiben bölgesel güç aktarımı yeteneğimizi geliştirecek çağın en modern amfibi platformlarından Bayraktar ve Sancaktar'ın inşasını öngören proje hayata geçirildi. En son olarak da Deniz Kuvvetlerine birçok yeni yetenek kazandıracak Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu'nun inşasına başlandı.

Bu yol haritasının önemli basamaklarından olan TCG Bayraktar'ın, Deniz Kuvvetleri envanterine girmesi ile güç aktarım kabiliyetimizin yanında savaş dışı harekat etkinliğimiz de artacaktır. Bu kazanım, dost ve müttefik ülkelere gerektiğinde daha güçlü yardım yapabilme imkan ve kabiliyetine kavuşmamız açısından da önem arz etmektedir."

Bayraktar, tek tekneli, deplasman tipi ve tamamen çelik konstrüksiyon olarak inşa edildi. Üst binası balistik korumalı olan gemi, nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılar için tam personel korumasına sahip bulunuyor. Söz konusu gemi, Türkiye'de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen en büyük ve ileri teknolojiye sahip harp gemisi özelliğini taşıyor.

Türk Loydu Askeri Gemi Kurallarına uygun olarak, SSM ve Türk Loydu denetiminde inşa edilen bu kapsamdaki gemiler, yine Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacak.

Gemide, bir adet 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş kalkışına olanak sağlayacak helikopter platformu yer alıyor. Yükleme ve boşaltma işlemlerini sağlayabilmek amacıyla geminin üç tarafında birer kapak bulunuyor. Gemide, ayrıca her biri 8 ton yük veya 40 kişi taşıyabilen, 20+ knot sürat yapabilen 4 LCVP (Landing Craft, Vehicle, Personnel) çıkarma aracı yer alıyor.

BANDIRMA GERÇEK-MEHMET LEVENTOĞLU