Yörsan'da Konkordato Sonrası Kayyum Darbesi

Türkiye'nin sayılı gıda şirketlerinden biri olan Yörsan'da kurucu ortağın şirketi Dubai'li Abraaj Kapital'e satmasından sonra süreçte yaşanan inanılmaz  ticari entrikalarla Türkiye nin en değerli marka şirketinin içinin boşaltıldığı ve nasıl  içinden çıkılamaz noktaya getirildiğine dair süreçte son darbeyi de vuran  kayyum komiserlerinin durumunu masaya yatırdı.

Ege Gündem Gazetesi Tayyar Toprak'ın araştırmasına göre Yörsan'da konkordato talebinden sonra gelinen süreçte yaşanan yolsuzlukları ve şirkete süt tedarik eden süt üreticileri kooperatiflerinin alacaklarını ödenemez noktaya getirilmesinde şirkete atanan kayyumların katkısına yönelik haberi paylaştı.

Gazetenin haberinde "Bildiğiniz üzere Balıkesir’de bulunan Yörsan şirketi borçlarından dolayı konkordato ilan etmiş, iki yıl önce konkordato komiserleri atanmıştı. Atanan bu komiserlerin görevi; çıkmazda olan şirketin mali durumunu düzelterek, çeşitli anlaşmalar ile borçların ödenmesini sağlamaktır.
Geçtiğimiz iki yıl boyunca üretici hariç herkese paralar dağıtıldı, dağıtılmaya devam ediyor. Şirketin alım gücü düzelmesi gerekirken her geçen gün biraz daha çıkmaza giriyor. Konkordato komiserleri iki yıl önce mahekemeye verdikleri dilekçe ile 5 bin TL olan aylık maaşlarının 30.000,00 TL olmasını talep etmiş  mahkeme de ise bu tutarı 25.000.00 TL ye indirerek  onaylamıştır. Üstelik  Geriye dönük olarak ise 300.000,00  lira ödenmesi dahil olarak anlaşma sağlanmıştı.
Konkordato komiserleri Bursa’da bulunan 2 Mali Müşavir, 1 Avukat olarak atamaları yapılmış, birde geçtiğimiz süre içerisinde  usül yönünden iyileştirme görüntüsü verilerek 1 Mali müşavir, 1 Gıda Mühendisi ile değiştirilimiştir Böylelikle bir mali müşavir, bir avukat, bir gıda mühendisi kayyum - komiser-kadrosu devam etmektedir. Yörsan şirketi konkordato komislerlerine aylık stopaj dahil 15 ayda 120.000.00 x1.800.000,00 TL’den ödeme yapıyor!. Ancak süt üreticilerine olan borca mahsuben tek kuruş ödenemiyor. Böyle bir yük altında şirketin küçülmesine sebebiyet verdikleri gibi, üreticiyi de mağdur etmeye devam ediliyor. Halbuki Balıkesir sınırları içerisinde bu işi makul fiyatlara hatta ücretsiz yapmayı taahhüt eden onlarca insan varken Şirketi ve üreticiyi tanımayan ( Bursa’dan) insanlarla durum daha da zorlaştırılmasına hiç kimse anlam verememektedir. . Geçtiğimiz iki yıllık süre içerisinde 3 kişiye ödenen maaşlar yerine, süt üreticisi köylünün parası ödenseydi; üreticiler, Yörsan şirketine süt vermeye devam edecek, Yörsan şirketi küçülmeye gitmek yerine, süreçte dengeler oluşacak büyüyecek ve borçlarını ödeyebilir duruma gelecekti.
Türkiye’de bu yağmaya dur diyecek bir adalet sistemi yok mu? Üretici artık süt vermek istemiyor."ifadeleri kullanılırken yüzlerce işçi çalışan şirketin içine düşürüldüğü  durumdan çıkması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülke çıkarları için konuya el atması ricasında bulundu.

Ege Gündem Gazetesi /06-03-2020/: https://www.egegundem.com.tr/komiserlere-var-sut-ureticisine-yok/