90.GAZİ Koşusuna KARACABEY HARASI Damga vurdu…

 

İzmir yolu üzerinde bulunan Karacabey Pansiyon Hara, 90.Gazi Koşusuna kelimenin tam manasıyla damgasını vurmayı başardı.

Zaman zaman ciddi eleştiriler alsa da, Safkan İngiliz Atı yetiştiriciliğinde standartları belirlediğini rahatlıkla söyleyebileceğimiz hara, bu seneki Gazi Koşusunun ilk dört derecesini elde eden safkanların yetiştiği yer olarak başarısını bir kere daha ispatladı.
Gazi Koşusu birincisi Graystrom’un annesi Setryn, ikinci Temsil’in annesi Latigo Bay, üçüncü Cooger’ın annesi Caminando ve dördüncü Victory is Ours’un annesi Lovely Doyoun’un, TJK Karacabey Harasında daimi pansiyoner kısrak olarak hayatını sürdürüyor olması, geçmiş dönemde de pek çok şampiyon safkanın doğduğu ve yetiştirildiği haranın, bir kez daha ülke yetiştiriciliği için ne denli önemli olduğunu ortaya koymuş oldu.
Bu büyük başarısından dolayı müdüründen, veterinerlerine, teknik elemanlarından, seyislerine kadar tüm Karacabey Pansiyon Hara çalışanlarını tebrik ediyor, satışlarından yüzbinlerce liraya aldıkları elit taylarla kazandıkları yarış sonrası kupa törenlerinde TİGEM’e methiyeler düzen Arap atçılar gibi, TJK Karacabey Pansiyon Harasında yetişen tayları ile büyük başarılar elde eden İngiliz atı sahibi ve yetiştiricilerinin de bu önemli haraya bir teşekkürü eksik etmemelerini temenni ediyoruz.

TJK KARACABEY PANSİYON HARASI hakkında...
Türkiye Jokey Kulübü’nün Safkan İngiliz yarış atı yetiştiren en büyük harası olan Karacabey Pansiyon harası 1 Mart 2001 tarihinde hizmete girmiştir. Toplam 4.996 dekar arazi üzerine kurulmuş olan haranın çevre sınırlarının uzunluğu 18 km’dir ve İzmir-Bursa karayolu üzerinde 6 km boyunca güzel bir tesis görünümü sunmaktadır. Hara içinde; 13 km stabilize iç servis yolu, padoklar arasında 20 km stabilize yol, 4,7 km çevre güvenlik yolu ve 84500 metre tül padok çiti bulunmaktadır.
Karacabey Pansiyon Harasında; 2827 dekar 87 adet çim, 51 dekar 6 adet kum, 68 dekar 27 adet aygır, 9 dekar 7 adet hastane padoğu ve bunlara ilave olarak 134 dekar 61 adet tedavi ve toplanma padokları olmak üzere, genel toplamda 3.089 dekarlık 188 adet padok vardır. Bu padok alanıyla, aynı zamanda Avrupa’nın sayılı büyük haralarından biridir. Ayrıca; haranın tüm altlık sap ve kaba yemlerinin stoklandığı toplam 4600 ton kapasiteli 7 adet çiftli ve 12 adet tekli olmak üzere toplam 19 adet sundurması, kesif yemlerin stoklandığı kapalı yem ünitesi, 200’er ton kapasiteli 3 adet ve 300 ton kapasiteli 1 adet olmak üzere toplam 900 ton kapasiteli 4 adet yem silosu ve 60 tonluk elektronik kantar mevcuttur.17 metre genişliğinde 1650 metre uzunluğunda silis kumlu idman pisti ve toplam 3200m² alana sahip iki katlı hastane binasının 2014 yılında 1. etap imalatları tamamlanmıştır.
Her yıl 600-750 kadar kısrağın aşım gördüğü, 300 yearling tay yetiştirildiği, 350 daimi kısrağın bulunduğu haradaki; at mevcudu Ocak-Haziran döneminde doğumlar, aşımlar, misafir olarak giriş yapan kısraklar ve onların taylarıyla birlikte 1.150-1.200’lere ulaşır. 15 Şubat’ta başlayan aşım sezonu, 30 Haziran’da son bulur. Bu dönemde, taylarıyla birlikte haradan ayrılan misafir kısraklar ve bir sonraki yıl iki yaşında olup yarış alanlarında boy gösterecek büyük tayların (yearling) çıkış yapmalarıyla, at mevcudu 850-900’lere düşer.

Harada, toplam 15 tavla bloğunda kısrak ve taylar için kullanılabilir durumda 840 loca mevcuttur. Bunun dışında, bir aşım salonu ve her biri dört boks büyük locaya sahip dört aygır tavlasından oluşan 16 localı bir aygır kompleksi, 10 localı bir karantina tavlası ve ameliyathanesi, laboratuarı ile birlikte 8 tedavi locası bulunan bir at hastanesi bulunmaktadır.
Daimi ve mevsimlik statüde toplam 156 hara çalışanı, 1 hara danışmanı, 24 özel güvenlik personeli ve 26 özel temizlik işçisi üç vardiya üzerinden günde 24 saat, yılda 365 gün görev yapmaktadır. Harada barınan tüm atlara; mevsim şartları dikkate alınarak, maksimum seviyede padoklardan faydalanabilecek bakım ve beslenme programları uygulanmaktadır. Atların yaşı, cinsi ve gebelik durumlarına göre özel yem rasyonlarıyla beslenerek 24 saat veteriner hekim gözetiminde bakımları yapılır. Döl veriminin en yüksek seviyede gerçekleşmesine yönelik veteriner hekim muayeneleri, laboratuar analizleri ve yetiştiricilik faaliyetleri muntazam olarak uygulanmaktadır. Sağlıklı bir biçimde gelişmelerini sağlayacak uygulamalarla, tayların en iyi kondisyonda yarış sahalarına intikal etmeleri sağlanmaktadır.

At Hastanesi bünyesinde olan ameliyathanede; başta hernia (fıtık) olmak üzere sezaryen, kolik, periostal strip (kemiklerin büyüme plaklarındaki dengesiz gelişimin giderilmesi), eklem yıkama, v.b. operasyonlar yapılmaktadır. Teşhis maksadıyla; dijital röntgen, endoskop, ultrason ve kan analiz cihazları kullanılarak, veteriner hekimlik hizmet kalitesi en üst seviyede tutulmaktadır.

Kaynak: Yaris Dergisi