Aslan Yeleli Büyük İskender Heykeli Düzce'de Bulundu

2. yüzyıla ait  Büyük İskender heykeli Düzce'de bulundu. Dünya ilgiyle karşıladı.

Düzce  yakınlarında antik tiyatro kazılarında bulunan İskender'in aslan yeleli saç stiline sahip heykeli dünyada büyük ilgi çekiyor.

Büyük İskender'in boynundan kopmuş, kir ve molozların üzerinde beyaz mermer bir büstü.

Mermer heykelin başı, geçen ay Türkiye'nin kuzeybatısındaki Düzce kenti yakınlarındaki Konuralp'te ikinci yüzyıldan kalma bir tiyatronun kalıntıları arasında bulundu. 

Uzmanlar, Türkiye'de ortaya çıkarılan Büyük İskender'in mermer heykelinin başının, eski hükümdarın ölümünden yüzlerce yıl sonra devam eden popülaritesini gösterdiğini söylüyor.

Düzce'nin kuzeyinde ve Türkiye'nin kuzeybatı kıyısına yakın Konuralp'te Roma döneminden kalma bir tiyatronun üst katlarının kalıntıları arasında bulunan nesne, ikinci yüzyıla tarihlendiği düşünülüyor. Büyük İskender M.Ö. 323'te öldü, bu nedenle heykel ölümünden 400 yıldan fazla bir süre sonra yapılmış olması Makedon kralın popülaritesini gözler önüne seriyor.

Düzce Belediyesi'nden yapılan açıklamada , Yunan tanrısı Apollon ve efsanevi canavar Medusa'nın başları da dahil olmak üzere diğer mermer heykellerin kalıntılarının da tiyatronun kalıntılarında bulunduğu belirtildi.

İskender, Fırat nehrinin yanındaki Babil'de 32 yaşında erken yaşlarda öldü İskender'in kalıcı popülaritesinin bir nedeni, haleflerinin onu taklit etmeyi umdukları ideal bir hükümdar olarak tanıtmalarıydı. "Tahtına ve dolayısıyla imparatorluğuna talip olanlar onun adını kullandılar ve 'müthişti' dediler," dedi  Daha sonraki hükümdarların, saltanatlarını meşrulaştırmanın bir yolu olarak İskender'in imajını içeren madeni paralar yapmalarının da yaygınlaştığını söyledi.

Makedon kralı

Uzmanlar, mermer kafanın Büyük İskender heykelinden aslan yelesi gibi görünmesi amaçlanan bir saç modeli ve yukarı bakan gözler de dahil olmak üzere birçok ayırt edici özelliğe sahip olduğunu söylüyor. 

Açıklamaya göre, mermer kafayı analiz ettikten sonra, tarih uzmanları bunun İskender'in bir tasviri olduğunu belirlediler.

"[O] derin ve yukarı bakan gözlerle tasvir edilmiştir ... ve dişlerini zar zor ortaya çıkaran hafif açık bir ağız" diyen Düzce Belediyesi yetkilileri, heykelin üzerindeki ayırt edici saç stiline de dikkat çekti. Tercüme edilen açıklamada, "Alnın ortasında, arkaya ve yanlara ayrılan iki tutam saç bir aslan yelesi gibidir" dediler. "Bu tasvir, Büyük İskender'e özgü bir saç modelidir."

İskender, antik dünyanın en ünlü hükümdarlarından biriydi. M.Ö. 356'da doğdu, 336'da Yunanistan'ın kuzeyindeki bir bölge olan Makedonya'nın kralı oldu. Babası Makedonya Kralı II. Philip, Yunanistan'ı kendi yönetimi altında birleştirmeyi çoktan başarmıştı.  Makedon olmasına rağmen Yunan tarihinde yer edinen  İskender  MÖ 334 ile MÖ 331 arasında bir dizi savaşta güçlü Pers İmparatorluğu'nu yenmesiyle sonuçlanan güney ve doğuya bir askeri fetih  gerçekleştirdi.

Güçlü imparatorluk

Büyük İskender M.Ö. 323'te öldü, ancak yüzlerce yıl boyunca ve o zamanlar bu bölgeyi yöneten Roma İmparatorluğu döneminde de  popüler bir figür olarak kaldı. 

İskender'in imparatorluğu, zirvesindeyken, Yunanistan ve Mısır'dan Baktriya'ya, kabaca şu anda Afganistan'da bulunan Pencap'a kadar uzanıyordu. Ancak ordusu daha ileri gitmeyi reddetti ve İskender birkaç yıl sonra öldüğü Babil'e döndü - muhtemelen bir hastalıktan, ama muhtemelen çok fazla içmekten ya da zehirlendiği ileri sürülüyor.

Romalılar yeni heykelin bulunduğu bölgedeki Bithynia krallığı da dahil olmak üzere antik dünyanın çoğunu fethettiklerinde, onlar da Büyük İskender'i ideal bir hükümdar olarak gördüler.

Gerçekten de, İskender'in yüzünü tıraş etme alışkanlığı - geçmiş hükümdarların çoğunun yaptığı gibi sakal bırakmanın aksine - Roma imparatorlarını etkiledi ve Romalıları tıraş etmeye yönlendirdi, çünkü hükümdarların yapması gereken doğru şey olduğu düşünülüyordu, İskender, sakalsız olarak tasvir edilen Yunan tanrısı Apollon gibi görülmek istediği için bu alışkanlığı edinmiş görünüyordu.

Öte yandan İskender'in birçok heykelinin gözlerini yukarıya, tanrılara doğru bakarken tasvir ettiğini ve yukarı bakan gözlerin Düzce Konuralp'te keşfedilen heykelin bir özelliği olduğu ifade edildi.

07-10-2023/ LİVE SCİENCE /EURONEWS