Baro Seçimleri ve Hukuk Devleti Hayali

BARO SEÇİMLERİ VE HUKUK DEVLETİ HAYALİ -  
          İki yılda bir yapılan  Balıkesir Barosunun  Genel Kurulu,  15-16 Ekim tarihlerinde yapılacak.
        2016 yılından bu yana Baro Başkanı olan Av.Erol Kayabay, bu seçimlerde aday olmadı.
        Balıkesir Barosuna kayıtlı yaklaşık 1520 avukat,  genel kurulda oy kullanarak yönetim, disiplin, denetim kurulları ile Türkiye Barolar Birliği delegelerini seçecek.
        Geçmişte bazen, 3-4 aday ve listesinin yarıştığı  baro seçimlerinde bu  yıl, Av. Keziban Kalcı ile Av.Nadir Karakaşlı’nın listeleri yarışacak.

Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB)  verilerine göre 30 Aralık 2021 tarihinde,  82 baroya kayıtlı avukat sayısı son bir yılda 17 bin 321 artarak 160 bin 651 oldu.
       2021 yılında, avukat sayısı 54 bin 480’e yükselen  İstanbul Barosu, üye sayısı bakımından dünya birinciliğini perçinledi.
       İstanbul Barosu  daha 2010 yılındayken bile, kayıtlı yaklaşık 26.000 üyesiyle sayıca dünyanın en büyük barosu niteliğine ulaşmıştı.
        O tarihte, New York Barosu, 23.00 üyesiyle ikinci, Paris Barosu 22.000 üyesiyle dünyanın üçüncü büyük barosuydu. (https://www.istanbulbarosu.org.tr/HaberDetay.aspx?ID=5190)
       Ülkemizde - arada yeni biri açılıvermediyse !..-  89 Hukuk Fakültesi bulunuyor. İstanbul Hukuk Fakültesine girdiğim 1981 yılında ise Türkiye'de yalnızca 3 hukuk Fakültesi vardı.(Açılış tarihleri itibarıyla ilk 5 hukuk fakültesi:)
1.İ stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi  1924 
2. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi  1925 
3. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi  1978 
4. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi  1982 
5. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi  1982. 
( https://hukukbook.com/turkiye-hukuk-fakulteleri-ve-internet-siteleri/ )
       Yükseköğretim Kurulu istatistiklerine göre Hukuk fakültelerinin 2017 yılında 11.025;  2018 yılında 13.191; 2019 yılında 14.779 ve 2020 yılında verdiği mezun sayısı ise 16.037. Görüldüğü gibi, fakülte sayısı da haliyle mezun sayısı da her geçen yıl giderek artmaktadır.
       Bilimsel ölçütlere,  bütünsel-uzun vadeli  bir planlama ve programa dayanmaksızın,  kısa vadeli-siyasal-yerel  hesaplarla açılan  onca hukuk fakültesi nedeniyle, günümüzde avukat sayısı aşırı arttı. Sisteme yeni giren genç avukatlar ‘işçi’ haline geldi ve derin ekonomik sıkıntılar içine girdi. Avukat sayısının ölçüsüzce artmasının  yanında arabuluculuk, uzlaştırmacılık gibi ertelemeci-günübirlik politikalarla,  avukatlık meslek alanları da giderek daraltıldı. 
       Geciken -bozulan-pahalılaşan yargı sistemimiz yüzünden,  vatandaşların  adalete  ulaşma,  işli-işsiz-işçi avukatların da  mesleğini yürütme  olanakları/umudu  gün geçtikçe tükenmekte.
       Genel hatlarıyla belirtmeye çalıştığım işte böyle bir  ortam içinde,  ister istemez, önceki baro seçimleri akla geliyor ;  Baro odaları,  avukat büroları ilçe ilçe gezilerek  ve uzun bir zaman aralığına yayılan, meslek sorunları açısından oldukça  içerikli  ve bazen de şamatalı-eğlenceli seçim çalışmaları, adaylar ve avukatlar arasında  tatlı atışmalar,  ayrıntılı yazılı programlar...
       Bütün bunların tümü yada bir kısmı , şimdiki  baro seçimlerinde de yapılıyordur belki...
        O zamanlarda (kısmen hala) 3 büyük ilin ve  neredeyse tüm büyük illerin baro yönetimlerini  etkileyebilecek derecede çok  üyeye  ve  üyelerinin de ötesinde  geniş etki alanına sahip, ilkeler temelinde oluşan büyük gruplar vardı. 
       İlçemizde de  genç avukatların başını çektiği, benzer  bir  oluşum ortaya çıkmıştı.       
      Avukatların olabildiği kadar çoğuyla  tek tek görüşülüyor,  genel-yerel  hukuk ve meslek sorunları  tartışılıyordu. Böyle bir sürecin ürünü ve sonucu  olarak  Balıkesir Barosu Yönetim kurulu adaylarımız belirlenmeye çalışılıyordu.
        Baro seçimlerini,   kişilerin kariyer basamaklarında, kartvizitlerinde bir reklam aracı ya da  geleceğe yönelik kişisel-politik yatırım  olmaktan  çıkararak,  gerçekten  meslek-hukuk-ülke sorunlarının da tartışılabildiği,  çağdaş hukuk devleti   yolunda bir  zemine dönüştürmeyi hayal ediyorduk. Mesleğimizi huzur ve güvenle yürütebileceğimiz vatandaşların da kolaylıkla ulaşabileceği Çağdaş Demokratik Hukuk Devleti  hayali.   
         Ne hayal değil mi? Hele ki, insanın kendine, içinde yaşadığı ortama, sorunlarına, çözüm yol ve araçlarına  daha da yabancılaştığı günümüzde...Giderek uzaklaşan, belirsizleşen bir hayal...
        Balıkesir Barosu başkanlığına aday Av. Nadir Karakaşlı,   TBB delege adayları Av.Zerin Eken ve Av.Yusuf Kara, hala o hayallerin peşindeler  mi bilemiyorum ama,   o zamanlardan bu yana birlikte olduğumuz  sevdiğimiz  güvendiğimiz o hayalperest arkadaşlarımızdandı.
         Hem değerli arkadaşlarıma hem de her iki listede bulunan diğer tüm değerli meslektaşlarıma,  hayallerinden hiç bir zaman vazgeçmemeleri dileğiyle başarılar diliyorum.

13-10-2022/ Av.GÜVEN SUBAŞI