BANDIRMA’DA NE VAR NE YOK?
Fikret ÇAĞIN.
Değerli okurlar, yazımın başlığına bakarak, bu ne biçim bir başlık demeyin lütfen, dünyanın bütün ülkelerinde hatta bütün İl ve İlçelerinde ne var ise güzel Bandırma’mızda da onlar var, örneğin bol bol beton yığını çeşitli binalar, bütün cadde ve sokakları çift sıra işgal etmiş otomobiller, Bazı esnaflarca işgal edilmiş yaya kaldırımları.
Pazarlarda kısmen bu sorun çözüldü gibi ama kent’in en işlek noktalarını mesken tutarak mevsimine göre meyve satan fiyat etiketleriyle, örneğin etiketlere büyük boyuttaki harflerle 25 TL yazar ve altına yarım kilo ibaresini küçük harflerle yazarak insanların akıllarıyla alay ederler, duygu sömürüsü yaparlar, aslında o meyvenin kilo fiyatı 50 TL dir, ama bunu yazmazlar, ve bu aldatmaya yönelik kurnazlığa da birileri çıkıp, etiketlerini adam gibi dosdoğru yaz ki gören anlasın diyebilen bir yetkili ara ki bulasın. Sözüm size sevgili zabıta emekçilerim, Bandırma halkı sizi halkı koruyun diye görevlendirdi.
Şehirleri yaşanmaz kılan bu ve benzeri denetimsizliklerdir, başı boşluklardır, Seçim günleri gelende halkı proje manyağı yapan beyler pazarlık seçilene kadar mıydı? Dedirtmeyin, birazcık sağınıza solunuza bakın, biraz geçmişi gözlemleyin.
Ne vardı geçmişte?, Otuz küsur yaşında bir BANDIRMA KUŞ CENNETİ festivalimiz vardı, Kuruluş amacına ne kadar sadık kalındı? Tartışılır. Avrupa konseyinden diplomalı KUŞ CENNETİ Festivalleri İlçemize ne kazandırdı? İlçemizde KÜLTÜR & SANAT adına öyle değerli sanatçılarımız var ki ; sanatları adına adeta zirvelere tırmanmışlar, bu güzel İnsanların ruhlara huzur veren eserleri saymakla bitmez, örneğin, İZ SANAT, PANORMOS SANAT ATÖLYE'lerinin KARMA RESİM SERGİLERİ, EBRU SANATI SERGİSİ ve daha niceleri her türlü övgünün üzerindeydi, Gazetemiz yazarlarından sayın Süha ORAL beyin yani gerçek tanımıyla CAM TERZİSİ’nin CAMA HÜKMETMESİNİN yanında, içinde VİTRAY SANATINI DA BARINDIRAN ZEKA İÇERİKLİ ,O MUHTEŞEM ESERLERİNİN unutulması mümkün değilken adeta unutulmaya bırakılması festivallerimizin ne kadar başarısız olduğunun somut örneklerindendir.
Festivaller yerelde o yörenin gizli kalmış kültürünü, sanatını, sanatçısını kayda değer ürünlerini tanıtmak ve yüzeye çıkarıp hak ettiği değerleri kazandırmaktır.
Otuz küsur yıllık festivalimiz bu konularda neler yaptı, Kültür & Sanata değer ve destek verdik demeyin lütfen, hangi kültüre ve kimlere destek verildiği biliniyor.
Bandırma’da zaman zaman stres ve sıkıntılarımızı dağıtan kalplerimize huzur ve sükun veren Türk Halk ve Türk sanat müziği konserleri verilir, bu güzel İnsanlar gönüllülük esasına dayalı ve sanat aşkıyla bir araya gelmişler yaptıkları işin bazı maddi sorunlarını kendi ceplerinden karşılamaya çalışırlar, ama sizler her türlü Kültür & Sanata destek veriyoruz havalarındasınız öyle mi?
İlçemizde Üstü başı ŞİİR kokan, üçer beşer şiir kitapları olan değerli şairlerimiz var, bir Ahmet BATU’ muz, bir Gültekin ÖZCAN'ımız var, şu anda isimlerini anımsayamadığım daha nice değerlerimiz var, yakın çevremizde ERDEK’TE bir Nurten ÖZTÜRK’ümüz var, bir Ersin ÇORBACI kardeşimiz var, Zeynep DEMİRCİ'miz var, ERDEK Kültür & Sanat Topluluğu var, gerçi bu değerler ERDEK şenliklerinde saklı gizli kalmaktan kurtarılıp Halkın huzuruna, yüzeye çıkarılıyor.
Festivallerin ve şenliklerin amacına uygun olan da budur diyorum, ama bizde BANDIRMA'da durum nasıldır sizce? Kütür & Sanata gereken değer veriliyor mu? yoksa egoistlik, benlik ön planda mıdır, Ne dersiniz?... Esen kalınız….
25-05-2023/FİKRET ÇAĞIN