Bir Tarihi Binamız Daha Gitti.

Bir tarihi binamız daha gitti.
1850 yapımı eski Bandırma Ortaokulu binasının akıbeti belli oldu.
Büyükşehir Belediyesi koordinasyon merkezi olacak.

Bandırma.
1950'li yıllar.
Orduevi / Bandırma Ortaokulu
Tatlısu ve Tanaşa mevkiinden kum çeken çektirmeler.
Kum iskelesi./ Ortaokul önündeki küçük dalyan
Bandırma Ortaokulu Bandırma’yı simgeleyen eski bir yapıdır. İsteryanos adında zahire tüccarı bir Rum’un evi olan binanın kesin inşa tarihi bilinmiyor. 1850 yılından önce yapıldığı tahmin ediliyor. Bilinen ilk görünümüne göre üç katlı kagir olup beyaz dört mermer sütunu ve denize sundurması vardır. Karşı kıyılarda görünebilen bu beyaz yapı Bandırma’yı süsler, fırtınalı günlerde dalgalar mermer merdivenleri döver.
I. Dünya savaşında Almanya ile aynı cephede savaşırken 5. Ordunun karargah binası olarak hizmet verir. Osmanlı İmparatorluğu adına "karşılıklı odalarda çalışıp bu beyaz binayı paylaşırlar.
1921 yılında büyük bir yangın geçiren İsteryanos Konağı yıkılarak ayakta kalan temelleri üzerinde yeniden inşa edilir.
1906 yılından beri Bandırma’da ilk banka kuruluşu olarak yanmış yıkılmış binalarda hizmet veren Osmanlı Bankası, banka adına yeniden inşaa ettiği bu binaya taşınarak 1921-1923 yılları arasında faaliyetlerini sürdürür.
Şimdiki Ticaret Odasının yerindeki ( Cumhuriyet meydanındaki şimdi yıkılan Öztaylan Sütevi ) 2 katlı ahşap binada hizmet veren “Bandırma Belediyesi” bu binanın yanması üzerine Osmanlı Bankası’nın yerine İsteryanos Konağına taşınır. 1923 yılından 1933 yılına kadar 10 yıl Bandırma Belediyesi faaliyetlerini bu binada devam eder.
1933 yılında Belediyenin başka bir yere taşınması üzerine bu binada “Özel Orta Mektep” açılır. Müdürlüğü’nü İsmail GÖKMEN’in yaptığı bu özel Orta Mektep 1936 yılına kadar eğitim öğretimini bu burada sürdürür.
1936-1937 Öğretim yılında Özel Orta Mektebin resmi hale getirilip Maarif Vekaletine bağlanmasıyla birlikte bina hazineye devredilir. Resmi Orta Mektebin İlk Müdürü Balıkesir’li İbrahim Hakkı Bey’dir.
1937 Yılında Mahalli Kültür Kurumunun önderliğiyle Kuzey Cephesine (Orduevi yönüne) dershanelik ilave yapılır. 1956 yılında da Maarif vekaletince güney cephesine (Şehir yönüne) altı dershane ile üç oda ilave edilir. Böylece bina, iç kullanımı ve dış görünümü ile bugünkü durumuna getirilir.
Sonraki yıllarda bina Lise ve Ortaokul olarak kullanılır. Lisenin 1963 yılında yeni binasına taşınması ile Ortaokul 1965-1966 Öğretim yılından itibaren Bağımsız Orta Okul olarak kullanılmaya başlanmıştır. O tarihten bu yana “Bandırma Ortaokulu” olarak faaliyetlerini sürdüren okul daha sonra başka kültürel eğitim amaçları için kullanılırken , ihtiyaç duyularak  yeniden restore edilmeye alınmıştı.
- Ortaokul binasının yanına 1933 yılında 127. Piyade alayı tarafından Orduevi binası yaptırılmıştır. (Bina Yıkılarak yeri park haline dönüştürüldü.

23-11-2022