Uzaya Gidiyoruz

UZAYA GİDİYORUZ
 Güzel bir şey. Uzaya gitme hayalimiz var. Keşke bu, ayakları yere basan bir hayal olsaydı. Şöyle ki: Uzay araştırmaları yapan ulusların bu araştırmalar için yaptıkları en düşük yatırımlar milyon dolarlar ile ifade edilirken, bizim ayırdığımız bütçe  binli rakamlar olan bir bütçedir. Birde buna yetişmiş insan gücünü elimizde tutamadiğimizi, beyin göçünü eklersek uzay yarışında ne kadar geride kaldigimizi anlayabiliriz.
 Dünya'nın hiç bir yerinde olmayan bir sistem ile yaptırdığımız hastane, köprü, yollar vb için muteahitlere verdiğimiz garanti kaynakli paraları ve vergilerimizi uzay araştırma programina aktarabilsek. Bu garantiden bir vazgeçebilsek. İşte o zaman hatırı sayılır bir bütçe ayırmış,oluruz.

*
 Bir düşünelim, geleceğin dünyasını , teknolojisini şu an bize hayal gelen,teknolojik gelişmeler olacak. Baska bir gezegende yaşayacağız. Işık  hızında ilerleyen uzay gemileri, çarpık kentleşmenin olmadığı,zehir akan nehirlerin olmadığı, yeni bir gezegende yaşadığımızı düşünelim.Kulağa ne kadar hoş geliyor. Düşünün, ışık hızıyla giden bir uzay gemisine binip, yeni gezegene yolculuk yapıyoruz.Ya da bizden çok uzakta olan,birini özlediğimizde, teknolojik gelişmeler sayesinde ışınlayarak yanımıza getirdiğimizi veya hani hep söyleriz ya "geçmişi bir silebilseydim". Geçmişe bir dönebilsem,onu bir daha yapmam ya da bana yapılanların hesabını sorarım, diye düşünürüz. Geçmişe yolculuk yapabildiğimiz, teknolojik gelişmelerin olduğunu düşünün.

*
 Kutuplarda 6 ay yaz,6 ay kış olur.Kutuplardaki bir tırtıl kozanın içinde 6 ay yaşar ve  tam kozanın içinden çıkıp kelebek olacakken kutuplara kış gelir. Tırtıl sanki dondurulmuş gibi o kozada 6 ay bekler,yaz gelsin diye.  İste bu tırtıl gibi insanda yaşlanmaya neden olan"gen"bulunarak bu "gen"tıpkı kozada dondurulmuş tırtıl gibi 6 ay beklemesine benzer şekilde çalışmalar yapılarak insan yaşamının 250 yıla uzatılması vb teknolojik gelişmeleri yaşadığımızı düşünün.
 Kurucu liderimiz olan Mustafa Kemal Atatürk"Hayatta en hakiki mürşit ilimdir,fendir."diyen bir ulus neden uzay ve bilim yarışında geride kalsın?

*
 Uzay araştırmalarına önce başlayan uluslar büyük bir avantaj elde eder.Araştırmalarda uzun bir yol almıştır.Uzayda bizden önce yaşamaya başlar.Uzayda toprak parçasına sahip olur,egemenlik kurar.Gücüne güç katar.Geriden gelenlerde o kocaman uzay evreninde küçücük,bir toplu iğne başı kadar toprak ve egemenliğe sahip olur.  Egemen ulusların lutfettigi kadarına sahip olur.Türk ulusu ona verilenle çizilen kalıplar içinde yaşamaz. Gider istediğini istediği kadar alır.Türk ulusu özgür bir karaktere sahiptir.

*
 Artık özümüze dönüp,uzay yarışında büyük bir atak yapma zamanı geldi. Ataturk'un Türk ulusuna gösterdiği hedef olan, çağdaş uygarlıklar seviyesine hatta Çağdaş uygarlıklar seviyesinin üzerine çıkma hedefine kilitlenme zamanıdır. Atatürk'un söylediği gibi "Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur."
      Tomris Seviye Kaçal/GÖNEN/18-04-2021