İŞÇİLER KİME OY VERİYOR ?.
70'leri yaşayanlar bilir. CHP 70 ler de, Bülent Ecevit'le farklı bir yapılanmanın içine girmişti.
İlk kez parti işçilere açılıyordu. iLK KEZ !. Ne o şaşırdınız mı ?
O zamana dek kurucu parti özelliğinden kaynaklanan yapılanma geleneğiyle elit zümre tamamıyla partiye hakimdi ve asla işçi hatta esnaftan köyde birinin yönetici üst kadrolara var olması olanaksızdı. vVitrinlik bir iki isim belki.
SOMUT ÖRNEK UZAKTA DEĞİL.
BANDIRMA'DA BULABİLİRSİNİZ iNCELEDİĞİM KADARIYLA BANDIRMA'NIN SİYASİ GEÇMİŞİNDE 70 Lİ YILLARA KADAR BAŞKAn MİLLETVEKİLİ İL YADA BELEDİYE MECLİS ÜYELİKLERİNE SEÇİLMİŞ TEK BİR İŞÇİ HATTA ESNAFI GÖRMENİZ OLANAKSIZDIR.. GENELDE EŞRAF KENTİN zengin aillerini temsil eden ama aydın görüşlü Kemalist ilkelere bağlı kimliklerdir adaylık vasfı kazanabilen.
Ecevit'le bu durum değişti ve dağlara taşlara bu yüzden umudumuz Karaoğlan yazıldı.
Ecevitle başlayan süreçte bir anda idealist partililer komisyonlar kurarak işçlere yönelik üye kampanyaları yapmaya başladı ve sendikaların desteğiyle CHP bir anda işçi emekçi partisi oldu..
İşçiler işten sonrta partiye geliyor orada sorunlar konuşuluyordu, çözümler de tartışılıyor toplantılar eğitimler sınıf bilinci öğreniliyordu.. Ve işçiler ilk kez partide delege oluyor mecli üyeliklerine aday oluyor hatta seçiliyorlar başkanlıklarda işçler ilk kez işin başına geçiyordu. Bakın Bandırma'da ...Umarım Bandırma Üniversitesi mehter takımı ile özdeşleşen hamasi görsellikten sıyrılıp Bandırma ile ilgili gerçek çalışmalar yaparsa bunlar ortaya konacaktır. 70 li yıllara kadar Bandırm'da CHP Meclis üyeliklerinde hiçbir işçinin ,köylünün adına rastlayamazsınız.
Çünkü yoktu.
60 Yılları gözlemleyemedim ancak Türkiye İşçi partisi'nin Behice Boran'lı kadrolarının sosyalist anlamda ilk kez mecliste büyük ses getirdiği ve bu nedenle solun yükselişini CHP ye kaydırmak için böyle bir değişim yapıldığı söyleniyor. Bunlar siyasi tarih tahlili.
CHP Ecevitle sola açılınca ortanın solu olunca ilk ke işçiler partiyle tanıştı ve parti patladı.
Ancak partinin bu hızlı yükselişi Karaoğlan efsanesiyle buluşunca da tek parti diktasından sonra ilk kez CHP iktidara ortak olma şansını elde ediyordu.
Süleyman Demirel uzun yıllar sağın merkez kalesi olarak ilk kez yenilmişti. İşçiler sayesinde.
73 seçimlerinden sonra af çıktı. İşkencecilerden hesap sorulacak söylemi insanları büyüledi. 60 Anayasasının şimdiki ile kıyaslanmayacak özgürlük ortamında Taksim'de 100 bin kişiyle yapılan miting tarihe geçmiştir.Oradaydım.
Miting kürsüsünden sanatçı Şenay "Sev kardeşim" diyordu. Müthiş bir enerjiyi yaşamıştık. Ecevit karşısında sağ çökmüştü. 1973 EKİM SEÇİMİNDEKİ ZAFER BELLİ OLUNCA TÜRKİYE YÜZÜNÜ SOLA DÖNDÜ.
1950 den sonra ilk kez bir sol parti seçimden birinci çıkmıştı.
Demek ki o hala yüz verilmeyen partide lütfen kenarda beklesin sığıntı yapılan proleterya 'ya gidildiği zaman bu iş oluyordu. Üreten halk emekçi kitle idi bunu başaran. Oyların yüzde 90' ı CHP ye çıktı. 187 milletvekili sayısı. Beyaz Güvercin.
Karaoğlan mavi gömlek giydi.Ve tüm bunlarla birlikte sosyalist solun gerçek temsilcileri devreye girdi. Tam destek. Bunu proleterya ile başardı. Elit komprador toprak ağaları düzeni çok seven patronlarla değil. İnsanlar dalgalar halinde heyecanla meydanlara koştu. Avrupa' da etkilendi. Alman sosyal demokratları bile bir zamalar dikatatörlüğün adresi dedikleripartiyle yakınlaşma ihtiyacı duydu. CHP nin sosyalist enternasyonalde ne işi var dı ? Ancak sonra ne oldu .Uzun ve ince dokunmuş Amerikan komplo hikayelerini ,barış gönüllülerini her kentte kurulan paravan büroları , çokça incelemek tartışmak gerekir. Kıbrıs Savaşı. Sovyetlerin saldığı ülke komunist olacak .Komünistlik dinsizliktir ,yurdunu satandır,karısını herkese peşkeş çekendir anarşizmdir algı algı algı ..millet paranoyak oldu. Anti propaganda halkın beynine işlendi de işlendi. Yoksa sefil ,ezilen ,fakir bırakılan ,sömürülecek zinciri bile kalmamış köylüm ,Deniz Gezmiş'i nasıl ihbar ederdi.? Aklını çaldılar kitlenin.. Sonra ne oldu.? Tek başına hükümet kurulamayınca koalisyon dönemi başlamış oldu.
CHP MSP KOALİSYONU İŞLERİ KARIŞTIRDI.
Türkiye için fundemantalizm sürecini başlatan tarihi yanılgı böyle başladı. Başladı değil başlatıldı. Çünkü yoksul kitleleri artık değeri çalınan emekçileri proleteryayı kitleyi kontrol altında tutacak birinci güç DİN dir inançlar üzerinden kontroldür..
Türkiye de sol' un yükselişi küresel güçleri harekete geçirdi ve entrikalar sonucu Kıbrıs Savaşı başlatıldı. UlusalKurtuluş Savaşından sonra kendi sınırları dışında ilk kez harekat yapan Türk ordusu başarılı oldu ve ambargo başladı. Neler çekti bu halk. Tüp kuyruklarında , Tütün ülkesi ülkemde sigara kuyruklarında. Sana yağı yok çay yok enflasyon yıllık yüzdeyüzsekseni gördük. Ne beceriksilikler yaşadı.Ülke kıtlık ve yoksulluklarla karşı karşıa kaldı. İşçi köylü ve emeği savunan partinin kanatlarını bağlamışlardı.
Üzerinizde komunist yazılı bir kağıt parçasının bulunması halinde bile idamla yargılandığınız bir dönemdi bu.
Konu saptı tarih yazınımına dönüştü ister istemez .
İşte halkla bütünleşen CHP nin başına gelenlerin başlangıcı. Ve geldiği yer de işçi yine yok. Sağ muhafakar iktidar partisi bugün işçilerden en çok oyu alıyorsa orada yukarda sırça köşkte yaşadığını sanan ana muhalefet partisi kurmayları ne iş yapıyor. Darbeler askeri vesayet süreçleri uzun hikaye . Özeti CHP nin kendini savunma gardını alırken muhafazakarlaştığı.
Beklenen .
Devrimci yenilikçi aydınlanmacı emeğin sesi olduğu coşkulu günlerin özleminde bir CHP. CHP bugün bu misyonu üstlemediği gibi inadına sınıfsız toplum mücadelesi diyen ve faşist ruhlu ırkçı kürtçülüğe prim vermeyen radikal küçük partilere de kol kanat geremiyor. Bir avuç yurtsever genç çırpınıyor. Dönüp bakmıyor. Lütfedip ilgilenmiyorlar bile. Sanırsınız herkes mutlu .
Bakın CHP ve Proleterya çelişkisini yazalım dedik. Yine ıskaladık.
Kısacası CHP yeniden işçilere kapılarını açmalıdır.
CHP'nin yine tüm kadrolarıyla üretenlerin emekçilerin toplanma yeri olduğu , KOMPRADORLARLA değil hakları çalınan halkla buluşacağı günlerin gelmesi dileğiyle.
MEHMET LEVENTOĞLU