ÇOCUK GÖZÜYLE MUTLU YILLAR
Teknoloji hayatımızı esir alıyor. İnsanlardaki masumiyet kayboluyor. Dünya kirleniyor. Anımsadıkça burnumun direği sızlar. Geçmişte bir gün öğrencilerime( yeni yılda ne istersiniz, yazın.) demiştim. Cevaplar ilginçti. Bir çoğu o dönemin oyuncakları olan uzaktan kumandalı araba, ağlayan bebek, bisiklet istemişlerdi. Ekonomik durumu iyi olmayan bir çocuğum da( köfte ekmek istiyorum) diye yazmıştı. Sonra birlikte yedik köfte ekmeğimizi, ama yaşamı boyunca diğer istekleri gerçek olmadı ne yazık. Uzun zamandır da haber almıyorum kendisinden umarım iyidir. Onunla ilgili bir başka anımı, en doğal haliyle paylaşacağım sizinle. Lütfen hoş olmayan kelime için kusura bakmayın. Bir gün o tombik parmağını kaldırdı ( Öğretmenim, biz hiç b.o.k yemediğimiz halde, niye içimizden hep b.o.k çıkıyor? ) diye sordu. Dedim ya çocuklar masumdur, doğaldır.
Dünyayı onların gözünden izlemeyi seviyorum. Önyargısız, cesur, sınırsız, en temiz duygularla, coşkuyla, umutla ve objektif. Bu nedenle koşulsuz sevgiyi hak ederler. Ona bütün canlıların aslında birer b.o.k makinesi olduklarını söylemek geçti içimden. (Hele biz insanlar; Sanki dünyayı kirletmek üzere gelmişiz. Hava, su, toprak kirliliği, bilişim, bilgi, düşünce, ses kirliliği bizim marifetimiz. Henüz kimsenin tam ifade edemediği bir sözcük yarattık hep birlikte TOKSİC. Bu konuya takıldım . Bir gün araştırır yazarım inşallah.) Öğrencime; onun anlıyacağı şekilde sindirim olayını anlatmaya çalışmakla yetindim. Şimdi sorun bakalım çocuklarınıza; 2019 yılında ne isteyecekler? Ne bekliyorlar?
Yılbaşı geldi dayandı.,.
Milli piyango biletleri satış rekorları kırıyor. Umut dünyası işte. İnşallah 2019 herkesin beklentisini karşılar. Ben de sağlık, huzur, mutluluk, bolluk, bereket, barış ve güven istiyorum sizler için, kendim için. Çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere yüzümüz gülsün diyorum. Dört buçuk milyar yaşına gelen, zor nefes alan, can çekişen dünyamıza biraz iyi davranalım diyorum. 2019 yılı arınma yılı olsun!
Bu arada yılbaşı ile Noel' i aynı sanan, bu nedenle yılbaşı kutlamalarını Hz İsa Peygamber'in doğum günü diye uygun bulmayan kardeşlerime bu bilginin yanlış olduğunu hatırlatmak istiyorum. Noel ile yılbaşı aynı gün aynı etkinlik değildir. Noel Hz İsa'nın doğum günü olarak yılbaşından yaklaşık bir hafta önce(24 Aralık) hıristiyan aleminde kutlamalarla geçen uzunca bir yıllık izin dönemidir. Çam ağacı süslemeleri, İsa Peygamber'in doğumunu canlandırma, Noel Baba figürü ile çocukları sevindirme etkinlikleri olur. Genellikle aileler ve dostlar bir araya gelir yemek yer, eğlenirler.
Yılbaşı; miladi takvime göre yılın ilk günüdür. Miladi takvim kullanan ülkelerde yeni bir yıla girme sevinci ile kutlanır. Bu gecede insanlar çevrelerine zarar vermeden diledikleri şekilde eğlenirler. İsteyenler bir yıl daha yaşayabildikleri için dua eder yüce Allah'a şükrederler. İsteyenler yeni yılda yapmak, yaşamak istedikleriyle ilgili plan yapar, kararlar alırlar. Asıl olan yaşamın her anını değerlendirmek, sıkıntılardan uzaklaşmak, sevdiklerimize sevgimizi göstermektir. Bu iki tarih birbirine yakın olduğu için karıştırılır, yanlış değerlendirilir.
Düşüncemiz ve inancımız ne olursa olsun, gençleşelim, yeni başlangıçlara yeni umutlarla başlayalım. ÇOCUK GÖZÜYLE TEMİZ BİR DÜNYADA HERKESE MUTLU YILLAR...
ULVİYE KARA AKCOŞ-BANDIRMA 30-12-2018