Yapay Zeka,Otonom Araçlar ve Akıllı Piller

Oldum olası takıntım olan konu PİL dir. Ve hala aynı yerdeyim. Yıllardan beridir sürekli pil konusunda devletin patent sahipleriyle aracısız temasa geçerek PİL üretimine ağırlık vermesini savunuyorum. Ama inanılır gibi değil. Kimse farkında değil. Ülkemizde ceplerimizde ev işyerlerimmizde ve şimdilerde araçlarımızda dört bir yanımız pille dolu. Çin Kore Tayvan üretimi  pil çöplüğüne boğulduk. Hala devletimizden bir yatırım haberi araştırması yok.

Neyi bekliyoruz kimi bekliyoruz.

Lityum bataryalardan 10 kat daha verimli"yerli hidrojen yakıt pilleri"geliştirİldi haberini okuyunca niye bu çalışmalar gelişip yayılmıyor diye takıntım iyice arttı..

Çünkü;petrolle çalışan araçlarla elde edilen çok  büyük bir rant var evet . Bu petrolü alıp işleyip vatandaşlarına satan devletler içinde büyük vergi ve rant hala geçerli. Pastanın büyük payını alan küresel şirketler için de.

Baktığımızda bizimde büyük acılar yenilgiler sürgünler yaşadığımız topraklarda  sadece  kan,göz yaşı var. Petrolün varlığından habersiz uzak diyarlarda ölen öldürülen şehit Dedelerimiz içinde öyle idi şimdi de.

Oysa bir teknisyen olarak bildiğim bir gerçek apaçık ortada. Dünya da  bu sorunları çözecek, değiştirecek bir enerji var. Hem  bedava hem üretimi ucuz. Hidrojen enerjisi. Hidrojen enerjisini kullanmak için gerekli olan Bor ve teknolojisi. Bor dünyada sadece bizde. Elbette bu iş o kadar basit değil geliştirilmesi gereken pek çok tehlikeli konu ve aşama var. Ama biliyorum ki orada bize çağ atlatacak enerjinin muhteşem getirisi halen bekliyor. Ve bizler sosyal medyada zavallılığın tarihini yazacak işlerle  konularla paylaşımlarla meşgulüz. Çok yazık. 

Yapay zeka otonom araçlar devrimi geldi de geçmek üzere ve bizler hala bu önemli konuyu ıskalamak üzereyiz. 

Devlet Akıllı Pil yatırımları için neden bekliyor? Neden hala özel sektör yapsın diye bekliyor. Kendi  yapmalı.

Hidrojen enerjisi;yakıt pilleriçoğunlukla çevreye zarar vermeyen,temiz,yüksek verime sahip olan enerji dönüşüm teklonijisidir.

Size Tübitak'tan edindiğim bilgiler çerçevesinde basitçe anlatmaya çalışayım.
Yakıt pili, örneğin mazotla çalışan bi aracın motoru olarak düşünülmeli. Petrol gibi fosil yakıtlarda kimyasal reaksiyon sonucu açığa çıkan ısı enerjisi ile mekanik enerji üretilir ve araç hareket eder.
Yakıt pilinde ise (Sodyum Borhidrür) kimyasal reaksiyonu sonucu oluşan enerji açığa çıkar ve elektrik elde edilir.Hidrojen enerjisinin en iyi partneri BOR'dur. İşin ayrıntılarına girmeden amacım bu konunun ülkemizin zengin Bor yataklarının yaygın olarak kullanılmasına olanak sağlaması açısından önemli olması.Ülke olarak cari açığımızın en büyük sebepleri fosil yakıtlar oluşturduğuna göre Hidrojen enerjsi önemli bir konu.Bana göre Bandırma jeopolitik konumu itibari ile ve Bandırmada bor fabrikasının bulunması dolası ile Hidrojen çalışmalarıyla Hidrojen enerjisi üretimi ve teknolojileri için iyi bir üs olabilir.Bü gün kullandığımız teknolijik ürünler batarya,pil olmadan çalışmıyor,kullandığımız Lityum piller çabuk tükenmesi sorun oluşturuyorGelecek yeni nesil akıllı pillerle ve bataryalarla iç içe yaşayacak. Ulaşım ,haberleşme ve günlük yaşamamızla ilgili her konuda AKILLI PİL ve batarya teknolojisini ıskalamamalıyız.BOR bu yüzden çok önemli. Kullanım süresini uzatan bataryalar ve pillerde devrim yapan patentini alabilecek yeniliklerle ortaya çıkılırsa şans bize de gülecek.

.Fırsatları kaçırmamamız lazım üretmeden tüketirsek sürünürüz...

BERKAN KOZAN - BANDIRMA